Hosszú sokszor hibázott, de kiküzdötte harmadik olimpiai aranyát

08
2020.07.18. 07:59

Ha nem versenyezte volna végig a 2016-os olimpiát megelőző négy évet Hosszú Katinka, akkor szerinte a 200 vegyes aranyát elveszíti Rióban. Nem így lett, bár nagyon közelítette őt a brit O'Connor a döntőben, de utolérni nem tudta.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövidpályás gyorskorcsolya-váltóig.

A 400 vegyes világcsúccsal, óriási előnnyel megnyert aranya, valamint a 100 háton nagy küzdelemben kiharcolt első helye után Hosszú Katinka 200 vegyesen is célba vette a dobogó tetejét. Ezen a távon már az övé volt a világcsúcs (2:06,12), a 2015-ös vb-döntőben az amerikai Ariana Kukors megdönthetetlennek tartott idején faragott három századot.

A magyar úszó a riói olimpia előfutamában pontosan olyan fölényt alakított ki, amilyenre számítani lehetett. Az elődöntőben aztán az előző világbajnokságon harmadik helyezett Siobhan-Marie O'Connor ráijesztett. 2:07,57-et úszott, és egyértelműen jelezte: ő lesz a kihívó, nem a címvédő kínai Je-Siven. Hogy jobb időt teljesített a magyarnál, abban nyilvánvalóan az is közrejátszott, hogy Hosszúból az elődöntő előtt egy órával elég sokat kivett a 100 hát győzelme.

A döntő legfontosabb kérdése az volt, hogy pihenten mire képes Hosszú a nála öt évvel fiatalabb kihívóval szemben.

Pillangón kifejezetten erősen kezdett a magyar favorit, hét századdal volt gyorsabb a saját világcsúcsánál, de így is mindössze csak nyolc századdal járt O'Connor előtt, aki tapadt rá. Ahogy a hátra átfordultak, a delfinezésben megint megmutatta erejét, és 72 századra növelte az előnyét, de még így is sokkal szívósabban tartotta magát a brit, mint azt előzetesen várni lehetett.

Mellen egy nagyon kicsit nőtt a különbség (77 századra), és miközben Hosszú több tempóval szaporázta, a brit inkább elnyújtott mozdulatokkal haladt, de továbbra is ott volt a sarkában. Gyorson O'Connor mindent egy lapra tett fel, mindent beleadott, a magyar versenyző három tizedet megtartott az előnyéből. Miután becsapott a célba alig kapott levegőt, teljesen kihajtotta magát. Az egész olimpiai ciklusban nem szorította meg senki sem annyira, mint akkor a britek akkor 21 éves úszója.

  1. Hosszú Katinka – 2:06,58
  2. Siobhan-Marie O'Connor – 2:06,88
  3. Maya DiRado (amerikai) – 2:08,79

„Sokat hibáztam, és így is sikerült nyerni. A rajtnál, a két fordulónál, és a kidelfinezésnél is rontottam. Az utolsó 25 méteren nem tartottam azt a ritmust, amit szerettem volna. Néztem az ellenfelet sajnos, pedig nem szabad átnézegetnem a másik pályára. Érzékeltem, hogy ott van, kétszer-háromszor rá is néztem. Ha nem versenyeztem volna ennyit, lehet, hogy ez az arany nem lesz meg. Egyáltalán nem pánikoltam. Megvoltak a célok, de nem az aranyakra gondoltam, hanem az időkre, meg azokra a technikai dolgokra, amiket szerettem volna megcsinálni. Akkor úszom jól, ha ezekre koncentrálok, és nem a végeredményre” - mondta a finálé után a sajtótájékoztatón.

Meglett tehát a harmadik aranya, és közel állt ahhoz, hogy a negyediket is megnyerje Rióban, ami magyar úszónak egy olimpián addig nem sikerült. A 200 hát döntőjébe a legjobb idővel került be, és 175 méterig nagyon jól úszott, akkor azonban túl közel került a kötélhez, és az utolsó méterekre elfogyott az ereje, a 200 vegyesen bronzérmes DiRado lehagyta. Az amerikainak az volt az utolsó úszása, visszavonult utána. A korábban szintén olimpiai bajnok Czene Attila szerint, ha Hosszú nem úszik a hatodik helyezett 4x200-as gyorsváltóban, és pihentebben áll rajthoz, megnyerhette volna a negyedik aranyát.

Hosszú álmodni sem mert volna három aranyról, az pedig különösen melengette a szívét, hogy ott voltak a szülei és a testvérei is az uszodában. Babonás volt, mert eddig még nem kísérték el egyszer sem nagy versenyre, de így még teljesebb lett az öröme, hogy személyesen tudott beszélni velük. Hosszú Katinka 27 évesen lett példakép Rióban. Az ő példaképe, Egerszegi Krisztina 22 évesen már abbahagyta.

Ahogy befejeződtek a versenyek, azt kérdeztem tőle, hogy most van-e a legjobb korban, és erre úgy felelt, olyan nehéz megfogni, hogy mikor adja egy sportoló a maximumot. Találgatásokat ő is hall, és biztos benne, hogy szerencsés alkat, mert nem égett ki korán, hiszen nem szeretett edzeni tizenévesen, így ahogy idősödött, bátrabban lehetett terhelni a szervezetét.

LeBron James mondása itt cseng a fülemben. Kik találták ki ezeket a számokat, éveket? Ki, mikor a legjobb? Honnan tudják ezt, amikor minden ember más és más.

Azt gondolom, hogy velem nem történhetett volna jobb, minthogy 27 évesen lettem aranyérmes, mert tudom, hogy min kellett eddig átmennem. Semmi sem történt véletlenül. Érettebb vagyok, meg tudom becsülni a győzelmeket, mert megküzdöttem értük. Minél idősebb egy sportoló, annál többet gondolkodik. Előfordul az is, hogy túlgondolkodja. Pszichológia az egész. Ha egyszerű mondatot hallok, nem szerencsés azon agyalni, na ezt vajon miért és miért most mondták nekem. Engem szerencsére nem kerített ilyen érzés hatalmába. Remélem, még nyújtható sokáig a legjobb időszak” - összegzett az Amerikában pszichológusi diplomát szerző versenyző.

Hosszú 2017-ben hazai közönség, 10 ezer tomboló magyar előtt nyert két aranyat a Duna Arénában, amit pályafutása egyik csúcsaként értékelt. 2017 végén aztán robbant a bomba, különvált férjétől és edzőjétől, Shane Tusuptól. Az amerikai a Nemzeti Színház színpadán kért bocsánatot tőle 2018 január elején. Kapcsolatukat pár hónappal később próbálták rendbe hozni, de ez nem sikerült. Hosszúnak Petrov Árpád lett az edzője, és a 2018-as Eb-n nagy csatában nyert 200 vegyesen, az olasz Cusinato lett a második. 2019-ben visszaállt a világ rendje, fölényesen vitte el az első helyet az ismét erőre kapó kínai Je-Siven előtt 200 és 400 vegyesen is.

Az idei olimpiai egyik nagy sztárja lett volna, mert ahogy Petrov mondta, meglepte, milyen magasan van a fájdalomküszöbe. Igaz, a felkészülését már nem Petrov, hanem önmaga és Nagy József irányítja. Életéről dokumentumfilmet készítenek.