Az NFL-bajnok pontosabb egy íjásznál

2010.02.10. 01:01

A Sport Science kísérletében a Super Bowl-győztes New Orleans Saints irányítója, Drew Brees bemutatta, hogy 20 yardról (kb. 18 méter) pontosabban juttat célba egy amerikafutball-labdát, mint ahogy az íjászok egy nyílvesszőt (az íjászok ugyanerre a 80 centis lőlapra 70 méterről lőnek).

Egy íjásztáblán Brees mind a 10 dobása a kör közepét, a 10-es tartományt találta el. A tökéletes dobásnak számító belső kört 10-ből négyszer találta el az irányító.

A Brees labdájára szerelt érzékelők adatait elemezve kiderült, mitől olyan pontosak az irányító passzai – a Saints QB-je 5000 yard felett teljesített a tavalyi szezonban. Az összes dobás pontosan ugyanolyan sebességgel (85 km/h) és szögben hagyta el Brees kezét, és a tengelye körül is ugyanannyit forgott: percenként 600-at, ami megfelel egy olyan hidraulikus kulcs fordulatszámának, amivel a Nascar-kocsik kerekeit cserélik.

Drew Brees
Drew Brees

Brees a vasárnapi Super Bowlon NFL-rekordnak számító 32 jó átadással vezetette győzelemre a New Orleans Saintst, és őt választották a döntő legértékesebb játékosának. Ő tartja az egy szezonban kiosztott legtöbb jó passz, és a legpontosabb passz-százalék rekordját is.