Szabó és Kozák megígérték egymásnak, hogy együtt nyernek olimpiát

16
2020.07.20. 15:13

Így lett kerek a sztori – sóhajtott egy nagyot Szabó Gabriella a kajakpárosok 500 méteres döntője után. Kozák Danutával együtt kezdték a KSI-ben, a riói olimpia előtt találtak ismét egymásra, a döntőben pedig jó 10 centis különbséggel felülmúlták a németeket.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövidpályás gyorskorcsolya-váltóig.

Még a londoni olimpia előtt megígértem Gabinak, Rióban megnyerjük együtt a párost. Gabival nyertem az első aranyamat, az első érmeimet nemzetközi mezőnyben. 17 éve ismerjük egymást. Négy éve nyertünk a válogatón, de a program torlódása miatt nem mehettünk az olimpiára párosban. Van egyes és négyes aranyam, a párossal tehetném teljessé a kollekciómat

– Kozák Danuta szavai ezek 2016 áprilisából.

A KSI-ből indultak mindketten, a 2007-es vb-re már mindketten kijutottak, a pekingi olimpián az ezüstérmes négyes tagjai voltak. Szabó a második hely után abba akarta hagyni, evésbe fojtotta a bánatát, így dolgozta fel a csalódást, amit azután érzett, hogy előzetesen nem tudta elképzelni, le lehet őket győzni.

A 2009-es világbajnokságon már a legjobb volt a Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros, egy másodperccel verték a németeket, egy évvel később még fölényesebben győzelmet értek el, másfél másodpercet adtak a második oroszoknak 500 méteren. 2011-ben nem indultak együtt, ehelyett inkább a négyesben ültek egy hajóban, majd 2012-ben szintén négyesben lettek olimpiai bajnokok, a párosban indulás a program sűrűsége miatt nem fért bele az idejükbe. Szabó 2014-ben Csipes Tamarával lett világbajnok, a 2015-ös világbajnokságon eveztek együtt újra Kozákkal, és akkor is több mint egy másodperccel nyertek. A hazai válogató előtt együtt edzőtáboroztak Floridában, ez az idézet onnan való.

„Nem ragaszkodhattam a pároshoz 2013-ban és később, ha már Dana volt a legjobb egyéniben, nekem kellett lépnem. Lelkileg kellett ezt a helyzetet feloldani, mert 17 évet töltöttünk egymással jóban és rosszban, együtt laktunk, együtt mentünk mindenhová. Nem hidegültünk el egymástól soha, amióta pedig ismét egy párban vagyunk, a bizalom maximálisan, száz százaléknál is erősebben él. Ettől még nem lakunk együtt, mert neki már ott van a férje, ők nagyon helyesen élik a saját életüket.”

Szabó 2013-ban, amikor éppen nem egy hajóban eveztek, arról beszélt, hogy látja a párosukat a dobogó tetején. 2013-ra mindketten edzőt váltottak, mindketten elhagyták Csipes Ferenc csoportját. Szabó korábbi edzőjéhez, Tóth Lászlóhoz ment, Kozák pedig férjével, a korábbi kenus Somogyi Bélával készült fel.

A riói olimpiát megelőző hazai válogatót megnyerték, a sokk kint érte őket.

Tudták, hogy nagyon figyelniük kell az étkezésre Brazíliában, mert a 2015-ös előolimpiáról Szabó betegen tért haza, másfél hétig magas lázzal szenvedett. A 2016-os, riói verseny előtt nem ő, hanem Kozák lett beteg, bélfertőzést kapott, felállni is alig tudott. Az előfutamot rendkívül magabiztosan nyerték meg a rosszullét előtt, több mint 1 másodpercet vertek a másik előfutamban induló legnagyobb rivális németekre.

„Ebből az előnyből kellett valamennyit megőriznünk az aranyhoz. Azt gondoltam, ha kell, akkor papírból körbevágom Dana alakját, de ott kell ülnie a hajóban. Tudtam, ha beül, olyan nem lesz, hogy kevesebbet adjon ki magából, mint a maximum.”

Kozák kicsit sápadtan, nem tökéletes állapotban, de beült a hajóba, és jöhetett a döntő. Az ötös pályát kapták a mieink, a négyesen a címvédő németek, a hatoson a lengyelek szerették volna elcsípni az első helyet.

A németek nagyon jól kezdtek, a 150-es táblánál legalább egy méterrel vezettek, a féltávnál viszont már a magyarok haladtak az élen, 28 század volt az előny. Ez a különbség aztán nőni kezdett, 350-nél már másfél méter volt, akkor azonban ritmust váltottak a németek, Weber és Dietze érezhetően nagyobb sebességre kapcsolt, és közelebb került a magyar hajóhoz. Akárhogy is közelítettek, még mindig maradt egy kis előnyük a magyaroknak. Hihetetlen szoros volt a befutó, de szabad szemmel is azt lehetett látni, hogy a Szabóéké lett az első hely. Az eredményjelző ezt nemsokára megerősítette, 51 ezreddel a mieink nyertek.

Szabó és Kozák riói aranya
  1. Magyarország – 1:43,687
  2. Németország – 1:43,738
  3. Lengyelország – 1:45,207

Nagy verseny volt, nagyszerűen osztották be az erejüket. Szabó megérezte, hogy kevésen fog múlni, mert még az olimpia előtt is arra utalt, hogy légzésedzésre is járt, mert minden tizednek jelentőség lehet.

„A kislábujjammal is hajtottam az utolsó pillanatig, és csak a célban láttam, hogy megvan, gyorsabbak voltunk. Minden megpróbáltatás ellenére úgy ébredtünk fel reggel, hogy eljött a mi napunk”

– nyilatkozott a futam után. És képletesen még arra is utalt, hogy beolajozták a biciklit.

Kozák először azt hitte, nem lesz meg az arany, annyira feljöttek rájuk a németek, de Szabó nyugtatta a célba érés után, hogy kibírták, visszaverték a rohamot. „Kialudtam magam, de nem vagyok 100 százalékos. Megérte az egész éves munka, tolni Gabi alá a hajót.”

A háromszoros olimpiai bajnokká váló Kozákra várt még az egyes és a négyes Rióban, és mindkétszer győztesen szállt ki a hajóból.

Borítókép: Az aranyérmes Szabó Gabriella és Kozák Danuta a női kajak párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 16-án. Fotó: Huszti István / Index