Írástudatlan kocsihajtóé volt a sportvilág legnagyobb pénze

2019.03.20. 16:41 Módosítva: 2019.03.20. 17:47

A Forbes évről évre kiadja a világ legjobban fizetett sportolóinak listáját, történelmi kontextusban viszont nem a futballban, nem a ringben, de nem is a most már 400 millió dollár fölötti összegeket osztó baseballban kell keresni a valaha volt leggazdagabb sportolót: egy ókori római kocsihajtó, Gaius Appuleius Diocles annyi pénzt nyert, amiből egy évig tudta volna etetni Rómát.

Gaius Appuleius Diocles rendkívüli ember volt az ókori római birodalomban. Önmagában azzal, hogy nyugdíjasként, békés halált halt, kilógott az átlagból, de nem ez tette különlegessé, hanem az, hogy kocsihajtóként 35,8 millió sestertiust nyert össze magának.

Ez az összeg nem kicsi, egymaga etetni tudta volna Rómát egy teljes évig, vagy akár fizetni tudta volna a legnagyobb méretű római hadsereget egyötöd évig. Az utóbbi példát felhasználva a Pennsylvania egyetem professzora, dr. Peter Struck az amerikai hadsereg éves költségvetésének ötödével számolva

15 milliárd dollárra tette Diocles pénzjutalmainak összegét

– az apropója az volt, amikor a golfozó Tiger Woods átlépte az 1 milliárd dolláros összkereseti álomhatárt. Ez persze meglehetősen csalóka összevetés, de jól mutatja, hogy mekkora vagyont nyert össze magának Diocles.

Az viszont nem véletlen, hogy a kocsihajtó ekkora legendás pénznyereményre tett szert: a kocsiverseny az egyik legveszélyesebb sportágak közé számított, a két vagy négy (esetenként pedig akár tíz) ló által húzott kocsiból könnyedén ki lehetett esni, ami egyenlő volt a szinte biztos halállal. Főleg úgy, hogy a lovak kantárszára a kocsihajtók derekához volt rögzítve, egy kis hiba így is könnyen halálhoz vezethetett. Éppen ezért a legjobbakat busásan meg is fizették.

Diocles viszont nem egyszerűen túlélő, hanem valóságos mester volt, bár nem a legnagyobb. Feljegyzések alapján 4 257 indulásból 1 462 kocsiversenyt nyert (és további 1 438-on ért el második vagy harmadik helyet), majd 42 évesen, a sporttól visszavonulva halt meg. Ezzel messze túltett többi riválisán, a kocsihajtók átlagéletkora 24 év volt a sok baleset és a veszélyes körülmények miatt, Diocles viszont nem hogy túlélte őket, de 24 évig versenyzett. Viszont csak a kereseti listán végzett az élen: Scorpus 2 048, Pompeius Musclosus pedig egészen hihetetlen 3 559 győzelemmel zárta pályafutását. (Scorpus 27 évesen halt meg.)

Ami közülük is kiemelte Dioclest, az az, hogy ő specializáltan versenyzett, és inkább azokon a versenyeken indult, amik jobban fizettek a többinél – az 1 462 győzelméből 1 064-et kifejezetten magas díjazású versenyen aratta.

De térjünk vissza Diocles 35 863 120 sestertiusos össznyereményére. Struck 15 milliárd dolláros arányszáma elég távoli közelítés, hiszen a római birodalom és az amerikai hadsereg éves költését veszi alapul. Közgazdászok becslése alapján 166-380 sestertius közé eshetett az egy főre jutó GDP a római birodalomban, ez a 35,8 millió sestertiusos össznyereménnyel arányítva, és mondjuk a 2018-as 65 ezer dolláros amerikai fejenkénti GDP-vel számolva azt kapjuk, hogy Diocles vagyona 6,1 és 14 milliárd dollár közé eshetett, ami még a legrosszabb arányszámmal is messze túltenne Tiger Woods, vagy akár Michael Jordan 2017-ben 1,85 milliárd dollárra taksált vagyonán.

És ha az egy összegben kötött sportszerződést nézzük, még nagyobb a különbség – a baseballos Mike Trout 12 évre 430 millió dollárt kapott, ami  bár felfoghatatlan pénz a sportolók között, elenyészőnek tűnik Diocles vagyonához képest.

Forrás: Vice