Fejbe lőtték maraton közben, de végigfutotta, és még jobb is lett

2018.06.03. 23:27

Egészen furcsa esetről számolt be 1978. november 11-én a New York Times az AP hírügynökségre hivatkozva: arról írtak, hogy egy héttel korábban egy 26 éves futó, Dennis Rainear úgy fejezte be a michigani Grand Valley Marathont, hogy nagyjából 16 kilométer után fejbe lőtték.

bullet-man-crop-1000x799
Fotó: Dennis Rainear

A .22 kaliberes lövedék olyan szögben találta el a koponyáját, hogy nem okozott komolyabb sérüléseket, a csontnak ütközve szétlapult, és ott is maradt, egy hatalmas púpot okozva. Mivel a seb nem vérzett,

a találattól hanyatt eső Rainear felállt, megrázta magát, és egy friss lövedékkel a fejében végigfutotta a maratont.

A fejéhez kapva ugyanis nem találta vérzés nyomát, csak a púpot, ami persze elég komoly fájdalmakat okozott. Az ütés erejéből egyébként eredetileg azt hitte, hogy téglával dobták fejbe.

Rainear korábbi legjobb ideje 3 óra 31 másodperc volt, és 16 km-nél, amikor fejen lőtték, még szintidőn belül volt, utána viszont mérföldenként 15-20 másodpercet vesztett a tervezett tempóhoz képest. „Minél messzebb jutottam, annál jobban tántorogtam. Kezdett összemosódni előttem minden” – emlékezett vissza az esetre Rainear, aki párszor leállt a futással, hátha a séta enyhíti a fájdalmát, de csak rosszabb lett tőle, így újra futni kezdett.

A célba érés után nem akart múlni a migrénhez hasonlító fejfájása, így bement egy kórházba, ahol eltávolították a lövedéket, majd három öltéssel összevarrták a sebet. Rainear 3 óra 9 perc alatt teljesítette a maratont, azt sajnálta legjobban, hogy a lövés miatt kicsúszott a 3 órából, ami a Boston Marathon kvalifikációs szintideje lett volna.

Később viszont, amikor napvilágot látott a története, a Boston Marathon szervezői speciális engedélyt adtak neki, hogy rajthoz állhasson.

A sztori, legalábbis Rainear futósztorija viszont itt még nem ért véget.

A golyó eltávolításának másnapján már újra futott, az 1979-es Boston Marathonra pedig már komolyan felkészült – a rajthoz pedig egyedi felszerelésben, Bullet Man (Lövedékember) feliratú felsőben állt oda. Pár évig ezzel a becenévvel versenyzett, majd felhagyott vele. A futással viszont nem.

A következő négy évtizedben 21 maratont, 6 ultramaratont és több Ironman-versenyt teljesített, és ha elindult, végig is ment. Egyéni legjobbját 2 óra 37 percre vitte le maratonokon, kitartását pedig a kósza lövedéknek köszönhette, később ugyanis mindig az járt a fejében,

hogy ha egy fejlövés után befejezett egy maratont, akkor egy kis fáradtság vagy besavasodás nem nagyon lehet indok, hogy feladja. 

A lövedéket otthon tartja, zárható fóliatasakban. Hogy ki adta le a lövést 1978-ban, és hogy miért, soha nem derült ki.

Felhasznált források: New York Times | WBUR