A Jetsnek és a Cowboysnak mindegy

2010.01.13. 21:53

A New York Jets és a Dallas megismételte az alapszakasz utolsó körében nyújtott teljesítményét, és meggyőzően verte az akkor már egyszer legyőzött ellenfelét. Nem fért kétség a Baltimore továbbjutásához sem, a Ravens negyed óra alatt törölte fel a New Englanddel saját műfüvét, így a következő körben ők utazhatnak Indianapolisba, míg a Jets a Chargers vendége lesz. Az NFC-ben New Orleans-Arizona és Minnesota-Dallas a további menetrend.

Cincinnatiben indult a Wild Card hétvége, ahol az utolsó fordulóhoz hasonlóan a New York Jets diadalmaskodott, csak most a Bengals végig kezdőkkel állt föl, viszont ezúttal Shonn Greene runningback mellett a másik újonc, Mark Sanchez is meghatározó teljesítményt nyújtott, a liga talán egyetlen igazi shutdown cornere, Darrelle Revis pedig ismét levette Ochocincót a pályáról.

Bernard Scott remek, 56 yardos visszahordásával indult a találkozó, de a Bengals ebből a labdabirtoklásból még nem szerzett pontokat, a következő végén viszont (az első negyed derekán) Palmer TD-passzt adott Coles-nak, és a hazaiak vezettek. Ezt követően Jay Feely jobbnál jobb puntjai jelentették a legérdekesebb pillanatokat, a vendégek kezdő puntere, Steve Weatherford ugyanis nem a megszokott görbéket produkálta az EKG-n, így elővigyázatosságból pihentették, a felszabadítórúgásokat így az eddigi karrierje során élesben mindössze egy ilyet (azt is még a Michiganen) bemutató placekickerre bízták, aki nem is vallott szégyent. A Jets még a második negyed első felében kiegyenlített Greene futásával, majd az ellentámadásban Revis leszedte Palmer Ochocinco felé dobott passzát,

Sanchez pedig 45 yardos célpasszt irányzott Dustin Keller kezeibe, aki meg is hálálta a bizalmat, és nem hagyta kibirkózni magát az oldalvonalon túlra, 7-14.

Rex Ryan általában a fal egyik oldalát felpakolta blitzelő védőkel, Carson Palmer így végig komoly nyomás alatt játszott, és elsőszámú célpontja, Chad "Ochocinco" Johnson felé nem is nagyon mert dobálni, ezzel el volt intézve a Cincinnati passzjátéka, a futások megállítása pedig nem okoz gondot ennek a Jets-nek, így a hazai alakulatnak nem maradt sok esélye. Pláne úgy, hogy Shane Graham, a Bengals rúgója, elszalasztotta a következő pontszerzési lehetőséget, egy 35 yardos mezőnyrúgást a harmadik harmadban, amit egy 28-ról elkövetett hibával spékelt meg a végjátékban. Ez utóbbi lehetőség volt az utolsó szalmaszál a Cincinnati számára, ám Thomas Jones 9 yardos TD-futása (7-21) után még egyszer felcsillant a remény, amikor Cedric Benson a félpályáról gyalogolt be a Jets célterületére,

de végül Feely extrapont-szerű mezőnygólja tette biztossá a vendégek sikerét.
Cincinnati Bengals - New York Jets 14-24


Vasárnap az AFC másik mérkőzésén igen hamar valószínűvé vált, hogy a Jets San Diegóban folytathatja, ugyanis a Ravens gyakorlatilag az első negyedben eldöntötte a Massachusetts-i Wild Card összecsapást, úgy, hogy Joe Flacco passzmutatója mindössze 2,8 volt a félidőben.

Ray Rice a mérkőzés első snapjéből középen kezdett futni, aztán amikor átjutott a falon úgy gondolta, hogy "Ha eddig eljöttem, akkor mért ne futnék el az end zone-ig?" És így is tett, rögtön az első játékkal hét pontot téve a kijelzőre 83 yard távolságból - ez volt a másodéves futó karrierjének leghosszabb rohanása, mely a playoffok történetében a második leghosszabb vágta.

A Ravens ezután Greg Mattison defensive coordinator vezetésével rászállt Tom Bradyre, különböző blitz-variációkat kombinált blitz-nek álcázott zónavédekezésekkel, és Brady, akinek nem állt a rendelkezésére a megszokott idő, egyszer hagyta, hogy kiverjék a kezéből a labdát, kétszer pedig eladta azt - ezekből még az első kvarterben további 17 pontot szerzett a vendégcsapat (McClain és Rice futott 1-1 yardról, Cundiff lőtt 27-ről), ezzel forduláskor már 0-24 állt az eredményjelzőn.

Ezt a védekezést talán Wes Welker próbára tehette volna, ám az őt pótló újoncra, Julian Edelmanra se lehetett panasz, hiszen a második és a harmadik harmadban is elkapott egy-egy TD-t (ez volt a Pats összes pontot érő akciója), ezzel az utolsó játékrészre két labdabirtokláson belülre csökkentve a hátrányt (Cundiff újabb mezőnygóljával jött ki a 14-27).

Flacco és társai a záró negyedben nyugodtan futtathatták a labdát és az órát, öt percet sikerült is elvenniük Brady-től, a drive-ot - melyben 3 és 7-nél Flacco futotta meg a first downt (challenge után kapták meg, eredetileg 6 yardos futást ítélt a linesman) a New England vörös zónájában - McGahee 3 yardos TD-jével zárták (14-33). A TD-t sikertelen 2-pontos kísérlet követte, de a Baltimore-nak már nem nagyon kellett aggódnia, ugyanis Gostkowski 44 yardos sikertelen mezőnyrúgása után a támadók megint elfogyasztottak öt perc játékidőt, és a hazaiak az utolsó két percben saját térfelükről sem tudtak kijönni, így a Baltimore látogathat az egykori Baltimore-i csapat, a Colts otthonába.
New England Patriots - Baltimore Ravens 14-33


A Wild Card hétvége legegyoldalúbb találkozója a Cowboys Stadionban játszott meccs volt, amelyen a lenyűgöző teljesítményt nyújtó Felix Jones (178 scrimmage yard) vezette Dallas, mely végig kézben tartotta a mérkőzést, az előző hetinél is simábban verte az Eagles-t. Érdekes, hogy a playoffok történetében ezen az összecsapáson osztották ki a legtöbb büntetést (228 yard), és ezt az összecsapást látták a legtöbben a helyszínen (92951 néző), ha a Super Bowlokat nem számoljuk.

Mivel a hazai védelem mindössze négy emberrel meg tudta oldani Donovan McNabb állandó sanyargatását, könnyedén tudtak két-két embert állítani DeSean Jacksonra és Jeremy Maclinre, ezáltal ellehetetlenítve a Philly passzjátékát. Csak egyszer tudta igazán összekuszálni a Philadelphia a Dallas defense-t, mégpedig a második negyed elején, amikor Michael Vick kapta meg a labdát, és passzából Maclin 76 yardos touchdownnal egyenlített ki - ez volt az Eagles reakciója Romo egy yardos TD-passzára, és ez volt Vick pályafutásának leghosszabb célpassza, valamint a leghosszabb idén a Philadelphiától, és a leghosszabb, amit a Cowboys valaha is kapott a rájátszásban.

A vendéglátók erre még a félidő lefújása előtt berámoltak két mezőnygólt, két hatpontost Choice futásával, Austin elkapásával - ez utóbbi azt követően született, hogy Vick elrontott egy handoffot vagy play actiont, talán ő sem tudja, de a labdát elejtette, és el is veszítette

- ezzel már szünetre lerendezve a lényegi kérdéseket, a harmadik harmadban pedig Felix Jones tett róla, hogy ne csak a Philadelphia részéről emlékezzünk hatalmas játékra, és 73 yardos futásával gyakorlatilag végleg eldöntötte a mérkőzést.

Az utolsó játékrészben McNabb azért adott egy 4 yardos célpasszt DeSean Jacksonnak, de igazából Minneapolisban már a félidőtől készülhettek a Favre-Romo párbajra,
Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles 34-14




Divisional Round/Főcsoport elődöntők

Szombat
22.30 New Orleans Saints - Arizona Cardinals (NFC)

Vasárnap
02.15 Indianapolis Colts - Baltimore Ravens (AFC)
19.00 Minnesota Vikings - Dallas Cowboys (NFC)
22.40 San Diego Chargers - New York Jets (AFC)