Nem tudtam pontosan, hol járok

2011.02.07. 11:07

A Super Bowl előtt Christina Aguilera énekelte el az Egyesült Államok himnuszát. Sajátos felfogású éneklése is meglepő volt, de igazi felháborodást a szövegtévesztés keltett.

A Grammy-díjas énekesnő élőben énekelt, kritikusai szerint áriázós stílusával megölte a dalt, és a szövegben is hibázott: a “What so proudly we watched at the twilight’s last gleaming” mondatot énekelte, az eredetiben szereplő “O'er the ramparts we watched were so gallantly streaming?” helyett.

"Annyira belemerültem a dalba, hogy nem tudtam pontosan, hol járok. Csak reménykedem, így is mindenki érezte, mennyire szeretem ez azt országot, és ez az érzés még így is érezhető volt a himnuszon" - védekezett közleményében Aguilera.

A popsztár nem először énekelte sporteseményen a himnuszt, 2010-ben az NBA-döntő hetedik mérkőzésén nem hibázta el a szöveget, és 1992-ben, 11 évesen a Stanley-kupa második mérkőzésén is jól tudta (a videón egy perctől).

Aguilera nem az első, aki nyilvános fellépésen hibát vét a himnuszban; 2001-ben Macy Gray keverte össze a szavakat egy ohiói  amerikaifutball-meccs előtt - később azt mondta, egyértelműen élete legkínosabb pillanata volt -, tavaly decemberben pedig Mike Eli, az Eli Young Band énekese zavarodott annyira bele a himnuszba egy Kansas City-i meccs előtt, hogy elölről kellett kezdenie.

Magyar sporteseményék előtt is voltak himnuszbotrányok: Király Linda egy Kelet-Nyugat kosármeccs előtt énekelt, de elfelejtette a szöveget, Vikidál Gyula a Magyar Labdarúgó Szövetség 100 éves évfordulóján, a Németország elleni válogatott mérkőzés előtt próbálkozott egy szokatlan éneklési stílussal.