Egymeccses drámák: harc a Super Bowlért

2013.01.05. 15:47

Tizenkét csapat maradt harcban a Super Bowlért az NFL alapszakasz után,  amely a rekordokról, a zseniálisan teljesítő újoncokról és a nagy felsülésekről marad emlékezetes.

A rájátszás a vigaszágas Wild Card-hétvége programjával indul, négy csapat játszik majd azért, hogy konferenciája elődöntőjébe jusson, ahol a Denver Broncos, a New England Patriots, az Atlanta Falcons és a San Francisco 49ers vár ellenfélre. Egyetlen meccs dönt, visszavágó nincs.

Szombat este 22.30-tól ismét találkozik egymással a rájátszásban a Houston Texans és a Cincinnati Bengals, tavaly a Texans 31-10-es győzelemmel küldte haza a Bengalst.

A houstoniak az utóbbi négy meccsükből hármat elbuktak, kipukkantak volna a szezon végére, lecsúsztak a konferencia éléről is. Irányítójuk, Matt Schaub az utóbbi időben gyengélkedett, van viszont a védelemben egy JJ Watt, aki az irányítók réme volt ebben a szezonban, húsz alkalommal döngölte őket földbe. A Pittsburgh Steelerst megelőző Bengals viszont jó formában van, november eleje óta nyolcból hét meccsüket megnyerték.

Az alapszakasz utolsó fordulója után a rájátszásban is megmérkőzik egymással a Green Bay Packers és a Minnesota Vikings. A múlt héten a Vikings óriási meccsen 37-34-re verte meg a 2011-es Super Bowl-győztes Packerst, ezzel továbbjutott az alapszakaszból.

A Vikingsben a futó Adrian Peterson gyakorlatilag egyszemélyes hadsereg, elsősorban az ő futásaira építenek, kihasználva fantasztikus képességeit. Peterson játékát élmény nézni, kiszámíthatatlan, a szezont kétezer futott yard fölött zárta, mindössze kilenc yarddal lemaradva egy 1985-ben felállított rekordtól, ami elképesztő teljesítmény ahhoz képest, hogy tavaly elszakadtak a térdszalagjai. A Packersnél viszont a liga egyik legjobb irányítója, Aaron Rodgers osztogatja a labdákat, nem csak mutatói alapján klasszis, higgadt és pontos, a rájátszásban pont ilyen irányítóra van szükség.

Adrian Peterson nyargal a labdával
Adrian Peterson nyargal a labdával

Vasárnap héttől a Baltimore Ravens azzal az Indianapolis Colts meccsel, amely tavaly az utolsó helyen végzett a ligában. Az indianapolisiak tavasszal új irányítót draftotlak, az első helyen vitték el a Peyton Manning-utódnak szánt Andrew Luckot, aki már az első évben biztos pont lett. A huszonhároméves quarterback 4374 yardot passzolt, ezzel megdöntötte az újoncrekordot is.

A másik oldalon a liga egyik nagy öregjéért, a tizenhét NFL-es szezonja alatt legendává vált Ray Lewisért harcolhatnak a baltimore-iak. Lewis a szezon végén visszavonul, ha a Ravens kikap, ez lesz az utolsó meccse. A Ravens elfáradt a szezon végére, sok volt a sérültjük is, tavaly egy elrontott mezőnygól miatt maradtak le a Super Bowlról.

Tizenkét év után rendeznek rájátszásmérkőzést Washingtonban, miután a Redskins sorozatban hét győzelem után továbbjutott az alapszakaszból.

A Redskinsnél a vezetőedző Mike Shanahan és fia, a támadásokért felelős Kyle Shanahan a legjobbat hozták ki a szezon előtt másodikként draftolt Robert Griffin III irányítóból. A huszonkét éves RGIII-nek nem csak jó karja van, remekül fut, időnként túlságosan bevállalós is, az idén már szedett össze sérüléseket, mert magát nem kímélve ment bele futásokba. Griffin az egyetemen 110 méter gáton és négyszáz méteren is versenyzett, innen a sebessége és atletikussága. Nyolcszáz futott yardjával annyit rohant, mint egy közepes running back.

Mi történt az alapszakaszban?

- A szezon előtt a liga nem tudott megegyezni a játékvezetők szakszervezetével, így a néhány hét alatt népharagot kiváltó tartalékbírók vezették átmenetileg a meccseket. Egy brutális hiba vetett véget rövid NFL-es pályafutásuknak

- Peyton Manning egy év kihagyás után, 36 évesen fantasztikus formában nyomta le az alapszakaszt a Denver Broncosban, konferenciagyőztesek lettek, Super Bowl egyik nagy esélyeseként várják a folytatást.

- A szezon vicc-csapata a New York Jets volt, amely képtelen volt épkézláb irányítóval előállni. Az idény előtt szerződtetett Tim Tebow-t nem merték bevetni, Sanchez sorozatban dobálta az interceptionöket, az egyik meccsen csapattársa seggével ütközött, és vesztette el a labdát.

- Jovan Belcher, a Kansas City Chiefs játékosa december elején megölte barátnőjét, majd a klub edzőközpontjában edzői szeme láttára lőtte fejbe magát. Az eset egész Amerikát megdöbbentette.

- Drew Brees megdöntötte Johnny Unitas hatvanas években felállított touchdown-passz rekordját. Calvin Johnon 1964 elkapott yardjával Jerry Rice rekordját adta át a múltnak.

- A Philadelphia Eaglesből idén sem jött ki az, ami a játékoskeretben benne lenne, Michael Vick hibái és a sok vereség végül Andy Reid vezetőedző állásába került.

- Szeptemberben leukémiát diagnosztizáltak a Colts edzőjénél, Chuck Paganónál. Kemoterápiás kezelése után győzelemmel tért vissza az alapszakasz utolsó meccsén, csapata ott van a rájátszásban.

A washingtoniaktól legalább akkora szám a szintén újonc Alfred Morris, akit csak a hatodik körben draftoltak. A százhetvencentis, száztízkilós bulldogként harcoló running backet védővel a nyakában is nehéz levinni, kontakt után ő jegyzi a legtöbb futott yardot a ligában. Adrian Peterson mögött a második legjobb running back lett 1613 yardos teljesítményével.

Az NFL története során először találkozik a rájátszásban két olyan csapat, melyet egy újonc irányít, a Seattle Seahawksban ugyanis első profi évét tapossa a huszonnégyéves Russell Wilson. Mutatói alapján a negyedik legjobban teljesítő quarterback volt az alapszakaszban, nem jellemző rá, hogy elveszíti a labdát, stabil játékos. A futójátékra sem lehet panasz, Marshawn Lynch a harmadik legjobb running back volt az alapszakaszban. A seattle-ieknél a védelem is nagyon egyben van, egyetlen olyan meccsük volt, amikor huszonnégy pontnál többet kaptak be.

A két újonc, Griffin és Luck a rájátszásban is ott lesz
A két újonc, Griffin és Luck a rájátszásban is ott lesz

A következő héten az AFC-ben a két veterán irányító, Peyton Manning és Tom Brady által irányított Denver Broncos és a New England Patriots várja ellenfelét egy hét pihenő után. A Patriots a legmagasabban rangsorolt ellenfelet kapja, ha a Texans nyer, ők lesznek azok, míg a Broncosra az alacsonyabban rangsorolt csapat vár.

Az NFC-ben a San Francisco 49ers akár a Green Bay Packerst is megkaphatja, ha Rodgersék nyernek, az Atlanta Falcons az alacsonyabban rangsorolt csapattal fog játszani.

A Super Bowlt február 3-án, New Orleansban rendezik az AFC és az NFC döntőjének győztese között.

A Wild Card-hétvége programja

Amerikai főcsoport (AFC):
Houston Texans (3. kiemelt)-Cincinnatti Bengals (6.), szombat 22.30
Baltimore Ravens (4.)-Indianapolis Colts (5.), vasárnap 19.00

Nemzeti főcsoport (NFC):
Green Bay Packers (3.)-Minnesota Vikings (6.), vasárnap 2.00
Washington Redskins (4.)-Seattle Seahawks (5.), vasárnap 22.30