Amikor a lányok csinálják

2010.05.13. 14:41

Vasárnap a Budapest Wolves női csapata is megkezdi 2010-es hazai szereplését a Raiffeisen Vikings Ladies ellen az osztrák bajnokságban. Idei két hazai meccsük közül ez lesz az első, és a cél nem is lehet más, mint az aranyérem.

Fotók: Kiss Attila, www.profootballmagazin.hu
Fotók: Kiss Attila, www.profootballmagazin.hu

A Budapest Wolves női csapata, máig az egyetlen hölgyeket foglalkoztató hazai alakulat, 2006 nyarán jött létre, ami nem is rossz teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy a fiúk is csak két évvel korábban kezdték. Az első év toborzással, a játékkal való ismerkedéssel, és az alapok elsajátításával telt, majd következtek az osztrák csapatokkal vívott barátságos mérkőzések, melyek közül az elsőn, az akkor már tíz éve működő Vienna Vikings Ladies ellen vívott találkozón, abszolút vállalható, tizenhat pontos vereséget szenvedtek a magyar lányok.

2008 volt az első év, amikor a Ladies elindult az osztrák bajnokságban. Az újoncokkal együtt több, mint negyven fős rosterrel vágtak neki a küzdelmeknek, és két hazai vereség után óriási meglepetésre Bécsben szakították meg a Vikings női csapatának akkor már öt éve tartó veretlenségi sorozatát. 1-3-as mérleggel ebben az évben még nem sikerült a döntőbe jutás, de a négy mérkőzésen mutatott teljesítményükből látszott, hogy a következő szezonban komoly tényezővé válhatnak.

wolves2

2009-ben a várakozásoknak megfelelően rengeteget fejlődtek a hölgyek, és ezúttal a fináléig meneteltek, amit azonban nem tudtak megnyerni, a Vienna Vikings Ladies ellenében, akik hatodik alkalommal is megvédték osztrák bajnoki címüket.

Az AFBÖ Ladies Cup (osztrák női bajnokság) idén három csapattal üzemel, az ellenfelek a bécsi Raiffisen Vikings Ladies és a Graz Black Widows (velük egyesült a Lower Austria Titans Ladies). Ebből következik, hogy a magyar hölgyek mindössze két mérkőzést vívnak hazai földön, egyet most vasárnap a Láng Sporttelepen, egyet pedig az ősz folyamán.

wolves1

A 2010-es szezonra régi-új irányítóval és átalakított támadó fallal készült a Ladies. Visszavonulások, szülés, illetve sérülések miatt sok az újonc harmincas a játékoskeretben, és szintén új, hogy idén a lányok már nem 9, hanem a férfiakhoz hasonlóan 11 fős egységekkel játszanak. A Wolves számára Grazban indult a szezon, és - többek között két labdavesztésből bekapott TD-nek köszönhetően - 25-0-ás vereséget szenvedett a Black Widowstól. Ez az álmos kezdés szinte már hagyományosnak tekinthető, innen még könnyen oda lehet érni a döntőbe, és a cél nem titkoltan a Vikings-hegemónia megtörése, amely felé vasárnap Angyalföldön kellene megtenni az első lépéseket.

Budapest Wolves Ladies - Raiffeisen Vikings Ladies, AFBÖ Ladies Cup mérkőzés

Vasárnap, 16 óra, Láng Sporttelep