Elzavarták, leírták, most rekordokat dönt

2012.11.19. 13:30

Az NFL-es Denver Broncos veterán irányítója, Peyton Manning a San Diego Chargers ellen megnyert meccsen lekörözött egy legendát. Nyolc hónapja még csapata sem volt, most rájátszásba vezetheti csapatát.

Peyton Manning a vasárnap esti Denver Broncos–San Diego Chargers-mérkőzésen három touchdown-passzal és 270 passzolt yarddal járult hozzá csapata 30-23-as győzelméhez, a 36 éves irányító ezzel két rekordot is megdöntött.

Már 423 touchdown-passznál jár, így az örökranglistán feljött a második helyre, megelőzte a legendás Dan Marinót, aki 1983 és 1999 között volt a Miami Dolphins irányítója. Manningnél csak Brett Favre adott több touchdownt érő passzt, ő 508-ig jutott.

A Chargers ellen pályafutásának 148. győzelmét is megszerezte az alapszakaszban, ezzel szintén a második helyre jött fel az irányítók rangsorában, itt is csak Favre jobb nála.

A denveri csapat hetedik győzelmével vezeti az AFC nyugati divízióját, továbbra is jó eséllyel pályáznak arra, hogy az alapszakasz után a rájátszásban is érdekeltek legyenek, ami Manningnek nagy elégtétel lenne.

A Super Bowl-győztes irányítótól idén márciusban tizennégy év után vált meg az Indianapolis Colts, amely 1998-ban az első helyen draftolta. Nyaksérülése miatt a teljes 2011-es szezont ki kellett hagynia, hiányában a Colts története legrosszabb szezonját produkálta. Az évad után hetekig ment a huzavona, hogy mi legyen Manning sorsa. Klubjának huszonnyolc millió dolláros bónuszt kellett volna kifizetnie neki, ha a március 8-án még a keret tagja lett volna, ezért a vezetés úgy döntött, hogy megválik tőle.

A játékos a határidő napján sajtótájékoztatón sírva búcsúzott el a szurkolóktól. Felmerült az is, hogy visszavonul, többen azt mondták, már sosem fog úgy játszani, mint régen. Néhány nap múlva viszont tárgyalni kezdett több NFL-es csapattal, végül a Denver Broncosnál kötött ki, ahol Super Bowl-győztes csapat kialakítását tűzte ki John Elway vezető, aki tizenöt éven át volt a denveriek quarterbackje.

A Broncosnál több játékos is örült az öt éves szerződést kötő Manning érkezésének. Kiemelték, nem csak egy irányítót, hanem egy edzőt is kaptak, aki hasznos tanácsokkal látja el őket, amellett, hogy jól vezényli a csapatot. Új klubjánál a szezon rajtja után néhány hét alatt megtalálta régi önmagát, meccsenként hármasával dobálta a touchdown-passzokat októberben, a Chargers elleni mérkőzésen 24 pontos hátrányból hozta vissza csapatát.

Csúcsra pörgött a Houston Texans irányítója

Minden idők második legtöbb passzolt yardját érte el vasárnap Matt Schaub, a Houston Texans irányítója.Schaub a Jacksonville Jaguars ellen hosszabbításban, 43-37-re megnyert meccsen 527 yardot passzolt, s mindössze 27 yarddal maradt el Norm Van Brocklin (Los Angeles Rams) 1951-ben elért csúcsától.

A 31 éves játékos a találkozón több klub- és egyéni rekordot is megdöntött. A passzolt yardok mellett a 43 sikeres átadás is klubcsúcs, míg az öt touchdown-passz (hatpontos gól) egyéni legjobbja. A meccsen Schaub kedvenc célpontja, Andre Johnson is karriercsúcsot ért el 14 elkapásával és az azokból szerzett 273 yarddal.

A denveriek az újabb győzelemmel bebetonozták magukat az AFC West élére, a rivális San Diego-iaknak nagyon össze kellene kapniuk magukat, hogy elvegyék a csoport első helyét Manningéktől. Kérdés, hogy egyenes ágon be tudnak-e jutni a rájátszásba, vagy mennek még egy kört az alapszakaszt követő Wild Card-hétvégén, ahol konferenciánként négy csapat vigaszágon harcolhatja ki a további szereplést. Az AFC-ben egyelőre a száguldó Houston Texans, a Pittsburgh Steelers ellen nagy rangadót nyert Baltimore Ravens és az Indianapolis Coltsot 59-24-re kiütő New England Patriots is előttük van.

NFL, 11. hét

Buffalo Bills–Miami Dolphins 19-14
Detroit Lions–Green Bay Packers 20-24
Washington Redskins–Philadelphia Eagles 31-6
Carolina Panthers–Tampa Bay Buccaneers 21-27
Atlanta Falcons–Arizona Cardinals 23-19
St. Louis Rams–New York Jets 13-27
Dallas Cowboys–Cleveland Browns 23-20
Kansas City Chiefs–Cincinnati Bengals 6-28
Houston Texans–Jacksonville Jaguars 43-37
Oakland Raiders–New Orleans Saints 17-38
Houston Texans–Jacksonville Jaguars 43-37
New England Patriots–Indianapolis Colts 59-24
Denver Broncos–San Diego Chargers 30-23
Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens 10-13