52 éves rekord dőlt meg az NFL-ben

2012.10.08. 11:59

A New Orleans Saints először nyert a szezonban, irányítója egy több mint fél évszázados rekordot döntött meg. Veretlen maradt a Falcons, megsérült a Redskins újonca az NFL 5. hetén.

Drew Brees már a múlt héten rekordközelbe került az NFL-ben, az akkor még nyeretlen New Orleans Saints irányítója Johnny Unitas 1960-as rekordját állította be, sorozatban 47. meccsén adott touchdown-passzt.

A San Diego Chargers ellen vasárnap éjjel az első negyedben végre megtörtént a rekorddöntés is, ráadásul a 2010-ben Super Bowl-győztes Saints megszerezte idei első győzelmét a szezonban. Breesék tízpontos hátrányt ledolgozva verték meg a Chargerst, az irányító a meccsen még további két touchdownt érő passzt adott. Brees teljesítményéhez az NFL-főtitkára, Roger Goodell is gratulált twitteren.

Rekorddöntésre ugyan már nincs esélye, de a touchdown-örökranglista második helyére érhet oda hamarosan a Denver Broncos veterán irányítója, Payton Manning. Az idősebbik Manning három pontot érő passzt dobott a New England Patriots ellen, ezzel 410 passzal áll a listán. A második helyet Dan Marino őrzi 420 passzal, így a Broncos-irányító akár heteken belül beérheti az 1999-ben visszavonult legendát. A listát Brett Favre vezeti, aki 1991 és 2010 között összesen 508 touchdownt érő passzt osztott ki. A denveriek így sem tudtak nyerni a Patriots otthonában, 31-21-re kaptak ki Tom Bradyéktől.

Az ötödik hét után is veretlen maradt az Atlanta Falcons, Matt Ryanék vasárnap este a Washington Redskinst verték 24-17-re. A meccs elején megsérült a Redskins újonc irányítója, Robert Griffin III, aki nem is tudta folytatni a játékot. A quarterback twitterén később azt írta, következő héten már valószínűleg játszani fog. A Falcons öt győzelmével egyre kedvezőbb helyzetbe kerül saját divíziójában, mögötte a Tampa Bay Buccaneers, a Carolina Panthers és a New Orleans Saints is csak egyszer tudott nyerni.

Az ötödik forduló egyik meglepetését az Indianapolis Colts produkálta, akik a 2011-ben Super Bowl-győztes Green Bay Packerst verték. A Colts edzőjénél múlt héten diagnosztizáltak leukémiát, ami miatt több hetes kórházi kezelésre kényszerül. A tréner a meccs előtt levelet írt a játékosoknak, melyben azt kérte, csak a győzelemre koncentráljanak, semmi másra. A csapat edzőjéért játszott, és meg is nyerte a meccset a 362 yardig jutó újonc irányító Andrew Luck és a 212 yardnyi elkapást összeszedő Reggie Wayne-nek köszönhetően. Wayne-nek egy gyönyörű elkapása volt a második negyedben, Luck 25 yardos passzát kapta el egy kézzel.

A címvédő New York Giants megint negyven pont fölött teljesített, a Cleveland Brownst verték 41-27-re, a San Francisco 49ers pedig a Buffalo Billst ütötte ki 45-3-ra.

NFL, 5. hét

St. Louis Rams–Arizona Cardinals 17–3
Cincinnati Bengals–Miami Dolphins 13–17
Pittsburgh Steelers–Philadelphia Eagles 16–14
Washington Redskins–Atlanta Falcons 17–24
Indianapolis Colts–Green Bay Packers 30–27
Kansas City Chiefs–Baltimore Ravens 6–9
New York Giants–Cleveland Browns 41–27
Jacksonville Jaguars–Chicago Bears 3–41
Carolina Panthers–Seattle Seahawks 12–16
Minnesota Vikings–Tennessee Titans 30–7
San Francisco 49ers–Buffalo Bills 45–3
New England Patriots–Denver Broncos 31–21
New Orleans Saints–San Diego Chargers 31–24
A New York Jets–Houston Texans-meccset kedd hajnalban rendezik.