Női négyes – csillagos ötös

2021.08.08. 15:40
Ha volt olyan magyar aranyérem Tokióban, Milák Kristófén kívül, amelyre minden körülmények között számítottunk, az a női kajak négyesé. Pedig sokszor az a győzelem a legnehezebb, amit mindenki készpénznek vesz.

Szögezzük le gyorsan: a női kajak négyes magyar felségterület az utóbbi időben a nyári olimpiákon. A szám eddigi tíz olimpiai aranyérméből négyet, az ezüstökből ugyancsak négyet nyertek a magyar nők, és a 2012-es londoni olimpia óta csak a magyar himnuszt játszották el a szám eredményhirdetésénél. Ahogy a 2017-es, a 2018-as és a 2019-es világbajnokságon is.

Ettől még nem evidencia, hogy a számot csak mi nyerhetjük, nagyon nem. Tudniillik van két tényező, ami bármikor bekavarhat. Az egyik a helyes összeállítás, és azon belül is a helyes beülési sorrend eltalálása, a másik pedig – ami talán még ennél is fontosabb – a női lélek. Annak a finom rezdülései.

Kezdjük az elsővel: 2017-ben Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta összetételben lett világbajnok Račicében, vagyis a riói négyesből (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina) csak egyvalaki maradt meg.

2018-ban, Montemor-o-Velhóban megint módosult a felállás, Kárász Anna, Medveczky Erika, Kozák Danuta, Bodonyi Dóra volt az összetétel, az eredmény azonban változatlan: arany.

Az aranyérem 2019-ben is megvolt, a következő kvartettnek: Bodonyi, Medveczky, Csipes, Gazsó Alida Dóra.

Így érkezett el a 2020-as tokiói olimpia – 2021-ben. Az előző öt év világversenyeit böngészve leszűrhettük, hogy egyfelől kétszer egymás után sohasem volt ugyanaz a győztes magyar négyes összeállítása, és egyetlen ember sem akadt, aki mind a négy alkalommal ott lett volna a hajóban.

Csipes Ferencnek, a négyes edzőjének fel volt adva a lecke. Persze mindig könnyebb a bőség zavarával küszködni, mint a sok gyenge közül kiválasztani a négy legkevésbé gyengét.

„Malac” – ez Csipes, az edző beceneve – természetesen nem hagyhatta ki a Tokió előtt már ötszörös olimpiai bajnok Kozákot, a lánya, Tami helye is biztos volt, ahogy a „tolóember” Bodonyi Dóráé is, míg negyediknek Kárász Anna került be a hajóba.

No, de még ott volt a beülési sorrend kérdése. Vannak sztrókalkatok, akik szeretnek elöl ülni, és vannak tolótípusok, akiknek az utolsó beülő fekszik. Az egyik inkább húzza, a másik inkább tolja a kajakot.

A gond az, hogy Kárász, Kozák, Csipes és Bodonyi is volt már sztrók a pályafutása során.

Ilyenkor az a szokás, hogy különböző beülési sorrendekkel próbálgatják, mikor megy a leggyorsabban a hajó. Csipes például volt második és harmadik is. Volt, hogy Kárász sztrókolt, és Kozák ült mögötte a második helyen. De kiderült, hogy Dana nem szeret Anna mögött ülni. Csak egyvalami volt kőbe vésve: a hatalmas erejű Bodonyi Dóra tolja majd a hajót a négyes beülőben a Sea Forest Waterway evezős és kajak-kenu-pályán.

Végül kikristályosodott az optimális beülési sorrend: bár Kárász Annának nem igazán feküdt a hármas hely, Kozák remekül érezte magát a hajó elején, Csipes a kettesben, Bodonyi pedig „toló” pozícióban,

Kompromisszumra mindig szükség van, mert olyan nincs, hogy mind a négyen egyformán jól érezzük magunkat. Most Anna vállalta ezt

– idézte fel Csipes Tamara, a kvartett kulcsfigurája. Ő volt az, aki lelkileg rendbe rakta a lányokat.

Merthogy a kajakversenyek ötödik napjára mindenki szomorú lett, kivéve Tamit.

Aki ugyan nem volt boldog a Medveczky Erikával párosban elért negyedik hellyel, de egyéniben második lett az ezúttal verhetetlen Liza Carrington mögött, és ez nagyon feldobta.

Kozák Danuta romokban hevert az egyes után, és Bodonyi Dóra is az aranyra hajtott Kozákkal a kettesben, aztán csak bronzérem lett belőle.

De Tami a hihetetlen energiájával és jókedvével felrázta a társakat, ahogy ő fogalmazott fél évvel később, „lelket öntött beléjük”, és a kvartett végigszáguldott az olimpián: az elő-, és a középfutam megnyerése után a döntőben is olyan második 250 métert mutatott be, aminek nem tudtak ellenállni a riválisok. Ezzel Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok lett, most már minden idők legeredményesebb magyar női olimpikonja, Csipes Tamara Rio után másodszor állt a dobogó tetejére, Kárász Anna és Bodonyi Dóra először lett olimpiai aranyérmes.