Megdőlhet egy nagy legenda az angol futballistákról

2020.05.17. 11:31 Módosítva: 2020.05.17. 12:43

A 2018-as világbajnokság nyolcaddöntőjében az angol válogatott történelmi tettet hajtott végre: büntetőpárbajban legyőzték Kolumbiát.

A futball feltalálói ezelőtt egyszer sem kerültek ki győztesen büntetőrúgásokból a vb-ken.

Nagy futballtornán hét párbajból hatot is elveszítettek, így nem meglepő, hogy az egyik legelterjedtebb futballsztereotípia,

hogy az angolok egyszerűen nem tudnak tizenegyest rúgni.

Az 1990-es világbajnokság és az 1996-os Európa-bajnokság elődöntőjében büntetőrúgásokban maradtak alul a (nyugat-)németekkel szemben. Az 1998-as vb-n az argentinok ejtették ki őket tizenegyesekkel, majd a 2004-es Eb-n és a 2006-os vb-n is a portugálok ellen estek ki tizenegyesek után. De itt még nem volt vége, mert a 2012-es Eb negyeddöntőjében az olaszok ellen estek ki ugyanígy. Sokáig az egyetlen büntetőpárbajos sikerélmenyük a hazai, 1996-os Európa-bajnokság negyeddöntője volt, ahol így sikerült legyőzniük a spanyolokat.

Azonban úgy tűnik, az új angol generáció tagjaira már nem ragadt át az elődeik balszerencséje. A kolumbiaiak elleni párbaj után, a Nemzetek Ligája bronzmeccsén – még ha sokkal kisebb nyomás alatt is – de büntetőrúgásokkal legyőzték a svájciakat, ráadásul a hat angol rúgó egyike sem hibázott.

Német tudósok szerint

A kölni sporttudományi egyetem kutatói, Michel Brinkschulte, Philip Furley és Daniel Memmert ennek a mítosznak jártak utána, és statisztikai módszerekkel arra a kérdésre keresték a választ, hogy az angolok valóban rosszabbul rúgják-e a tizenegyeseket, mint más nemzetek játékosai. Több ezer büntető elemzése és vizsgálata során arra jutottak,

A tizenegyeseknél az angol játékosok szignifikánsan nem teljesítenek rosszabbul az átlagnál.

A tanulmány szerzői a kutatásuk módszertanát és eredményét a Scientific Reports tudományos folyóiratban is publikálták. A kutatás mintája a világ- és Európa-bajnokságokon 1976 óta elvégzett 696 büntető, valamint a 2006 és 2016 között az angol, spanyol, német, olasz és holland első osztályú bajnokságban rúgott 4708 tizenegyes volt.

A vizsgálat során külön elemezték a vb- és Eb-mérkőzések végén, a büntetőpárbajok során lőtt tizenegyeseket, és a rendes játékidőben megítélt tizenegyeseket. A büntetőpárbajokban a lövések 71,97 százalékából találtak be a kapuba, ennél csak a (nyugat-)német válogatott eredményessége jobb valamivel (85,29 százalék), ugyanakkor a többi válogatott között nincs ebben szignifikáns eltérés. Az angolok 61,32 százalékos, a spanyolok pedig 67,83 százalékos eredményességgel lövik a büntetőket. 

Sőt, a vb- és Eb-mérkőzések rendes játékidejében befújt büntetőket az angol válogatott értékesíti a legmagabiztosabban. A 78,74 százalékos átlaghoz képest ők 90 százalékos eredményességgel lőtték be a büntetőket. Kissé meglepő lehet, hogy a német válogatott a rendes játékidőben csak 75 százalékos eredményességgel rúgta a tizenegyeseket, amin a büntetőpárbajra 10 százalékkal tudtak javítani.

Viszont amikor nőtt a nyomás, akkor az angolok öt büntetőből általában csak hármat rúgtak be.

A különböző bajnokságok között sincs olyan, ahol kimagaslóan jól vagy rosszabbul lőnék a tizenegyeseket. A több mint négyezer büntető 71,01 százalékából lett gól. A legnagyobb valószínűséggel a holland bajnokságban lett gól egy tizenegyesből (77,1 százalék), ahogy az angol és az olasz bajnokságokban is valamivel az átlag fölötti (75,14 és 75,61 százalék) hatékonysággal értékesítik a büntetőket. Ezzel szemben a német és spanyol ligákban épphogy az átlag alatt (69,03 és 69,41 százalék) teljesítenek a játékosok.

Ezek alapján a tanulmány végső következtetése az, hogy az empirikus adatok nem támasztják alá azt a sztereotípiát, hogy az angol játékosok gyengébben lőnék a tizenegyeseket. A rendes játékidőben felül-, míg a szétlövésekben kicsit alulteljesítenek.

Azt állítjuk, hogy a játékosok nemzetisége önmagában még nem befolyásolja, hogy milyen eredményesen végzik el a büntetőket. Az, hogy Anglia ennyi büntetőpárbajt vesztett, még nem jelenti azt, hogy az angol játékosok általában is gyengébben lőnék a tizenegyeseket

– mondta a vizsgálat vezetője, Michel Brinkschulte a BBC-nek.

Önbeteljesítő jóslat

A tanulmány szerzői más magyarázatot is próbáltak arra találni, hogy mi állhat a sztereotípia mögött, ha a számok ezt nem támasztották alá. Szerintük az egyik lehetséges magyarázat erre a jelenségre az önbeteljesítő jóslat.

A kilencvenes évektől kezdve valószínűleg minden angol játékos fejében ott volt az a gondolat, hogy ők a büntetőpárbajokat többnyire el szokták veszíteni, amit az angol közvélemény és sajtó csak még tovább erősített. A világ- és Európa-bajnokságokon kihagyott büntetők sokkal mélyebb nyomot hagytak a szurkolókban és újságírókban, mint egy átlagos bajnokin elrontott tizenegyesek.

A gyakran kegyetlen angol bulvársajtó előszeretettel emlékezteti a szurkolókat és játékosokat ezekre a hibákra, és Gareth Southgate-től David Beckhamen át Steven Gerrardig több angol játékos lába is megremegett a még tovább fokozódó nyomás alatt a legfontosabb pillanatokban. 

Felhasznált cikkek:

  • Michel Brinkschulte, Philip Furley, Daniel Memmert (2020): English Football Players are not as Bad at Kicking Penalties as Commonly Assumed (Nature)
  • England bad at penalties? Think again - say the Germans (BBC)