Lengyel focista a legjobb rúgó az NFL-ben

2010.01.17. 10:06

Hogyan vezet az út a lengyel U17-es futballválogatottból az amerikaifoci egyetemi-, majd major-rekordjai felé? Sebastian Janikowski ígéretes labdarúgóként emigráló édesapját követte az Egyesült Államokba, ahol felfigyeltek kimagasló rúgótechnikájára, amit előbb az egyetemi bajnokságban villantott meg, majd a nagyok közé is berobbant: 2004-es szerződésével minden idők legjobban fizetett rúgójátékosa lett.

Janikowski 15 évesen már a lengyel utánpótlás-válogatottban szerepelt, hogy aztán szintén futballista apja után menjen az Egyesült Államokba. A floridai Daytona Beach egyik középiskolájában, a Seabreeze gimnázium csapatában szép sikereket ért el, de közben már be-beugrott a helyi amerikaifocistákhoz is. Négyszer is előfordult, hogy ötven yardnál messzebbről szerzett field goalt, 1996-ban az összamerikai csapat tagja lett, már látszott, hogy inkább arra vezet az útja, mint az európai futball felé.

Sebastian Janikowski
Sebastian Janikowski

Janikowski Floridában maradt egyetemistaként is, az FSU rúgójátékosaként kétszer is begyűjtötte a Lou Groza-díjat (a legjobb egyetemi rúgójátékosnak járó díj), de az egyetemi évek már nem csak játékosként hoztak neki hírnevet. Számos balhéja közül az első kettő még csak verekedés volt, majd következett egy garázdaság, egy kábítószerrel való visszaélés, végül egy hatósági személy megvesztegetésére tett kísérlet.

Janikowski egy görbe éjszaka után nem viselte el, ahogy legjobb haverját rendőrautóba teszik, odament a rendőrhöz és megkérdezte, mennyiért hajlandó elengedni. Amerikában ez akár öt év börtönnel is büntethető, de mindenképpen veszélybe sodorta Janikowski szépen induló karrierjét.

Tehetsége megmentette, 2000-ben az Oakland Raiders draftolta, az összes ügyét elsikálták. Majdnem egy teljes évet bírt balhé nélkül, ekkor újra egy kocsmai verekedés után tartóztatták le, de egyből ejtették is a vádakat.

NFL-csapatában történelmet írt, ő az Oakland történetének legeredményesebb rúgójátékosa, mind pontszámban, mind a sikeres kísérletek százalékát tekintve. A csapat történetének legnagyobb távolságról berúgott field goal-rekordját háromszor döntötte meg, legutóbb december 27-én, amikor a Cleveland ellen 61 yardról kísérletezett sikerrel. Bár nem vezetnek pont ilyen statisztikát (furcsa, hogy az NFL-ben van ilyen), valószínűleg övé a leghosszabb field goal-kísérlet (76 yds).