Magyar rúgja a tojáslabdát a Wembleyben

2012.10.27. 14:53

A Magyarországon is népszerű New England Patriots játssza Londonban az NFL idei egyetlen európai mérkőzését vasárnap, az ellenfél a St. Louis Rams lesz. Meskó Zoltán sem hiányzik majd a tavaly Super Bowl-résztvevő csapatból.

A sportágat 2007 óta igyekszik Európában is népszerűsíteni az NFL, évene egy hétvégére amerikaifoci-arénává alakul a londoni Wembley. Az első mérkőzést a New York Giants és a Miami Dolphins játszotta itt, de a New Orleans Saints és a San Francisco 49ers is pályára lépett már Angliában, tavaly a Chicago Bears verte 24-18-ra a Tampa Bay Buccannerst. A Patriots másodjára jön Európába, 2009-ben a Tampa Bayt ütötték ki 35-7-re a Wembley közönsége előtt. A mérkőzések iránt hatalmas érdeklődés mutatkozott, hetekkel a meccsek előtt elfogytak a jegyek, idén is telt ház lesz.

A New Englandben ott lesz vasárnap a magyar származású rúgó, Meskó Zoltán, aki 2010 óta a háromszoros Super Bowl-győztes csapat játékosa. Meskó feladata punterként, hogy minél messzebbre rúgja a labdát, amikor már nem tudják tovább vinni az akciót, így területet nyer csapatának.

A temesvári születésű játékos gyerekként került az Egyesült Államokba, miután családjuk nyert a zöldkártya-lottón. Egyetemistaként a Michigan Wolverines játékosa volt, ezután draftolta a Patriots. Népszerű játékos, aki a helyi közösségi életben is gyakran szerepet vállal, ezért szeptember végén ki is tüntették. Idén áprilisban Budapesten járt, a magyar rajongókkal találkozott és dedikált.

Csapata tavaly a Super Bowlig verekedte magát, egy szoros konferenciadöntőn a Baltimore Ravenst verték 23-20-ra a döntőbe jutásért. A Super Bowlon az Eli Manninggel felálló New York Giants volt az ellenfelük. A harmadik negyedben 17-9-re is vezetett a Patriots, de a meccs vége előtt Manning vezetésével megfordították a meccset a New York-iak, így Meskó Zoltán lemaradt a bajnoki gyűrűről.

A csapat irányítója a veterán Tom Brady, az NFL egyik sztárja, felesége a szupermodell Giselle Bündchen. Brady karrierje azért is különleges, mert az NFL csapatok éves játékosbörzéjén, a drafton, tizenkét évvel ezelőtt csak a hatodik körben, százkilencvenkilencedikként vitték el. Az ígéretes játékosokra az első körben lecsapnak, ezért is egyedi Brady esete, akit minden idők egyik legnagyobb draft-fogásának tartanak emiatt. Brady az irányítók rangsorában jelenleg a hetedik, de a második legtöbb passzolt yarddal rendelkezik.

A Patriots győzni jött Londonba, ami azért is lenne fontos, mert főcsoportjában szoros az élmezőny. Bill Belichick csapatát az elmúlt három hétben alaposan megdolgozták. A nagy öreg Payton Manninggel felálló Denver Broncost 31-21-re verték, a Seattle Seahawkstól 24-23-ra kaptak ki, míg a múlt héten a New York Jetset csak hosszabbításban győzték le 29-26-ra. A Patriots támadásokban erős, pontokban így biztosan nem lesz hiány.

A három vereséggel és négy vereséggel csoportja utolsó helyén álló Rams három hete vette el az Arizona Cardinals veretlenségét, azóta a Miami Dolphinstól és a 2011-ben Super Bowl-résztvevő Green Bay Packerstől is kikaptak.

A csapat egyik erőssége a masszív felépítésű Steven Jackson, aki eddig a legtöbb futott yardot szerezte csapatának. Sérülése miatt valószínűleg nem lesz ott a meccsen az elkapó, Danny Amendola. A játékos a Rams támadójátékának egyik legfontosabb láncszeme volt a szezon elején, de a Cardinals ellen vállsérülést szenvedett, azután, hogy a meccs elején gyönyörűen, egy kézzel kapott el egy 44 yardos passzt.

A papírforma alapján a Patriots győzelme a valószínűbb, de az idei szezonban több váratlan eredmény borította fel az erőviszonyokat az NFL-ben.

Meskó Zoltán munkában
Meskó Zoltán munkában

A következő szezonban már két NFL-mérkőzést rendeznek majd a Londonban, a liga vezetősége ugyanis szeretné Amerikán kívül is egyre népszerűbbé, eladhatóbbá tenni a sportágat. A hatszoros Super Bowl-győztes Pittsburgh Steelers a Minnesota Vikingsszel játszik majd szeptember 29-én az angol fővárosban, október 27-én pedig San Francisco 49ers–Jacksonville Jaguars meccset rendeznek.

A Jaguars 2016-ig évente egy alapszakasz-mérkőzést biztosan játszik a Wembley-ben, mivel a klub nem éppen a legnépszerűbb franchise-ok közé tartozik, ezért valószínűleg nagyobb, Európában is jól ismert ellenfeleket igyekeznek majd ellenfélnek hozni.

Vasárnap délután öt órától a New England Patriots–St. Louis Rams-mérkőzés történéseit az Indexen online követheti.