Kilencszer lőtt a gyilkos amerikaifutballista

2012.12.04. 00:52

Értetlenül áll Amerika az NFL-ben szereplő Kansas City Chiefs játékosának szombati ámokfutása előtt. Jovan Belcher aznap reggel meggyilkolta barátnőjét, majd a klub edzőközpontjába hajtott, ahol a csapat edzőinek szeme láttára fejbe lőtte magát. Belchert mintapolgárnak ismerték, nem tartozott a problémás játékosok közé. Csapata vasárnap a játék mellett döntött, és két hónap után először nyert mérkőzést.

Mindent megköszönt, majd fejbe lőtte magát

A 25 éves Jovan Belcher és barátnője, a 22 éves Kasandra Perkins szombat reggel külvárosi házukban tartózkodott. A házban volt még a játékos anyja és a pár háromhónapos kislánya is.

A kansasi KCTV5 információi szerint a pár az utóbbi időben sokat veszekedett, az év elején egy ideig külön is éltek, de Perkins Hálaadás óta ismét a futballistával lakott. Egy barát a Fox Newsnak azt mondta, hogy a fiatal nő sokszor azt kifogásolta, hogy nem töltenek együtt elég időt. Szombat reggel háromnegyed nyolc után is egy vitával indult a tragédia. Belcher állítólag azt kifogásolta, hogy barátnője későn ért haza egy koncertről. A veszekedés közben került elő a fegyver. A New York Times tudósítója úgy tudja, a futballista kilencszer lőtte meg a 22 éves nőt, majd autójába ült, és elhajtott. A mentőket Belcher anyja hívta ki, de Perkins életét már nem tudták megmenteni, a kórházba szállítás után meghalt.

A Chiefs védőjátékosa nyolc órakor érkezett a klub edzőközpontjába, az Arrowhead Stadionba. A parkolóban találkozott a Chiefs általános igazgatójával, Scott Piolival. A Sports Illustrated szerint Piolinak rögtön feltűnt, hogy Belcher nagyon ideges, ezért próbálta megnyugtatni. Közben a klub egyik biztonsági embere észrevette, hogy a futballistánál fegyver van, ezért telefonon értesítette a rendőröket. A 25 éves játékos a rövid beszélgetés során megköszönte Piolinak, hogy leigazolták őt, miután a 2009-es drafton senki nem szerezte meg a játékjogát, majd azt kérte az igazgatótól, hogy hívja le a parkolóba Romeo Crennel vezetőedzőt és Gary Gibbs védekezésért felelős edzőt. A két férfi hamarosan megérkezett, Belcher nekik is megköszönt mindent, amit érte tettek. Crennel szerint nem lehetett a játékossal beszélni, csak azt ismételgette, hogy mindent köszön.

A rendőrség rövidesen megérkezett a parkolóba. Belcher ekkor hátat fordított az edzőknek, néhány méterrel arrébb sétált, majd fejbe lőtte magát. Kihívták a mentőket, de az életét már nem tudták megmenteni.

A rendőrség az első lövöldözés helyszínét és az edzőközpontot is lezárta, miközben a Chiefsnél minden játékost berendeltek, hogy válságértekezletet tartsanak. Az ESPN amerikai sportcsatorna szerint Romeo Crennel vezetőedző hosszasan beszélt játékosaival, majd a csapat közösen imádkozott. Crennel ezután konzultált a csapatkapitányokkal, és mindannyian egyetértettek abban, hogy le akarják játszani a Carolina Panthers elleni vasárnapi mérkőzést.

Az Arrowhead Stadion, ahol Belcher megölte magát
Az Arrowhead Stadion, ahol Belcher megölte magát

Boldog, büszke családapa volt

A 25 éves linebacker nem az a fajta sportoló volt, aki balhéival került a címlapokra. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei nyári szünetben is több NFL-es játékost letartóztattak különböző bűncselekmények miatt. Ittas vezetés, családon belüli erőszak, vandalizmus és lőfegyverrel való visszaélés volt a leggyakoribb vád velük szemben, de ismerősei szerint a szombati bűncselekmény elkövetőjére egyáltalán nem vallott ez a fajta viselkedés.

Jovan Belchert csendes, kedves emberként ismerték. Öngyilkossága után egyik csapattársa, Tony Moeaki azt írta twitterén, a védőjátékos sokak kedvenc csapattársa volt, köztük az övé is. Ügynöke, Joe Linta, aki évek óta együtt dolgozott vele, megdöbbent. „Jovan boldog, büszke családapa volt. A Facebook-oldala tele volt a kislánya képeivel. Ez sokkoló. Valami szörnyű rossz dolog történhetett, talán sosem tudjuk majd meg, hogy mi volt az oka, hogy ezt tette" – mondta Linta a Sports Illustratednek.

„Órákkal ezelőtt még azt mondtam volna, hogy Jovan egy igazi mintapolgár. Amikor volt ideje, akkor gyerekekkel foglalkozott a gyerekklinikámon. Nagylelkű, önzetlen, keményen dolgozó fiatalember volt. Azon ritka ügyfeleim egyike volt, akit szívesen hívtam volna meg az otthonomba, hogy a gyerekemmel és a feleségemmel találkozzon" – tette hozzá az ügynök.

20234680 BG4
Fotó: Facebook

A Belcher által elkövetett gyilkosság a csapattárs Jamaal Charlest is mélyen érintette: a meggyilkolt barátnő, Kasandra Perkins ugyanis Charles feleségének unokatestvére volt, ő mutatta be egymásnak Perkinst és Belchert.

A legtöbben a csapatnál most Belcher árván maradt háromhónapos kislánya, Zoey miatt aggódnak. „Az igazán nagy tragédia, hogy a lánya árván maradt. A csapatnál többen is egy alapot akarnak létrehozni, hogy biztosítsák a kislány jövőjét" – nyilatkozott a csapat irányítója, Brady Quinn a Kansas City Starnak.

„A legnehezebb az egészben, hogy folyamatosan azon gondolkozom, mit tehettem volna, hogy megakadályozzam ezt a tragédiát. Azt hiszem, a csapatnál mindenkinek ezen jár az esze" – mondta a 28 éves játékos.

A történtekkel kapcsolatban még szombat este megszólalt Kansas City polgármestere, Sly James. „El sem lehet képzelni, hogy milyen lehet végignézni az öngyilkosságát. Olyan dolog, amit az ember szeretne elfelejteni, de nem tud. Nem tudom, mi mást mondhatnék".

Győztes meccs a tragédia után

A Carolina Panthers elleni mérkőzés előtt mindössze egyetlen győzelme volt a Kansas City Chiefsnek, saját csoportjukban és az AFC-konferenciában is az utolsó helyen álltak. A vendég Panthers szezonja is pocsék, ők a mérkőzés előtt háromszor tudtak nyerni és nyolcszor kaptak ki.

A találkozó egyperces gyászszünettel kezdődött, Belcher nevét nem mondták be előtte. Az első Chiefs-touchdownt szerző Peyton Hills a pontszerzés után rögtön a pálya szélén álló vezetőedzőhöz rohant, odaadta neki a labdát, és megölelte őt. Ezzel köszönte meg, hogy egyben tudta tartani csapatot a szörnyű tragédia után.

A Chiefs tulajdonos Clark Hunt és a vezetőedző Romeo Crennel
A Chiefs tulajdonos Clark Hunt és a vezetőedző Romeo Crennel

Az irányító Brady Quinn összesen két touchdown-passzt adott, a felesége unokatestvérét és csapattársát elvesztő Jamaal Charles pedig az egyik legjobb volt, százhuszonhét yardot futott a mérkőzésen, melyet 27-21-re nyert meg a Chiefs, ezzel megszakították nyolc mérkőzés óta tartó nyeretlen szériájukat. A meccs után a két csapat játékosai közösen imádkoztak a pálya mellett.

„Hihetetlenül nehéz volt az elmúlt huszonnégy óra klubunknak. A játékosaink és az edzőink is szenvednek. Büszke vagyok rájuk, hogy kitartottak, és a legjobbjukat nyújtottak, talán ez volt az a meccs, melyen a legjobban játszottunk a szezonban" – mondta a tulajdonos, Clark Hunt a Chiefs szezonbeli második győzelme után.

Romeo Crennel vezetőedző a találkozó utáni sajtótájékoztatón a családtagokhoz szólt. „Először is a tegnapi tragédiáról szeretnék beszélni. Imádkozunk mindkét családért, és a háromhónapos Zoey-ért, aki soha nem ismerheti majd meg a szüleit. Együttérzünk minden gyászolóval".

„Minden tisztelettel, de nem szeretnék beszélni arról, amit tegnap láttam. Remélem megértik, és tiszteletben tartják a kívánságomat. Nem volt szép látvány" – folytatta az edző, aki egyike volt az öngyilkosság szemtanúinak.

A Chiefs és a Panthers játékosai a tragédiára emlékeztek
A Chiefs és a Panthers játékosai a tragédiára emlékeztek

Birkózóból lett profi amerikaifutballista

Belcher 1987-ban született New Yorkban. Sikeres birkózó volt, mielőtt profi szinten kezdett el foglalkozni az amerikaifutballal. Középiskolás birkózóként háromszor bekerült az All-American válogatottba, futballistaként pedig linebackerként, offensive tackle-ként és futóként is játszott. Egyetemi pályafutását egy kisebb csapatnál, a maine-i Black Bearsnél folytatta, ahol linebackerként és defensive endként is bevetették, remek statisztikái voltak. Azért választotta a futballt a birkózás helyett, mert csapatjátékot akart játszani.

Lediplomázott, szakmája szerint szociális munkás lett volna, de folytatni akarta sportolói karrierjét, nevezett a 2009-es draftra. A Sports Illustrated azt jósolta, hogy a hatodik körben viszik majd el, végül azonban egyik NFL-es csapat sem csapott le rá az egyetemi csapatok játékosbörzéjén, így került draftolatlan játékosként a Kansas City Chiefshez.

Első szezonjában három mérkőzésen kezdett, de 2010-ben már egyre többször kapott lehetőséget, 2011-ben pedig a csapat védelmének egyik alapembere volt. Idén tizenegy meccset játszott a kansasieknél, harmincnyolc szerelést csinált, ezzel az ötödik legjobb mutatóval rendelkezett a Chiefsnél.