Egy hét a végéig, eljött a számolgatás ideje

2012.12.25. 18:39

Egy forduló maradt a 2012-es szezon alapszakaszából, sok dolog már eldőlt, annál több nem, úgyhogy most végigvesszük, kinek van még esélye, hogy januárban is ott legyen a pályán.

afcallas.jpg

Az AFC-ben annyiból tiszta a helyzet, hogy a hat továbbjutó csapat kiléte már eldőlt, a Houston Texans, a Denver Broncos, a Baltimore Ravens, a New England Patriots, az Indianapolis Colts és a Cincinnati Bengals megy tovább a rájátszásba.

A konferencia élén álló Texans akkor játszhat hazai pályán az AFC elődöntőjében, ha az utolsó fordulóban megverik a Coltsot, vagy a Broncos és a Patriots is kikap. 

A Broncos akkor játszhat hazai pályán az elődöntőben, ha a Texans kikap a Coltstól, ők pedig bedarálják a Chiefst. Ha nyernek és a Texans is nyer, akkor sincs nagy gond Manningéknél, a Wild Cardot így is, úgy is megússzák. 

Patriots. Ha Bradyék győznek a Dolphins ellen, a Texans és a Broncos pedig kikap, akkor hazai pályán kezdenek és játszanak végig a rájátszásban. Még a Wild Cardot is megúszhatják, ha nyernek, a két rivális közül pedig az egyik elbukja az utolsó meccsét. 

A Ravens vasárnap megverte a Giantset, ezzel övék az AFC North. A Wild Cardon mindenképp játszanak, ha verik a Bengalst, a Patriots pedig kikap, akkor eggyel feljebb kapaszkodnak az összesítésben és a harmadik kiemelt hely az övék.

A Colts marad az ötödik helyen, függetlenül az utolsó forduló eredményétől. Luckék nagy valószínűséggel a Ravensszel játszanak majd a Wild Card-hétvégén két hét múlva. 

A Bengalsszal is ugyanez a helyzet, maradnak a hatodik kiemeltek, és így jó eséllyel a Patriots ellen játszanak majd a Wild Cardon

Az NFC-ben már egyáltalán nem ennyire egyszerű a helyzet, négy csapat továbbjutása garantált, a maradék két helyért öten harcolnak majd az utolsó fordulóban, sírás lesz a vége.

nfcallas.jpg

A konferencia élén végzett Falcons nyugodtan pihentethet az utolsó héten, hazai pályán játszanak majd az elődöntőben, függetlenül a hátralévő fordulótól.

A második helyen álló Packers akkor hagyja ki a Wild Cardot, ha az utolsó héten megverik a szintén rájátszásra hajtó Vikingset, ha kikapnak, marad a harmadik hely.

A 49ers akkor kapaszkodhat fel a második kiemelt pozícióba, ha megverik a hetek óta szenvedő Cardinalst, és közben a Packers veszít. Vissza is zuhanhatnak az ötödik pozícióba, ha kikapnak, közben pedig a Seahawks megveri a Ramset. 

A Redskinsre hatalmas meccs vár, a Cowboysszal a csoporton belüli első helyért játszanak. Ha nyernek, akkor sima ügy, mennek a Wild Cardra, Romóék pedig haza Texasba szomorkodni, viszont ha kikapnak, akkor jöhet a számolgatás.

A Seahawks már biztosan ott van a Wild Cardon, függetlenül az utolsó fordulótól, de még a csoportgyőzelem is összejöhet, ha a 49ers leég, ezzel a konferencia 3. helye is meglenne.

A Vikings akkor juthat tovább a rájátszásba, ha bedarálják a Green Bayt. Ha veszítenek, akkor sincs még veszve minden, de ehhez a Cowboysnak, a Giantsnek és a Bearsnek is ki kell kapnia. 

Innentől válik érdekessé a dolog. A Cowboys akkor lesz wild cardos, ha megverik a Redskinst, ezzel ugyanis csoportgyőztesek. A Bears abban az esetben jut tovább, ha megverik a Lionst, a Vikings pedig kikap a Packerstől. A Super Bowl-győztes Giantsnek meg kell vernie az Eaglest otthon, aztán reménykedni, hogy a Cowboys, a Bears és a Vikings is kikap. Taval ugyanígy 8-7-tel várták az alapszakasz utolsó fordulóját, akkor továbbmentek, a többit meg már mindenki tudja.

Ha egyébként most érne véget az alapszakasz, akkor így festene a rájátszás első hete, lehet szemezgetni, spekulálni.

playoffpred.jpg