A futballista, akivel egy villámcsapás végzett

2018.08.21. 05:12

1970. augusztus 21-én délután az MTK futballcsapata a dunavarsányi edzőtáborban készült a bajnoki fordulóra, a Salgótarján elleni mérkőzésre, amikor a pályán gimnasztikázó csapatra villám sújtott le.

Szucsányi András, Lapdarúgás 1969. február / Arcanum adatbázis
Szucsányi András, Lapdarúgás 1969. február / Arcanum adatbázis
Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár

A csattanás után a játékosok az öltöző felé kóvályogtak, ketten azonban mozdulatlanul elterültek. A csapat edzője, Palicskó Tibor Koritár Lajos életét meg tudta menteni szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel, Szucsányi Andráson már nem tudott segíteni. A 28 éves játékos merev testét pokrócba csavarva tudták csak lehozni.

Halála a magyar labdarúgás nagy vesztesége”

- tudatta a másnapi Népsport a borsodnádasdi születésű labdarúgóról.

A vasárnap megjelenő számban pedig arról írtak, hogy Szucsányi volt az, akin keresztül a villám a földig hatolt, 20-50 ezer amper erősségű villámot ő vezette le a földig.

„Kevéssel négy óra előtt, kint ültem a futballpálya szélén és az MTK gyúrójával számoltam a két villám között eltelt másodperceket. Tőlünk körülbelül négy kilométerre keletre saccoltuk a vihart. Gondoltuk, még pár percig edzhetnek a játékosok, azután már ide is megérkezik a vihar. Az újabb villámlástól számolt 12. másodpercben azonban rendkívül erős fényt láttam oldalról.

Fehér, vakító cikázás volt. Amikor felnéztem, a játékosok fejüket fogva kúsztak felénk a pályán.

Hirtelen nem tudtam elképzelni, mi történhetett, de nem gondoltam semmi komolyabb bajra” -

mondta az Új Tükörnek Lang István fűtő.

Láng István és a (fekvő) Balázs Imre felidézik: ilyen helyzetben sújtotta a villám Szucsányi Andrást, Tükör 1970.09.08 / Arcanum adatbázis
Láng István és a (fekvő) Balázs Imre felidézik: ilyen helyzetben sújtotta a villám Szucsányi Andrást, Tükör 1970.09.08 / Arcanum adatbázis
Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár

Az eső egyébként hamarosan eleredt, a játékosokat pedig azonnal a Sportkórházba szállították vizsgálatra. A bajnoki természetesen elmaradt, a játékosok még napokig orvosi felügyelet mellett edzhettek csak.

A tragikus sorsú Szucsányi esélyes volt az olimpiai kerettagságra is, de 1968. szeptemberben éjszakai kimaradása eltiltották a sporttevékenységtől. Azon persze lehet vitatkozni, hogy

befért volna-e az októberben olimpiai aranyérmet szerző csapatba,

de az biztos, hogy a magaviselete nem segítette elő a beválogatását.

A Labdarúgás 1969. szeptemberi számában arról is beszélt, hogy érzékenyen érintette a kihagyása, azt ellenben nem tagadta, hogy önmaga is adott el meccseket.

„Az üzletet nem én kezdtem. Nem is a játékosok. Akkoriban jól ment a csapatnak, s nem jelentett nagy veszteséget, ha segítünk másoknak...

Aztán, nem tagadom, volt úgy is, hogy velem egyezkedtek

Később meg bűnbakot kellett keresni, és arra is jó voltam ... Alapot szolgáltattam a büntetésre, meg is bűnhődtem érte – nyilatkozta Rózsa Andrásnak.

Az újabb idézetben láthatjuk, hogyan hatott rá az olimpiai keretből való kimaradás.

Nem voltam képes túltenni magamat azon sem, hogy kimaradtam az olimpiai válogatott keretből.

Megrágalmaztak ... A látszat ellenem szólt, s én úgy éreztem, megpattant bennem valami. Az, ami üzött-hajtott a mérkőzéseken. Hiszen srác korom óta a válogatottság volt az álmom... Gondoltam, szögre akasztom a futbállcipőt... Van szakmám, abból is megélek”

Technikusi végzettséget szerzett egyébként, folytatta a futballt, az MTK-ban szárnyakat kapott, a nemrég meghalt Kovács Ferenc szárnyai alatt. Kovács ebben a cikkben arról beszélt, hogy semmi probléma a hozzáállásával, és a magánélete is példás.

Az 1970-71-es bajnokságban az ötödik helyre futott be az MTK, ha Szucsányit is a soraiban tudja, akár előbb is végezhetett volna. A középpályáról azonban kiesett egy olyan ember, aki a vállára képes venni a pályát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?