Így kell az utolsó mp-ben meccset nyerni

2012.12.03. 10:37

Az újonc Andrew Luck az utolsó másodpercben nyerte meg az Indianapolis Colts meccsét az NFL-ben. A Texans, a Patriots, a Broncos és a Falcons már a rájátszásban.

A 2012-es NFL-szezon indulása nem sokan várták volna az újonc irányítóval felálló Indianapolis Coltsot a rájátszásba, főleg azok után, hogy tavaly a klub történetének legrosszabb szezonját produkálta. A Colts négy fordulóval az alapszakasz vége előtt rájátszást érő helyen áll. A csapat vasárnapi meccsén az újonc Andrew Luck az utolsó másodpercben adott győzelmet érő touchdown passzt.

A Peyton Manning-utódnak igazolt Luck a Detroit Lions ellen háromszor eladta ugyan a labdát, de összesen négyszer adott pontokat érő átadást. A negyedik negyedben 33-21-re vezetett a Lions, az újonc irányításával azonban hatalmasat hajráztak az indianapolisiak. Az ellenfél endzone-ja előtt a győzelemért mehettek.

Négy másodperc volt hátra, amikor tizenhárom yardra az endzone-tól elindult az akció. Luck remekül mozgott ki az őt szerelni próbáló védők közül, majd az előtte üresen álló Donnie Averyhez passzolt röviden. Avery áttört a védők között, és touchdownt szerzett, ezzel meg is nyerték a meccset, Luck pedig az első útjába eső csapattársat emelgette örömében. A Colts 8-4-es mérlegével ott van a Wild Card-hétvégét érő pozícióban, ha nem omlanak össze a hátralévő négy fordulóban, januárban is lesz legalább egy meccsük.

A Pittsburgh Steelers harmadik számú irányítójával nyert rangadót a Baltimore Ravens otthonában. A Steelers pocsék első félidő után jött vissza a mérkőzésbe, a második negyedben már 13-3-ra is vezettek a házigazdák. A sérült Ben Roethlisbergert továbbra is nélkülöző pittsburghiek egyenlíteni tudtak, és az utolsó negyedben tíz pontot szereztek, a Ravens egyet sem. A végén a Steelers egy 42 yardos mezőnygóllal húzta be a győzelmet. A Steelers győzelmével továbbra is esélyes a rájátszásra, ahonnan valószínűleg a 9-3-s mérleggel álló baltimore-iak sem fognak hiányozni.

Jovan Belcher öngyilkossága után egy nappal meccset tudott nyerni a Kansas City Chiefs. A Chiefs linebackere szombat reggel megölte barátnőjét, majd a klub edzőközpontjában önmagával is végzett, a klub vezetőedzőjének szeme láttára. A kansasiek úgy döntöttek, lejátszák a Carolina Panthers elleni mérkőzést, 27-21-re tudtak nyerni a tragédia után.

Bejutott a rájátszásba a Peyton Manning által irányított Denver Broncos, a Tennessee Titans otthonában nyertek 24-10-re. A Miami Dolphinsot 24-16-ra verő New England Patriots is továbbjutott. Rájátszást érő helyet harcolt még ki az Atlanta Falcons és a Houston Texans, mindkét csapat 11-1-es mérleggel áll négy fordulóval az alapszakasz vége előtt.

Az NFC-ben a San Francisco 49ers, a Green Bay Packers, a New York Giants, a Chicago Bears és a Seattle Seahawks pályázik a rájátszásra, de még a Tampa Bay Buccaeneersnek és a Minnesota Vikingsnak is van esélye. A másik konferenciában, az AFC-ben, a Ravens, a Colts, a Steelers és a Bengals is befuthat még.

NFL, 13. hét

Atlanta Falcons–New Orleans Saints 23-13
Chicago Bears–Seattle Seahawks 17-23 
New York Jets–Arizona Cardinals 7-6  
Green Bay Packers–Minnesota Vikings 23-14 
St. Louis Rams–San Francisco 49ers 16-13 
New York Jets–Arizona Cardinals 7-6 
Kansas City Chiefs–Carolina Panthers 27-21
Tennessee Titans–Houston Texans 10-24
Buffalo Bills–Jacksonville Jaguars 34-18  
Detroit Lions–Indianapolis Colts 33-35
Miami Dolphins–New England Patriots 16-23 
Denver Broncos–Tampa Bay Buccaneers 31-23
San Diego Chargers–Cincinnati Bengals 13-20
Baltimore Ravens–Pittsburgh Steelers 20-23
Oakland Raiders–Cleveland Browns 17-20
Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles 38-33