Reggie Bush marad New Orleansben

2010.02.27. 12:07

Noha szezon közben többször is felmerült az egykori USC-csodafegyver távozása a Saints háza táján, a 2010-es szezonra minden bizonnyal vissza fog térni a címvédőhöz Reggie Bush, akinek a megítélése eddig megosztotta a szakembereket.

A USC Trojans egykori mindenese az egyetemi bajnokságban mindent elért, amit ezen a szinten futballista elérhet, nyert nemzeti bajnokságot, és gyakorlatilag minden egyéni díjat besöpört. Ezek után a valaha volt egyik legnagyobb tehetségként érkezett az NFL-be, de a 2006-os draft óta (ekkor érkezett Sean Payton és Drew Brees is New Orleansbe) a kiugró siker eddig váratott magára.

Az 1/2-es draftpozícióhoz álomszerződés is járt, így Reggie 2010-ben már nyolcmillió dollárt fog keresni. Ez igen megnehezítette a Saints irodistáinak dolgát, akik már természetesen előre elkezdtek számolgatni 2010-re: ez a szerződés komoly részt foglalt volna le a fizetési sapka jelentette mozgástérből, túl nagyot ahhoz, hogy ez eddig - egyesek szerint - szinte semmit se mutató játékos a bajnoknál maradhasson. Ez volt a fő érv amellett, hogy Sean Paytonnak meg kell szabadulnia kezdő futójátékosától, ám a fizetési sapka nélküli év körvonalazódásával a gondolat komoly léket kapott.

A Reggie Bush ellen sorolt, elsősorban statisztikákon alapuló, vádakkal sokan egyetértenek, hiszen aki ilyen elvárásokkal érkezik a ligába, annak minimum a legjobbak között kellene lennie fő műfajában - esetünkben ez a futójátékot jelenti. Bush azonban sérülésekkel bajlódott az elmúlt években, és mivel Sean Payton három runningbacket szokott rotálni, ez tovább redukálja a Reggie által megtehető yardmennyiséget. Reggie Bushnak, Pierre Thomasszal, Mike Bellel és néha Lynell Hamiltonnal kellett osztoznia a futásokon a 2009-es szezonban - így elég nehéz ezer yardokat összefutni, de neki még négyszázat sem sikerült, ami diplomatikusan szólva visszafogott teljesítmény. Sean Payton persze inkább a playoffra építette vissza csapatába a szurkolók egyik kedvencét, és be is jött neki ez a lépés, hiszen a főcsoport elődöntőben az Arizona Cardinals ellen nyújtott zseniális játékot, majd a Superbowlon a Coltsszal szemben volt megbízható célpont.

És itt értünk el Reggie Bush fő erősségéhez, ami sokak szerint annyira fontos Sean Paytonnak, hogy még sapkás esztendő esetén is bepréselné azt a nyolcmilliót a költségvetésbe. Reggie Bush igazi Jolly Joker. A Trojans ötélű kardja (a USC-n futás, elkapás és punt visszahordás mellett passzolásban és kickoff returnben is jeleskedett) a Saintsben a futójáték és a punt visszahordások mellett a Payton fő profilját jelentő passzjátékból is kiveszi a részét - rövid passz után rendre linebacker áll vele szemben, akinek semmi esélye a liga egyik legjobban cselező játékosa ellen. Hasonló szituációkban a második számú futó, Pierre Thomas is jól teljesít, így mindketten kiválóan illenek a Saints játékába, és ha ehhez hozzávesszük azt, hogy Sean Payton van annyira magabiztos, pláne egy bajnoki gyűrű birtokában, hogy megpróbálja kihozni Bushból azt is, ami eddig benne maradt, akkor már tulajdonképpen nem is látunk olyan okot, ami Bush megtartása ellen szólna.

A négy RB közül így a szezon során egyre kevesebb lehetőséghez jutó Mike Bell távozása borítékolható, aki a szabadügynökök piacán próbálhat szerencsét. Őt mindenképpen pótolni szándékozik a Saints, és már szóba került a Chargers által elengedett, egykor a liga legjobb futójának számító veterán, LaDainian Tomlinson neve, aki egyébként a Superbowl MVP Drew Brees országos cimborája.