Nőt vertek, ittak az NFL nyári szünetében

2012.08.16. 14:34 Módosítva: 2015.05.16. 02:02

Megártott a nyár az NFL-játékosoknak. Nőverés, családon belüli erőszak és ittas vezetés miatt több játékost is letartóztattak.

A Super Bowl után a játékosok nyakába szakadt szabadidőben 25 játékosnak akadt gondja a rendőrséggel. A bűncselekmények fajtái változatosak. A 2012-es drafton az ötödik helyen választotta ki a Jacksonville Jaguars az elkapó Justin Blackmont, aki júniusban gondoskodott arról, hogy már a szezon előtt beszéljenek róla. Oklahoma államban gyorshajtásért állították meg, majd gyanús lett az intézkedő rendőröknek, így bevitték. A Blackmon elé tolt alkoholszonda tíz emelet magasba kúszott, kiderült, hogy véralkohol szintje háromszorosa az államban engedélyezettnek.

A letartóztatásról nyilvánosságra hozott felvételen a játékos előbb azt igyekszik bizonyítani, hogy ő valójában nem is szokott piálni, majd kijavítja magát annyival, hogy amióta a városban tartózkodik, először ivott. Később sajtótájékoztatót tartott, ahol kis túlzással a klub öltözőjének takarítóitól is bocsánatot kért, majd kijelentette, hogy végzett az ivással.

A következő két hétben a Super Bowl-győztes New York Giants-t erősítő David Diehl, a Lions védője Aaron Berry és buccaneerses Eric Wright is ittas vezetéssel akadt fent. A Browns játékosát, Kiante Trippet azzal gyanúsították meg, hogy néhány ismerőse társaságában fegyverekkel felszerelkezve feldúlt egy lakást.

Hosszú volt az éjszaka

Július elején a Minnesota Vikings futóját, Adrian Petersont egy houstoni night clubnál akarták felelősségre vonni a rendőrök, akiket az egyik alkalmazott értesített. A szórakozóhelyen már záróra volt, az illetékes menedzser pedig megkérte a VIP-szekcióban mulatozó Petersont és társaságát, hogy távozzanak. Ezt nem tették meg, ezután jöttek ki a rendőrök. A futójátékos állítólag ellenállt az intézkedő egyenruhásoknak, végül csak hárman tudták lefogni és megbilincselni a rendőri fellépés ellen ordibálva tiltakozó focistát. Egy éjszakára tartották bent az egyik houstoni rendőrségen, de a játékos határozottan tagadta, hogy ellenállt vagy megütött volna bárkit is. Az ügyben azóta több bírósági meghallgatás is volt, döntés szeptemberben születhet.

Még ugyanezen a hétvégén a Philadelphia Eagles futója, Dion Lewis testvérével részegen betört egy hotelbe és beindították a tűzjelző riasztókat. Legalább is ezzel vádolták meg őket, később nem emeltek vádat ellenük.

Visszaesők

Fegyver okozta vesztét a Denver Broncosban játszó Elvis Dumervilnek. A játékost Miamiban tartóztatták le, miután a forgalomban összebalhézott egy másik autóssal. Dumervil előbb csak a dudáját nyomogatta őrült módjára, majd kiszállt Land Roveréből, és fegyverét mutogatva közelített a másik vezető felé, aki elhajtott, majd értesítette a hatóságokat. A védőt már 2010-ben is begyűjtötte a rendőrség, akkor egy parkolóház alkalmazottjával balhézott össze. Dumervil ezúttal megúszta, nem emeltek vádat ellene.

A Seattle Seahawksot erősítő Marshawn Lynch már nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, amikor július derekán letartóztatták ittas vezetés miatt. 2008-ban elvették a jogosítványát, miután részegen elgázolt egy gyalogost, majd továbbhajtott. Egy évvel később engedély nélkül tartott fegyverével bukott le, akkor a liga három mérkőzésre meszelte el.

Volt aki saját anyját, volt, aki a nőjét verte

Családon belüli erőszak miatt került bajba a Dallas Cowboys elkapója, Dez Bryant július közepén. Bryant féltestvérével kapott össze, anyjuk igyekezett szétválasztani őket, azonban ő járt a legrosszabbul: a focista megütötte és még a ruháját is összetépte. A rendőröket a sértett szülő hívta ki saját fiára, később viszont mégsem jelentette fel őt. A Cowboys vezetőedzője, Jason Garrett az eset után azt nyilatkozta, Bryantnek tanácsadásra kellene járnia, hogy megoldja problémáit. A tulajdonos Jerry Jonesnál ennél már sokkal jobban kihúzta a gyufát az elkapó. Jones a sajtónak úgy nyilatkozott, túlságosan is feldühítette az eset ahhoz, hogy kommentálja a történteket.

Három nappal később a Kansas City Chiefs védője, Donald Washigton akadt fenn a rendőrség hálóján. Gyorshajtáson kapták, amikor kiderült, hogy befüvezve vezet, ráadásul a marihuánából az autójában is találtak egy kisebb adagot. 20.000 dolláros óvadék fejében engedték el.

A legfrissebb balhé azé a Chad Johnsoné, aki február elején még Super Bowlt játszott a New England Patriotsszal. A döntőt elbukta a Patriots, az akkor még Ochocinco vezetéknévvel játszó focistát pedig lapátra tették a csapatnál. Ochocinco a nyáron a Miami Dolphinshoz igazolt és nősülni készült, menyasszonya unszolására pedig még felvett nevét is megváltoztatta. A leendő feleség ugyanis nem akart Mrs. Ochocinco lenni, a Mrs. Johnson megszólítás sokkal jobban tetszett neki. Összesküdtek, hosszú, boldog házasság viszont már biztosan nem lesz, miután egy augusztusi estén a focista egy veszekedés hevében lefejelte a nőt. Az asszony egy csomag óvszerről talált számlát Johnson autójában, ezzel kapcsolatban vonta kérdőre őt, majd nem sokkal később jött a fejelés.  A rendőrséget a szomszédok hívták ki, az eset rögtön másnap nagy nyilvánosságot kapott, a klub vezetősége pedig úgy döntött, felbontja az elkapó szerződését. Johnson kirúgása ország-világ előtt történt, mivel az HBO Hard Knocks címet viselő dokumentum-sorozata éppen a miami klub felkészülését követte figyelemmel. Felesége úgy döntött, hogy elválik, ráadásul a focista egy szponzori szerződést is bukott az eset miatt.

A tengerentúli sportolók által elkövetett bűntényekről egyébként külön adatbázist vezető ArrestNation honlapjáról kiderül, hogy az egyetemi bajnokságokban még nagyobb gondot okoznak a kisebb-nagyobb törvényszegések. Betörés, engedély nélküli fegyvertartás, verekedés, ittas vezetés a leggyakoribb bűntény az egyetemi játékosok körében, de akadt olyan is, akit nyilvános vizelés miatt vittek be.

A Super Bowl óta eddig közel harminc NFL-játékost meszeltek el, de jó hír a focistáknak és a bűnüldöző szerveknek, hogy a szezon indulásáig már csak két hét van hátra, ráadásul az előszezon is elkezdődött, így valószínűleg a játékosoknak is kevesebb idejük lesz a bűnügyi statisztikák növelésére.