Bizarr ítéleteket hoznak az NFL-es pótbírók

2012.09.14. 11:04

A Super Bowl-győztes irányító, Aaron Rodgers szerint meccsükön bizarr ítéleteket hoztak a tartalékbírók. Máshol eggyel több időkérést engedtek a játékvezetők.

Vereséggel kezdte a 2012-es NFL-szezont a 2010-es kiírás Super Bowl győztese Green Bay Packers, a végső győzelemre is esélyes San Franciscótól kaptak ki 30-22-re vasárnap este. A csapat irányítója, Aaron Rodgers szerint a tartalékbírók is főszerepet játszottak.

„Nagy a nyomás rajtuk, de a múlt heti meccsünk miatt meg is érdemlik, hogy nagy nyomás alatt legyenek. Tisztában kellene lenniük a szabályokkal. Frusztrál, hogy több olyan szabálytalanság volt, amit nem vettek észre, vagy a szabályokat nem megfelelően alkalmazták. Néhány büntetés egészen bizarr volt" - panaszkodott Rodgers az ESPN rádióműsorában.

Rodgers csapattársa, Randall Cobb 75 yardos punt visszahordás után született touchdownjára is kitért, ami után előbb szabálytalanságot jeleztek a bírók, a visszajátszás után azonban érvényesnek találták a touchdownt. „Mindenki láthatta a tévében, hogy nem történt szabálytalan blokkolás hátul, amikor azt a touchdownt szereztük. Még én is láttam a pálya széléről. Remélem javulni fognak a tartalékbírók" -   reménykedett a Packers quarterbackje.

A San Francisco 49ers edzője, Jim Harbaugh szintén háborogva fogadott néhány döntést, de a meccs után nem kívánta kommentálni a bírók teljesítményét. „Nem tudom, hogy kellene-e mondanom valamit, vagy sem" - zárta rövidre a témát Harbaugh, aki már az előszezonban is nekiment a tartalékbíróknak.

A játékvezetők a Seattle Seahawks-Arizona Cardinals meccsen sem álltak a helyzet magaslatán, a vendég Seattle-nek eggyel több időkérést engedélyeztek az utolsó percben. A döntés nem befolyásolta döntően a mérkőzés kimenetelét, a Seahawks nem tudott fordítani, és kikapott 20-16-ra.

A 2012-es NFL-szezonban azért volt szükség tartalékokra, mert a bírókat képviselő szervezet és az NFL vezetése nem tudott megegyezni a játékvezetők új szerződéséről, így komoly profiligás tapasztalattal nem rendelkező bírókat alkalmaztak helyettük. A helyettesek már az előszezonban is többször hibáztak, sokan keményen kritizálták őket. Az amerikai NBC-csatorna az első forduló után megszavaztatta honlapjának olvasóit a bírók teljesítményéről, a szavazók 58 százaléka volt elégedetlen az első héten látottakkal.