A mesterséges intelligencia segíti a sportbírók munkáját vagy átveszi?

2024.05.11. 13:00
Forradalmi változások előtt áll a sportvilág is, ahol a mesterséges intelligencia minél nagyobb térnyerése nyithat már a közeljövőben új fejezetet. Minderről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezésében, olimpiai bajnok szerepvállalásával tartottak előadást a héten a londoni olimpiára épített VeloParkban.

Az eseményen tiszteletét tette Nadia Comaneci, ötszörös olimpiai bajnok román tornász, Lindsey Vonn, olimpiai és világbajnok amerikai alpesisíző, valamint a kétszeres olimpiai bajnok brit triatlonos, Alistair Brownlee.

Az előadáson elhangzott, hogy a mesterséges intelligencia használata jelentős változásokat hozhat a sport jövőjében, a felvázolt lehetséges alkalmazások – a bírói tevékenység pontosságának fokozásától a tehetségek felkutatására alkalmas programig – meggyőzőek.

Az egyik bemutatott videón a mesterséges intelligencia valós időben rögzített egy műugrót, majd a bíró azonnal láthatta az ugrás magasságát, a levegőben végrehajtott forgások számát, valamint azt, hogy a lábai mennyire voltak közel a törzséhez. Minden olyan részletet, amely meghatározza a sportértéket, így a pontszámot. A cél az, hogy a pontozóbíró a lehető legtökéletesebb képet kapja az ugrás minőségéről, és így az eddigieknél is igazságosabb pontszámot adjon.

Alan Zobrist, a szakmai hátteret biztosító Swiss Timing vezérigazgatója úgy nyilatkozott: a mesterséges intelligencia képes megmutatni a forgásokat, sebességeket, szögeket, mindent, ami a bíró számára fontos lehet.

Az AI szekvenciákra bontja az ugrást, és kevesebb mint egy tizedmásodperc alatt elemzi azt, mindezt valós időben lehet majd megosztani a rajongókkal, akik így jobban megértik majd, hol szerzett és hol vesztett pontokat a versenyző.

Az Intel szenegáli projektjének példája a tehetségkutatásban szemléltette a mesterséges intelligencia demokratizáló potenciálját. A lényegét pedig az adja, hogy segítségével képesek új lehetőségeket kínálni olyan országokban, amelyekre hagyományosan kevesebb figyelmet szentelnek. Szenegálban a mesterséges intelligencia segítségével az Intel közel negyven gyermek potenciális sporttehetségét ismerte fel az ugró, futó, birkózó és fekvőtámaszozó gyerekek mobiltelefonnal történő filmezésével.

Egy másik, mesterséges intelligenciával működő programot az 1924-es párizsi játékokról készült fekete-fehér felvételek megszínezésére használtak, segítségével megjelenítették például a maratonfutás közben vörösbort ivó atlétákat.

A mesterséges intelligencia alkalmazása a sportolói teljesítmények elbírálásában, valamint a játékvezetésben azonban lényeges kérdéseket vet fel az igazságosság fenntartásával és az emberi felügyelet biztosításával kapcsolatban. Az elfogulatlanság biztosítása és az etikai kérdések megfontolása alapvető fontosságú a mesterséges intelligencia sportban való alkalmazása során, különösen azokon a területeken, ahol a szubjektív ítélkezés szerepet játszik.

A kétszeres olimpia bajnok Alistair Brownlee pozitívan áll ugyan az új technológia alkalmazásához, kétségei azonban neki is vannak, amiket aztán ki is mondott.

„Hogyan lehetne biztosítani, hogy a mesterséges intelligencia csak kiegészítse a bírók munkáját, és ne lépjen a helyébe, ne vegye át a szerepét teljesen?”