Los Angeles: 2011-től ismét az NFL-ben?

2010.02.15. 18:54

Az Ed Roski és Joe Semcken vezette csoportosulás (Majestic Realty) már másfél évtizede dolgozik azon, hogy visszavigye az NFL-t Los Angelesbe, és most úgy tűnik, hogy 2011 szeptemberétől ismét a legmagasabb szinten rúgják majd a bőrt L.A.-ben, már csak az a kérdés, hogy melyik csapat költözik az Angyalok Városába.

Los Angeles, az Egyesült Államok második legnagyobb piaca, korábban több NFL franchise-nak is otthont adott. 1946 és 1995 között a Rams szerepelt itt (Clevelandből érkeztek, és St. Louis-ba távoztak), 1982 és 1995 között pedig a Raiders vendégeskedett náluk Oaklandből - vagyis tizenhárom éven át két csapata is volt a városnak, azóta viszont egy sem. Másfél évtizednyi várakozás és háttérmunka után azonban Roski, az ingatlan mogul hajlandó elindítani egy 800 millió dolláros stadion építését - amint megvan a garancia a csapat érkezésére. Igen ám, de melyikére?

Legkézenfekvőbbnek valamelyik másik kaliforniai csapa átköltöztetése tűnhet, és valóban, mindhárom franchise érkezésének lehetősége felmerült már. Az Oakland ugye már szerepelt L.A.-ben, a Chargers szintén, amely a bemutatkozását követő évben költözött át San Diegóba 1961-ben, de még a San Francisco 49ers elcsábítására is lehet esély.

Kalifornia csapatain kívül elsősorban a problémákkal küzdő csapatok költözéséről szokás beszélni. Szintén adná magát az utóbbi években igen gyatrán teljesítő Rams visszahozatala St. Louisból, hiszen fél évszázadon át üzemeltek Los Angeles Rams néven, viszont a tulajdonosok megegyeztek Shahid Khan illinois-i üzletemberrel a franchise 60 százalékának eladásáról, és nem valószínű, hogy a Rams rajongó Khan rögtön elköltöztetné a csapatot. Igaz, a szerződés szerint, ha az előregedő Edward Jones Dome 2014-re nincs a nyolc legmodernebb NFL stadion között, lehetőség nyílik a költözésre.

A rendkívül kis piacnak számító Jacksonville az 1993-as bővítés óta szurkolhat a Jaguarsnak, azonban a Jags játékosai az utóbbi időkben hozzá kellett, hogy szokjanak a félházas hazai meccsekhez. A megoldást a költözés, vagy egy közönségcsalogató játékos megszerzése jelentheti - Michael Vick leigazolása, illetve a Floridában rendkívül népszerű Gators-irányító, Tim Tebow draftolása jelentheti a gyógyírt.

A csapat sikereihez képest meglehetősen pici piacon üzemelő Vikings költözése is felmerült már - Minneapolis kevesebb, mint négyszázezer lakossal bír, de az ötmilliós Minnesota állam sem mérhető a tizenkét milliós népességű los angeles-i régióhoz -, más kérdés, hogy sokkal silányabb lenne az NFC North a Packers-Vikings rivalizálás nélkül. Persze csak, ha strukturális változást jelentene egy ilyen költözés - amióta érvényben van a jelenlegi szisztéma (2002), még egy franchise sem váltott székhelyet.

Legvalószínűbbnek talán a Buffalo Bills költözése vehető. A Bills az egyetlen alakulat, amely New York államban játsza meccseit, hiszen a Giants és a Jets stadionja (az új is) New Jerseyben található, de ez valószínűleg nem vígasztalja őket, hiszen rengeteg csapat található a régióban, így ők jelenleg a kanadai piacon kísérleteznek: 2008 óta évente egy hazai meccsüket a torontói Rogers Centerben rendezik meg, de ez még Terrell Owens-szel a fedélzeten is csak kétségbeesett próbálkozásnak tűnik.

Van tehát jó néhány franchise, akit el lehetne vinni a nyugati partra, így valószínűnek tűnik, hogy Los Angeles hamarosan ismét rendezhet NFL-mérkőzéseket, azonban egyelőre a csapattulajdonosok és a játékosok képviselői kell, hogy megállapodjanak a liga lapkövét jelentő munkaszerződésről (CBA), ugyanis a jelenlegi a 2010-es szezonnal utolsó évébe lép, és amíg nincs új, addig gyakorlatilag cselekvőképtelen az NFL.