A leghatékonyabb dobást azért nem használják, mert túl ciki

2020.01.26. 08:01

Hiába hatékony, szinte kivétel nélkül gúnyolódást vált ki az NBA leghatékonyabb dobása. Nagyon nem is kell magyarázni, hiszen az alulról dobós technika alapból nagyidobás néven terjedt el. Az NBA-ben lassan négy éve nem lehetett látni ilyen próbálkozást, pedig sokak teljesítményén javítana.

Bárhova mentünk, az ellenfél szurkolói kigúnyoltak. Nagyon sok női játékos alulról dobta a büntetőt, úgyhogy a férfiakat, akik szintén így próbálkoztak, mindenhol kicsúfolták

– mondta a dobásról annak talán leghatékonyabb, de mindenképp legismertebb használója, a kosárlabda Hírességek Csarnokába is beválasztott Rick Barry. Barry 1965-80 között játszott a profik között, a két nagy rivális liga egyesülése előtt az ABA-ben és az NBA-ben is megfordult, majd utóbbiban is maradt még pár szezonra. NBA-karrierje során egy bajnoki címet is nyert, 1975-ben a Golden State Warriorsszal.

Amikor Barry visszavonult 1980-ban, csak az NBA-meccseit nézve kerek 90%-os hatékonysággal dobott a büntetővonalról, az NBA mellett 1976-ig rivális ligaként működő American Basketball Association (ABA) meccseivel együtt ez a szám icipicit csökkenve 89,31%-ra esik. Barry az NBA-ABA közös listáján a hetedik, az ABA-ben a legjobb, az NBA-ben pedig a negyedik leghatékonyabb büntetődobónak számít a mai napig.

A számok, de egy nem túl régi tanulmány is Barry módszerét igazolja, ami a büntetődobásokat illeti. A Yale Egyetem professzora, Madhusudhan Venkadesan egy 2017-es cikk szerint arra az eredményre jutott kutatásában, hogy az alulról dobott büntető a jó technikájú játékosok esetében hatékonyabbnak bizonyul.

A Royal Society Open Science-ben megjelent kutatás azt hozta ki, hogy azok a játékosok, akik képesek a labda elengedésének sebességét és szögét is jól irányítani, azoknál ez a technika beválhat, márpedig az NBA-be azért inkább technikásabb emberek jutnak el.

A hatékonyabb módszer mögötti ok egyszerű: ilyenkor úgy alakul a labda mozgásának íve, hogy szinte teljesen függőlegesen esik a gyűrűbe, így a gyűrű teljes belső területén át tud esni, míg a fentről indított dobás élesebb szögben közelíti meg a gyűrűt, vagyis kisebb területe van, hogy átjusson azon, tehát pontosabb dobás kell.

Az alsó dobás egyetlen hátulütője, hogy amennyiben pontatlanra sikerül, messzebbre tud elpattanni akár a gyűrűről, akár a palánkról, már ha nem épp a palánk mögé zuhan a labda.

Barry egyébként a 60-as években komolyan lobbizott, hogy minél több társát meggyőzze, hogy az alsó dobást használják. George Johnson esetében sikerrel is járt: a Warriorshoz 1972-ben újoncként odakerülő center az első idényében 41,2 százalékkal dobott a vonalról, Barry módszerét átvéve viszont 69,4 százalékra javult a 15 idényen át tartó karrierje végére, és nyolc idényben is 70%-os pontosság fölött zárt.

A nagyidobás legnagyobb szövetségese a pontgyáros Wilt Chamberlain lehetett volna. A kétszeres bajnok, négyszeres MVP és hétszeres NBA-pontkirály az 1961-62-es szezonra – nem az akkor még a profi karrier előtt álló Barry hatására – alsó dobásra váltott, és egyből 61,3 százalékra javult 50,4%-ról. A híres, hihetetlen 100 pontos meccsén is így dobott 1962. március 2-án a 100-ból 28 pont jött büntetőből, de később mégis elhagyta az alsó dobást, ami után 51,1%-os büntetőhatékonysággal fejezte be pályafutását.

Manapság kevés játékost látni ilyen dobással a repertoárjában, az NBA-ben jelenleg egyet sem. A kosárlabda csúcsát jelentő ligához legközelebb a Minnesota Timberwolves fiókcsapatánál, az Iowa Wolvesnál játszó Canyon Berry áll, aki nem véletlenül dob egyébként így: a fentebb már említett Rick Barry fiáról van szó.

A hatékony nagyidobás viszont nem elég az extra sikerekhez, ezt láthatjuk Canyon Berry esetén is, aki csak az NBA fiókligájáig, illetve pár nyáriligás meccsig jutott.

Mivel ő még nem jutott el az NBA-be, így ha minden igaz, akkor a Houston Rockets korábbi játékosa, Chinanu Onuaku marad a 2016-os idényből az utolsó, aki alulról dobós technikával próbálkozott a profik között.

Források: The Guardian | New York Times