Szólt az ikertestvérének, hogy fusson inkább ő az olimpiai döntőért

2019.03.23. 08:20

Ikrek helycserés kalandjairól elég sok könyv és film született már, de bármilyen hihetetlennek tűnik, egy olimpián is helyet cserélt két testvér. 1984-ben egy nézőként kiutazó Puerto Ricó-i lány ugrott be testvére helyére, aztán majdnem döntőt is futott, de végül leleplezték egyszerre zseniális és végtelenül naiv tervüket. 

Az 1984-es Los Angeles-i olimpiára Puerto Rico 51 fős sportolói küldöttséggel utazott ki. A csapatban mindössze nyolc női versenyző volt, ők mindannyian atlétikában indultak. Madeline de Jesús távolugrásban és a 4x400 méteres váltófutásban szerzett indulási jogot.

A két számából a távolugrást rendezték meg előbb. Nagy sikert nem ért el, a 21. legjobb eredménnyel nem jutott be a döntőbe, de ennél nagyobb problémát jelentett az, hogy megsérült az egyik ugrása közben.

Hat napja volt, hogy felépüljön a váltóig, de túl kevés volt erre ez az idő, így más megoldást keresett. Los Angelesbe szurkolóként elkísérte ikertestvére, Margaret de Jesús, aki maga is sprinter volt. És hát rendes ikerként eléggé hasonlított a testvérére.

Margaret ahhoz nem futott elég jól, hogy bekerüljön a válogatottba, de annyira nem volt rossz, hogy nagyon kilógjon egy váltóból. Madeline nem akarta cserben hagyni a csapatot, két társa nem is indult más számban,

így Margaretet rávette, hogy fusson helyette.

(Ma már hat tagból is állhat egy váltó, így lehet embert cserélni a futamok között, de akkoriban négy futóból kellett megoldni az egész versenyt.) Feltehetőleg minden azonosítóját és belépőkártyáját átadta neki, hogy szabadon mozoghasson az olimpiai faluban és a létesítményekben. 

Madeline és Margaret de Jesús
Madeline és Margaret de Jesús
Fotó: The Olympians.co

A 4x400-as váltóban összesen csak tíz csapat indult, közülük nyolc juthatott a döntőbe pofonegyszerű szabályok alapján. A két futamból a nyolc legjobb idővel rendelkező váltó döntőzhetett. Puerto Rico az első futamban utolsó, ötödik lett, de összességében

a nyolcadik idővel továbbment, Margaret a csapat második tagjaként futott. Puerto Rico készülhetett a döntőre.

A terv beválni látszott, ám a testvércsalás csak egy napig működött. A Puerto Ricó-i La Nación egyik újságírója szúrta ki a helycserét:

egyikük állán volt egy anyajegy,

ez alapján tudott különbséget tenni Margaret és Madeline között.

Amint kiderült a csalás, a Puerto Ricó-i csapatvezető visszaléptette a váltót. Madelinét először életre szóló eltiltással sújtották, megbüntették a másik három váltótagot és edzőjüket, Francisco Colon Alerst is, mert az ő jóváhagyásával történt a csalás.

Madeline büntetését később enyhítették, újra versenyezhetett, az 1987-es Pánamerikai Játékokon egész jól szerepelt, ötödik lett, majd az 1988-as olimpián is indulhatott, de akkor már csak távolugrásban.