Fejbe lőtték maraton közben, de végigfutotta, és még jobb is lett

2018.06.03. 23:27

Egészen furcsa esetről számolt be 1978. november 11-én a New York Times az AP hírügynökségre hivatkozva: arról írtak, hogy egy héttel korábban egy 26 éves futó, Dennis Rainear úgy fejezte be a michigani Grand Valley Marathont, hogy nagyjából 16 kilométer után fejbe lőtték.

bullet-man-crop-1000x799
Fotó: Dennis Rainear

A .22 kaliberes lövedék olyan szögben találta el a koponyáját, hogy nem okozott komolyabb sérüléseket, a csontnak ütközve szétlapult, és ott is maradt, egy hatalmas púpot okozva. Mivel a seb nem vérzett,

a találattól hanyatt eső Rainear felállt, megrázta magát, és egy friss lövedékkel a fejében végigfutotta a maratont.

A fejéhez kapva ugyanis nem találta vérzés nyomát, csak a púpot, ami persze elég komoly fájdalmakat okozott. Az ütés erejéből egyébként eredetileg azt hitte, hogy téglával dobták fejbe.

Rainear korábbi legjobb ideje 3 óra 31 másodperc volt, és 16 km-nél, amikor fejen lőtték, még szintidőn belül volt, utána viszont mérföldenként 15-20 másodpercet vesztett a tervezett tempóhoz képest. „Minél messzebb jutottam, annál jobban tántorogtam. Kezdett összemosódni előttem minden” – emlékezett vissza az esetre Rainear, aki párszor leállt a futással, hátha a séta enyhíti a fájdalmát, de csak rosszabb lett tőle, így újra futni kezdett.

A célba érés után nem akart múlni a migrénhez hasonlító fejfájása, így bement egy kórházba, ahol eltávolították a lövedéket, majd három öltéssel összevarrták a sebet. Rainear 3 óra 9 perc alatt teljesítette a maratont, azt sajnálta legjobban, hogy a lövés miatt kicsúszott a 3 órából, ami a Boston Marathon kvalifikációs szintideje lett volna.

Később viszont, amikor napvilágot látott a története, a Boston Marathon szervezői speciális engedélyt adtak neki, hogy rajthoz állhasson.

A sztori, legalábbis Rainear futósztorija viszont itt még nem ért véget.

A golyó eltávolításának másnapján már újra futott, az 1979-es Boston Marathonra pedig már komolyan felkészült – a rajthoz pedig egyedi felszerelésben, Bullet Man (Lövedékember) feliratú felsőben állt oda. Pár évig ezzel a becenévvel versenyzett, majd felhagyott vele. A futással viszont nem.

A következő négy évtizedben 21 maratont, 6 ultramaratont és több Ironman-versenyt teljesített, és ha elindult, végig is ment. Egyéni legjobbját 2 óra 37 percre vitte le maratonokon, kitartását pedig a kósza lövedéknek köszönhette, később ugyanis mindig az járt a fejében,

hogy ha egy fejlövés után befejezett egy maratont, akkor egy kis fáradtság vagy besavasodás nem nagyon lehet indok, hogy feladja. 

A lövedéket otthon tartja, zárható fóliatasakban. Hogy ki adta le a lövést 1978-ban, és hogy miért, soha nem derült ki.

Felhasznált források: New York Times | WBUR

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?