NFL-stadionkörkép - építkezések, renoválások, költözések

2012.05.13. 16:52

Minnesota Vikings, San Francisco 49ers, Oakland Raiders, St. Louis Rams - négy olyan NFL klub, melynek háza táján az elmúlt hetekben felpörögtek az események stadionügyben, vagy éppen a franchsise jövőjét komolyan befolyásoló fejlemények ütötték fel a fejüket a téma kapcsán. Most egyenként megvizsgáljuk az említett klubok helyzetét, kitérve a Los Angeles-faktorra. 

A négyes társaságból egyértelműen a San Francisco 49ers az, melynek stadionhelyzete megoldottnak tűnik, hiszen három héttel ezelőtt egy hivatalos ünnepségen lerakták a klub új otthonának alapkövét Santa Clarában. A 49ersnek kijárt már egy új komplexum, a hetvenes évek óta használt Candlestick Park sokak véleménye szerint a liga mezőnyében az egyik leginkább lehasznált helyszín, hiszen emlékezhetünk, hogy az elmúlt szezonban a Steelers elleni meccs előtt és alatt áramellátási problémák késleltették a találkozót. A közel hetvenezer fő befogadására alkalmas stadion jelenleg így fest:

 
 

A Santa Clara-i 1,2 milliárd dolláros beruházás végeredménye ugyan ezerrel kevesebb embert bír majd el, cserébe viszont az NFL egyik legmodernebb létesítményében láthatják vendégül ellenfeleiket a kaliforniaiak 2014-től. A 49ers tehát nem marad San Franciscóban, azonban a város és a klub kidolgozott egy olyan egyezséget, melyből mindkét fél jól jön majd ki, ráadásul együtt pályáznák meg a 2016-os Super Bowl rendezésének jogát. A jubileumi, ötvenedik döntő megrendezése természetesen hatalmas presztízsnyereség lenne, az ügyhöz azonban az Inside Bay Area információi szerint a Santa Clara-i városvezetőségnek is lesz egy-két szava, hiszen a bevételekből ők sem szeretnének kimaradni. Az új multifunkciós stadion mindenesetre minden kívánalomnak megfelel majd: óriás HD-kijelzőt, több mint ezer klubszéket, százötven luxuspáholyt és egy komplett bevásárlóközpontot is építenek az északnyugati sarokban. Ilyen lesz a 49ers új otthona: 

 

A nehéz szülés enyhe kifejezés arra, amit a Minnesota Vikings vezetői és az állam döntéshozói összehoztak az elmúlt héten, maratoni iszapbirkózást követően ugyanis úgy tűnik, a klub megkapja a régóta áhított új stadionját, ami 975 millió dollárból fog felépülni. A Vikings jelenlegi otthona a hatvannégyezres Metrodome, aminek két éve télen a hó súlya alatt beszakadt átmeneti teteje. Szerencsére nem sérült meg senki, viszont a Vikingsnek átmenetileg máshol kellett lejátszania soros meccsét.
 
 
A klub új stadionját az 1982-ben átadott Metrodome közelében húzzák majd fel, néhány napja azonban még egyáltalán nem volt biztos, hogy lesz-e egyáltalán építkezés. Az állam képviselőháza elfogadta ugyanis a beruházásról szóló tervezetet, azonban a Vikingsnek 105 millióval többet, 532 milliót kellett volna bedobnia a beruházásba, ez pedig a klub tulajdonosai mellett az NFL fejeseinél is kihúzta a gyufát. Másnap ismét napirendre került a stadion ügye, és közel kilenc órás ülést követően végül megegyeztek. A Vikings kiadásai csak 50 millióval nőttek, így a klub 477 milliót, Minnesota állam 348 milliót, míg a város 150 milliót áll majd a költségekből. A dolgok tehát kedvező irányba fordultak a jelek szerint, ráadásul a klub és a város vezetése együtt pályázná meg a 2017-es Super Bowlt, így 1992 után ismét az államba látogathat a döntő. Az új stadion egyébként így néz majd ki: 
 

 

 A Vikings stadionproblémái tehát megoldódni látszanak, éppen ezért egyre többen mondják azt, hogy a Los Angelesben épülő új komplexum talán éppen a város korábbi csapatának, az Oakland Raidersnek lesz az otthona. A Raiders viszont nem nagyon kívánkozik vissza L.A.-be, legalábbis addig biztos nem, amíg a klub tulajdonosa Mark Davis. A Raiderst az apjától megöröklő Davis ugyanis előszeretettel maradna Oaklandben, de ennek érdekében a város vezetőinek is kedvező ajánlattal kellett előállniuk, mondjuk egy új stadion tervezetével. A Raiders jelenleg a helyi baseballklubbal, az Athleticsszel közösen használja az O.Co Coliseumot, ezt pedig alaposan megsínyli a pálya talaja, aminek leginkább az NFL-mérkőzések isszák meg a levét. 


Erre jelenthet gyógyírt az az óriásberuházás, aminek újabb tervezetét a közelmúltban vázolták fel a Raiders tulajdonosának, és amivel a város sportélete is fellendülne. Oakland vezetősége ugyanis nem csak az NFL-csapatnak, hanem az Athleticsnek és az NBA-s Golden State Warriorsnak is új otthont varázsolna a vízparton a Coliseum Complex projekt keretében. A tervek kétségkívül ambiciózusak, ráadásul Davis szerint a tárgyalások a korábbi holtpontról is elmozdultak. Korábban lehetőségként felmerült az is, hogy a Raiders a 49ersszel közösen használná az új Santa Clara-i létesítményt, és ugyan ezt az opciót Davis sem zárta ki, nyilatkozatai alapján mégis az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy maradnak abban a városban, ami 1995 óta az otthonuk, és ahonnan a franchise története elindult. Az új oaklandi sportparadicsom így nézne ki: 

Ha a Raiders marad Oaklandben, akkor viszont a St. Louis Rams tűnik a legvalószínűbb pályázónak az új Los Angeles-i stadionra. A klub a közelmúltban nyújtotta be tervezetét a jelenleg használt St. Louis-i Edward Jones Dome felújításával kapcsolatban. Nyitható-zárható tető, új klubszékek és kivetítők is szerepelnek a javaslatban. A komplexumot üzemeltető társaság és a Rams álláspontjai között azonban egyes források szerint mély szakadék tátong. A feleknek ráadásul a közeljövőben kellene közös nevezőre jutniuk, mivel a bérleti szerződésben foglaltak szerint a klubnak 2014-ben lehetősége nyílhat arra, hogy búcsút intsen St. Louis városának. 

A bérleti szerződésben foglaltak alapján ugyanis a Rams felmondhatja a megegyezést, ha a hatvanhatezeres stadion nem az NFL felső huszonöt százalékába tartozik a minőséget illetően. A legközelebbi ilyen felülvizsgálati lehetőségre 2014-ben nyílik alkalma a Ramsnek, így 2015-ben akár már új városba is költözhetne a csapat. Ez a város pedig egészen biztosan az a Los Angeles lenne, ahol közel ötven éven át, 1946 és 1994 között játszotta hazai mérkőzéseit a klub. 

A Los Angeles belvárosába megálmodott Farmers Field egyébként nagyjából hetvenezer néző befogadására lesz alkalmas, és ha minden optimálisan alakul, akkor 2016-ban nyílik meg. A tervek alapján mutatós komplexumnak ígérkezik, melynek szomszédságában többek között egy hatalmas konferenciaközpont is helyet kapna.