Többen is vizsgálatnak vetnék alá Seau agyát

2012.05.04. 12:37

Junior Seau szerdán elkövetett öngyilkossága ismét az agysérülésekre terelte a figyelmet, a korábbi sokszoros Pro Bowl játékos agyát többen is tanulmányoznák, elsősorban annak jeleit kutatva, hogy karrierje során elszenvedett ütközések, agyrázkódások eredményezhettek-e hosszabb távon olyan hangulatváltozásokat, depressziót, ami az öngyilkossághoz vezetett. A maradandó sérülések esetleges következményeit a Boston University égisze alatt működő Sports Legacy Institute mellett a Brain Injury Research Institute is kutatná, a család még nem döntött az ügyben, írja a PFT.

A Foxnak nyilatkozó Kyle Turley korábbi játékos szerint nem véletlen, hogy Seau nem fejbe, hanem mellkason lőtte magát, szerette volna ugyanis, ha agyát halálát követően meg tudják vizsgálni. Turley, aki maga is komoly problémákkal küzd pályafutása befejezése óta, már felajánlotta, hogy tanulmányozzák agyát halála esetén. Hasonló módon vetett véget életének tavaly nyáron a Chicago Bears korábbi játékosa, Dave Duerson is, ő szintén mellkason lőtte magát, hátrahagyott búcsúlevelében arra kérte családját, hogy ajánlják fel az agyát kutatási célokra.

Habár Seau sosem tett jelentést agyrázkódásról, de az ESPN-nek nyilatkozó volt felesége szerint számtalanszor szenvedett ilyen sérülést volt férje (egy ilyen hosszú karrier során ez szinte elkerülhetetlen). Emiatt viszont egyszer sem panaszkodott, harcos típus volt, s tudta, ez benne van a játékban. 

Junior Seau negyvenhárom évesen, három évvel visszavonulását követően lett öngyilkos szerdán kaliforniai otthonában.