Szász Emese átkattintott, és egy 8-2-es rohammal elvitte az aranyat

13
2020.07.15. 05:04

A 2016-os riói olimpia első napján megszületett az első magyar aranyérem, a párbajtőröző Szász Emese két túlizgult olimpia után olyan napot fogott ki, amikor minden sikerült neki. Pontosabban, mindig időben tudott váltani. A döntőben 7-11-ről fordított a nagy esélyes olasszal szemben.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövidpályás gyorskorcsolya-váltóig.

Szász Emeese szülei kézilabdáztak, neki az úszáshoz volt inkább kedve, de a negyedik osztály után kerekperec kijelentette, neki nem tetszik, ha majd napi kétszeri edzésre kell mennie, ezért abbahagyta. Édesanyja, Nedeczky Csilla a sporthoz ragaszkodott, és a vívás felé terelte a lányát, ha már a víváshoz kötődtek édesanyja rokonai. Emesét azonnal megfogta a vívóterem hangulata, még ha az elején csak elvétve vehettek fegyvert a kezükbe, és inkább a lábmunka kialakításán volt a hangsúly.

1994-ben indult az első hazai versenyén, és négy év múlva már a junior világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. 2001-ben ezüstérmes a felnőtt magyar bajnokságon, Móna István akkor jósolta meg, hogy Szász olimpiai bajnok lesz. Ez az év azért is volt fontos a pályafutásában, mert edzője, Kopetka Béla Angliába ment dolgozni, ő pedig a frissen hazatérő Kulcsár Győzővel kezdett el iskolázni. Sok időbe telt, amíg egymáshoz csiszolódtak, ám eközben Szász elkezdte az első apró lépéseket megtenni, hogy bekerüljön a hihetetlenül erős magyar válogatottba. 2005-ben sikerült neki először, és rögtön vb-ezüstérmes lett csapatban. 2006-ban Nagy Tímea mögött egyéniben a harmadik helyen végzett a világbajnokságon.

Szász 2008-ban kijutott az olimpiára, de a második fordulóban kikapott orosz ellenfelétől. 2010-ben vb-ezüstérmes lett, de 2012-ben is az első forduló jelentette a végállomást az olimpián. A 2013-as budapesti világbajnokságon ismét harmadik volt, ez a helyezés táplálta benne a reményt, hogy a riói olimpián még lehet esélye. Végig küszködött a könyökével, közben elveszítette az édesapját, de olimpiai kvótát érő helyre küzdötte fel magát a világranglistán. Öthetes kőkemény felkészülésbe kezdett az Egyesült Államokban. Otthon fiúkkal edzett, mert nem volt ellenfele, ebben az edzőtáborban nőkkel vívott.

Az olimpián az első ellenfele mindjárt az a Beljajeva volt, akitől a budapesti vb-elődöntőben egy tussal kikapott. Rosszul kezdett, 4-1-re vezetett az észt világbajnok, azonban megrázta magát, és arra gondolt, nincs veszítenivalója, és nem azért végezte el a felkészülést, hogy rögtön az első forduló után kapituláljon, mint négy éve. Fordított, és 15-11-re intézte el a riválisát.

További meccsei a döntőig:

  • Kang (dél-koreai) 15-11
  • Nozomi (japán) 15-4
  • Rembi (francia) 10-6

A japán ellenfele addig nagy ászokat búcsúztatott, ellene azonban minden bejött Szásznak, a francia pedig hiába próbálta különféle trükkökkel kizökkenteni, nem hagyta. A döntőben az olasz Fiamingo várt rá, aki az elődöntőben nagy izgalmak között lépett át a kínai Szunon. Fiamingo az előző két világbajnokságot megnyerte, és Rióban szerette volna feltenni a koronát a pályafutására. A Szásznál hét évvel fiatalabb Fiamingo volt a favorit, a korábbi mérlegük neki kedvezett. 

Szász megilletődötten kezdett, az olasz egyre közelebb került az aranyhoz. 11-7-es hátrányban azonban a Vasas vívója váltott. Sorra adta a tusokat, 12-12-re egyenlített. 2 perc 12 másodperccel a vége előtt már a vezetést is megszerezte, majd adott még egy szép tust. 14-12 után pedig együttes találattal befejezte a meccset.

A finálé után azt mondta neki mestere, a 75 éves Kulcsár Győző, hogy mostantól tegezheti. Sajnálta, hogy nem tudott neki semmilyen emelkedett gondolatot átadni neki, amikor a győzelem után átölelte, csak annyit, hogy olimpiai bajnok vagy. Kulcsár így vázolta fel, mi kellett ehhez az aranyhoz:

„Elég ilyenkor egy kis kattanás. 11-7-nél elhitte és megértette, ha nem vív harcosabban és férfiasabban, akkor ezt a döntőt elveszíti. Nem könnyű ilyenkor előremenni, mert sokszor végzetes lehet, ha elviszi a hév. De ő megtalálta a helyes arányt. 11-7-nél átklikkelt az agya. Utána pedig már megvolt a vérszag,

ő a páston egyre csak nőtt, míg az ellenfele fokozatosan töpörödött össze. Szörnyű érzés ez ilyenkor. Amihez addig nyúlt és jó volt, egy pont után hirtelen és váratlanul hatástalan lesz, és akármit is tesz, nem tudja megállítani az ellenfelet.

Emese jó bokszoló módjára érezte, hogy megütötte, megfogta az ellenfelet, és ráment: megverte. Ledöfte. Hadd legyek ilyen durva. Pedig ez az olasz lány piszok nehéz rivális ám. Olyan a csuklója, olyan puha a stílusa, ami nem fekszik neki" - mondta Kulcsár. 

Az edző azt is bevallotta, egy szava sem lehetett volna, ha a két előző sikertelen olimpia otthagyja őt a versenyző, de valamiért bízott benne. „Lehet, hogy bennem volt a hiba, mert nem úgy mondtam neki eddig, hogy képes olimpiát nyerni. Mert vívni tudott már korábban is.”

Szász szerint a kilencedik tus volt a döntő, amikor azt beadta, akkor már kezdte érezni, hogy ráállt a sínre, már csak meg kell tartani a végéig ezt a svungot. Nem gondolt arra, hogy olimpiai döntőben van, csak mindig a következő találatra.

Ha Fiamingo azt hitte, hogy képtelen leszek arra, hogy kivegyem a zsebéből az aranyat, tévedett. Itt van előttem. Abban bízom, hogy a példámból sokan erőt tudnak meríteni. Hogy mindig fel lehet állni, akárhányszor esünk is el.”

- értékelt. Szász az olimpia után 2017-ben nyert egy Eb-bronzot, férjhez ment, ikerpárnak adott életet, és 2020 márciusában már ismét ott volt a páston. Nem tett le arról, hogy egy nagy hajrával kijusson még az elhalasztott tokiói olimpiára.

(Borítókép: Huszti István / Index)