Angol statisztikus segíti a Giantset

2012.02.05. 20:20

A döntő 0.30-kor kezdődik, éjféltől kövesse az Indexen!

Az amerikaifutball, a többi amerikai sporthoz hasonlóan nemcsak a nagyszerű sportteljesítményekről, hanem a számokról, a statisztikákról is szól. A játékosok, csapatok teljesítményét ezek a számok határozzák meg, hiába kap el egy passzt valaki látványos mozdulattal (legyen ez egy biciklicsel amerikai megfelelője), ha utána csak egy yardot viszi előre (a védő elpöcköli C. Ronaldo elől a labdát), a támadás lehet nem ért semmit. A statisztikákat minden csapatnál nagyon komolyan veszik, a New York Giants pedig több más csapathoz hasonlóan még Angliából is kap segítséget az elemzésekhez.

Az importstatisztikus egy 48 éves angol férfi, bizonyos Neil Hornsby, aki futballrajongóként nőtt fel, de 1983-ban, amikor egy Sports Illustratedben elolvasott egy Dan Marinóról szóló cikket, és látta, milyen jelentőséget tulajdonítanak az amerikaiak statisztikáknak, azonnal beleszeretett a sportba.  Az internet aztán új ajtókat nyitott meg a civilben üzleti tanácsadócéget működtető férfi előtt, aki barátai társaságában kezdte el kielemezni a mérkőzéseket, de olyan alapossággal, ami még a profi csapatokat is meglepte. A Giants statisztikával foglalkozó részlegének igazgatója például a Patriots elleni meccsre is felhasználja Hornsby adatait, amit nagyon értékes információnak titulált.

Hornsby módszere első hallásra talán túl aprólékosnak tűnik, de ezek szerint kifizetődő. Az angol és barátai minden bajnoki- és playoffmeccset megnéznek, és a játékosok minden egyes mozdulatáról külön statisztikát vezetnek - egy-egy meccs értékelése így közel 24 órán át zajlik. Az értékelés mélységéről csak pár adat: egy támadó linemant kölön értékel a passzblokkolás és a futójáték blokkolása során, egy passzjátéknál nemcsak azt jegyzik fel, ki passzolt kinek és hány yardot haladt előre a támadás, hanem azt is, hány másodpercig tartott, míg a labda elhagyja az irányító kezét, melyik játékos pontosan hol állt a támadás kezdetén, és melyik blokkoló játékos végezte a dolgát, és ki volt az, aki csak nézte az akciót.

2009-ben Hornsby weblapja felkeltette a Giants érdeklődését. A csapat hivatalos statisztikusa, akinek az az egyik dolga, hogy az összes bajnoki meccs minden eseményét egy adatbázisban rögzítse, úgy gondolta, az angol adatok kiválóan kiegészítik saját kutatásait. A szakember szerint a Pro Football Focus adatai különösen a játékosok aktív/passzív részvételének meghatározásában nyújtanak segítséget, ráadásul az angol weblapon minden csapat adatai megtalálhatók voltak.

Ezeket a statisztikákat (egy-egy játékos egy meccs alatt hányszor avatkozik közbe, lesz aktív részese az eseményeknek) az NFL nem hozza nyilvánosságra, csak a csapatoknak adja ki a rájuk vonatkozó számokat és mást nem. Jon Berger azonnal felvette a kapcsolatot az angolokkal, és ma már négy további NFL-csapat is Hornsby statisztikáit felhasználva készül a meccsekre. A Patriots nincs köztük.