A kajaknégyes a Holdat célozva emelkedett a csillagok közé

12532315 80029d1b733624d20dde950a516881e9 o
2020.07.22. 04:59

A riói olimpián a női kajaknégyes nyerte meg a magyar küldöttség nyolcadik aranyérmét. Ez volt az első olimpia, amikor a kajakosnők három aranyérmet szereztek. Magyarország a nemzetek rangsorában a házigazda brazilokat megelőzve a tizenkettedik helyen végzett.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövidpályás gyorskorcsolya-váltóig.

A női kajaknégyes 2009 óta tartó veretlenségi sorozata a 2015-ös világbajnokságon szakadt meg  – ekkor volt még egy év az olimpia előtt, ami alatt végleg rendezni lehetett a sorokat. A fehéroroszok vb-sikere rávilágított, bármennyire is erős a magyar női mezőny, kevés gyakorlással már nem lehet a világ előtt maradni.

Kozák Danuta úgy foglalta össze az érzéseit, hogy sok szép virágból lehet egy szép csokrot fonni, de az még nem biztos, hogy az lesz a legillatosabb is.

Szabó Gabriella és Kozák Danuta az olimpiát megelőző világbajnokságokon rendre ott ült a hajóban, nehezen lehetett elképzelni nélkülük az olimpiai egységet. Csipes Tamara a londoni csapatból kimaradt, csalódását Ausztráliában dolgozta fel. Meglopva érezte magát, hogy nem mehetett az olimpiára, és üres zsebbel állt a semmiben. Mentálisan sokat épült az országban, ahol egy hét alatt több elismerést és bátorítást kapott a mögötte álló emberektől, mint itthon. Akkor is dicsérték, ha éppen érzése szerint semmi különöset nem tett. Ausztráliában másodállásban úszóedzőként dolgozott, de aztán hazatért.

Édesapját a legjobb edzőnek tartotta, és tudta, hogy hatalmas konkurenciaharcba csöppen bele itthon, de belevágott, és sikerrel megoldotta. Lefogyott, és a válogatókon bebiztosította a helyét a négyesben. Kovács Katalin helyét foglalta el a hajóban, a negyedik helyre pedig az Amerikában élő Fazekas Zur Krisztina került. Ő már négy éve is a csapatban volt, így csak egy helyen változott az összeállítás. Fazekas két évvel Rio előtt édesanya lett, de a visszatérése zökkenőmentesen alakult, és a formája sem esett vissza.

„Nagyon szeretném, ha Csipes Tamara olimpiai bajnok lenne, mert piszok keményen dolgozott ezért az olimpiáért, és a négyeshajó másik három tagja már átélte a győzelmi mámort. Eddig egyedül laktam, a következő pár napban Tamit átköltöztetem magamhoz. Az ő lazasága mindig fontos volt nekem, nyertünk mi párosban vb-aranyat. És abban bízom, hogy ez a praktika is segíteni fog” – Szabó Gabriella a páros győzelme után osztotta meg a gondolatait, ami jól visszaadja, milyen csapategység alakult ki köztük.

A négyes megnyerte az előfutamot, sőt a legjobb idővel került a döntőbe, ahol a négyes pályát kapták. A nagy rivális németeket a hatosra sorolták be, de rajtuk kívül figyelni kellett az ötösön startoló, a világbajnokságon komoly meglepetést szerző fehéroroszokra is.

A németek a rajt után nagy erővel kezdtek, de az előnyük féltávra elolvadt, a két hajó szinte egyszerre ment át a 250 méteres vonalon. Rögtön utána a mieink emelték a csapásszámot, és fokozatosan nőtt a különbség. A néhány centis vezetésből száz méter alatt egyméteres differencia lett, 350-nél már egyértelműen az élen álltak.

Megnyugtató volt látni a magyar hajóban ülők harmóniáját és erejét, és ahogy közeledett a két hajó a célhoz, szembetűnő volt a sebességkülönbség, így az ötszáz méter végére már kétméteres lett az előny, és egy végtelenül sima győzelemnek örülhettünk. Először sikerült a duplázás magyar négyesnek. Talán nem véletlen, hogy ötöt mutatva ünnepelt Kozák Danuta.

A női kajaknégyes győzelme a riói olimpián

Ez lett a végeredmény:

  1. Magyarország – 1:34,482
  2. Németország – 1:35,383
  3. Fehéroroszország – 1 :36,908

„Célozd a Holdat, és nem baj, ha nem éred el, mert akkor is a csillagok között vagy. Én pedig el is értem a Holdat, többre nem vágyhatok. Az edzéseken mindig a maximumot kellett hozni, ez volt a nehézség a felkészülésben, de megérte” – jelentette ki az ötszörös olimpiai bajnokká váló Kozák Danuta, aki az aranyak számában utolérte Keleti Ágnest és Egerszegi Krisztinát.

Csipes úgy érezte, nem rontottak el semmit, és minden kijött belőlük az ötszáz méter alatt, ami bennük van. Még nem tudatosult benne, hogy mostantól neki is van ötkarikás érme, nemcsak az édesapjának. A háromszoros olimpiai bajnokká váló Szabó Gabriella pedig csak annyit mondott, megszűnt körötte a világ.

  • A 33 éves Szabó Gabriella idén júniusban jelentette be a visszavonulását, az olimpia utáni időszakban már nem nyert vb-érmet.
  • A pillanatnyilag 32 éves Kozák Danuta gyereket szült az olimpia után, de már 2018-ban visszatért, és magabiztosan gyűjtötte be az aranyakat. 2019-ben a győztes négyes tagja lett, egyéniben a harmadik helyen végzett. Sérülése miatt nem jött rosszul neki az olimpia elhalasztása.
  • A 30 éves Csipes Tamara is szült az olimpia után, 2019-ben a győztes négyes tagja volt a szegedi vb-n. Szőke Kató mellett a második olyan bajnok, akinek az édesapja szintén nyert olimpiát.
  • A 39 éves Fazekas Krisztina a második gyereke megszületése után sem tett le a tokiói indulásról. Bajnokok útja néven alapítványt hozott létre.

Jövőre, a tokiói olimpián először egy nemzetet több hajó is képviselhet, indulhat például két női páros, és az egyesben is két magyar résztvevő lehet ott a rajtnál, ami a szakág erejét látva azt jelenti, több érmet szerezhetnek, mint eddig bármikor.

(Borítókép:  Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina és Csipes Tamara,  a magyar kajak négyes az 500 méteres döntőben. Fotó: H uszti István/Index)