Amerika lázong az amerikaifoci-bírók miatt

2012.09.25. 11:31

Az utolsó másodpercekben verte a Seattle Seahawks a Green Bay Packerst, pedig a touchdown nem volt szabályos.

A Seattle Seahawks magyar idő szerint kedd hajnalban hazai pályán 14-12-re verte a Green Bay Packerst, a mérkőzés botrányba fulladt a bírók miatt.

A Seahawks újonc irányítója Russell Wilson három másodperccel a meccs vége előtt passzolt az ellenfél endzone-jába, ahol Seahawks elkapója Golden Tate és a Green Bay Packers védője is egyszerre ugrott fel a labdáért. Elsőre nem is lehetett nagyon látni, hogy ki szerezte meg a labdát. Az eset közelében két bíró tartózkodott, egyik touchdownt, a másik interceptiont, azaz labdaszerzést jelzett.

Green Bay Packers @ Seattle Seahawks 9/24/12 - Worst call in NFL History

Az esetet természetesen rögtön visszanézték a bírók, akik néhány perc után úgy döntöttek, hogy érvényes a pontszerzés, így a seattle-iek nyerték meg a meccset. A döntés után perceket kellett várni arra, hogy a hazaiak elvégezhessék az extrapontot, akkora volt a káosz. A felvételek alapján erősen vitatható a bírók döntése.

A pontot szerző Tate az egyik védőt meglöki mielőtt felugrik a labdáért, majd ezután úgy tűnik, hogy előbb a Packers-védő fogja meg a labdát, Tate csak utána teszi rá a kezeit. Ha egyszerre szerezték volna meg, akkor a szabályok szerint a Seahawks-é a labda és így a meccs is.

Az esetnek hatalmas visszhangja van Amerikában, sokak szerint a tartalékbírók ténykedése mostanra érte el a legmélyebb pontot. A Foxsports vezető anyagának címe jelenleg is az, hogy micsoda vicc, míg a korábbi NFL-játékos, Troy Aikmen twitteren azt írta, röhejes döntés született. A megszólaltatott játékosok is egyetértettek, a jelenlegi bíróknak menniük kell.

A legjobban Wisconsin szenátora húzta fel magát államának csapata, a Green Bay veresége miatt. Ő Roger Goodell NFL-főtitkár számát twittelte ki a mérkőzés után, és javasolta a szurkolóknak, hogy a liga vezetőjénél tegyenek panaszt.

A tartalékjátékvezetők döntései eddig több meccsen is botrányt okoztak.

A vasárnapi Baltimore Ravens–New England Patriots-mérkőzésen számos vitatható ítéletet hoztak, a múlt héten az Atlanta Falcons–Denver Broncos-találkozót nem tudták kézben tartani, a New Orleans Saints–Carolina Panthers-találkozó előtt pedig csak órákkal derült ki, hogy az egyik kijelölt játékvezető hatalmas Saints-drukker.

A tartalékbírókra azért volt szükség, mert az NFL és a profi bírókat képviselő szervezet nem tudott megállapodni az új kollektív szerződésről, így komoly NFL-es tapasztalattal nem rendelkező játékvezetőket alkalmaztak helyettük.