McNabb Washingtonban folytatja

2010.04.06. 16:14

A philadelphiai csapat vezetése az Eagles arca nélkül képzeli el a keleti parti franchise jövőjét, mivel úgy érzik, Kevin Kolb készen áll a zöld-fehérek irányítására. McNabb így a csoportellenfél Washington Redskins kezdő QB-ja lehet a következő szezonban.

Tizenegy szezont követően búcsúzik Philadelphiától Donovan McNabb, a hatszoros Pro Bowl irányító, aki egy jövő évi második és harmadik, (vagy negyedik) körös draftjogért cserébe költözik a fővárosba. A Redskinshez idén érkezett Mike Shanahan vezetőedző ezzel pontot tett a régóta aktuális washingtoni QB-kérdés végére, és megpecsételte az egyfajta átmeneti megoldásként alkalmazott Jason Campbell sorsát, aki szabadügynökként kereshet magának csapatot.

McNabbet 1999-ben másodikként (1./2.) draftolta az Eagles, és nem is csalódtak benne a pennsylvaniai alakulat szurkolói, hiszen gyorsan a liga egyik meghatározó irányítójává vált (2001-2004 folyamatos divíziógyőzelmek), és a 2004-es szezont követően a 38. Super Bowlon is szerepelt az Eagles-szel, de a győzelem nem jött össze (New England ugyebár), és ezt követően már újabb nagydöntő sem. Noha szinte minden irányítóra vonatkozó statisztikában átvette a vezetést a Phillynél, és győzelmi mutatóját csak Tom Brady és Peyton Manning számai múlták felül az elmúlt évtizedben, az utóbbi néhány szezonban a szurkolók már nem tudtak félistenként tekinteni rá, mert többnyire megbízható és eredményes teljesítményét a kulcsfontosságú mérkőzéseken mutatott gyenge játékával rontotta le.

Az Eagles számára kézenfekvő volt a váltás, hiszen McNabb szerződése a következő szezon végén jár le, így most még nagyon értékes draftjogokat kaphattak a jövőre szabadügynökké váló quarterbackért, és az Andy Reid vezette szakmai stáb úgy ítélte meg, hogy a 2007-ben kiválasztott Kevin Kolb készen áll arra, hogy a Philadelphia vezére legyen a következő években. Ez a vélemény az NFL-ben nyújtott számokkal is megtámogatható, hiszen McNabb hiányzása alatt Kolb két 300 yard fölötti mérkőzésen kommandírozta a Phillyt a 2009-es szezonban - bár egyesek szerint ez nem jelent semmit, hiszen a Chiefs és a Saints ellen nem volt nehéz termelni a yardokat tavaly, ráadásul a New Orleans elleni mérkőzés így is csúfos kudarcként kerül a történelemkönyvekbe, bár az is igaz, hogy az ezzel érvelő szakértők nem látják a csapattársak által nagyra tartott zöld-fehér négyest az edzéseken. A még egy évig szerződéssel rendelkező Michael Vick számára így továbbra is a cserepad, illetve egy-egy trükkös játék levezénylése marad, amennyiben nem eszközöl ki magának átigazolást a holtszezonban.

A váltás Donovan McNabb számára is a lehető legjobban alakult, hiszen a Shanahanék által kiépítendő west coast offense tökéletesen fog passzolni a mozgékony irányító játékához, amelyben rutinos elkapók mellett (Chris Cooley és Santana Moss) ígéretes fiatalok is a rendelkezésére állnak (Devin Thomas, Fred Davis, Malcolm Kelly), így gyakorlatilag minden arra mutat, hogy a Washington végre kilábal az utóbbi években tapasztalt szenvedésből.