Súlyos a sérülése az NFL idei szenzációjának

2013.01.09. 11:25

griffin_1.jpg

A Washington Redskinst a rájátszásba vezető, a tavalyi drafton másodikként elkelő Robert Griffin III irányító térdsérülése a hírek szerint akár a következő szezonjába is kerülhet. A vizsgálatok szerint Griffin külső oldalszalag-szakadást szenvedett, és az sincs kizárva, hogy az elülső keresztszalagja is komolyan károsodott. Felépülésének idejét pedig momentán hat-nyolc hónapra saccolják az orvosai. A legrosszabb forgatókönyv tehát az is lehet, hogy Griffin csak az alapszakasz elejére térhet vissza a Redskins élére, kihagyva ezzel a nyári edzőtáborokat.

A fiatal irányító a szezon során többször is megsérült. Az Atlanta Falcons ellen játszva agyrázkódást, míg a Baltimore Ravens-Washington Redskins meccsen térdsérülést szenvedett, ráadásul egyetemista korában, 2009-ben már átesett egy keresztszalag-szakadáson. Mike Shanahant, a Redskins edzőjét nagyon sokan kritizálták azért, mert a Seattle elleni wild card-meccsen a jól láthatóan sérült, és nehezen mozgó Griffint nem hozta le korábban a pályáról, csak miután a fiatal irányító összeesett. Az edző azzal védekezett, hogy egyrészt Griffin maga mondta neki, hogy képes tovább játszani, másrészt a kiesését okozó sérülést a játékos az összeesését megelőző playben szenvedte el.

A térdszalag-szakadás az amerikaifocisták egyik legádázabb ellensége. A Minnesota Vikings 1999-ben, az első körben draftolt irányítója, az óriási tehetségként induló Daunte Culpepper is hasonló sérülést szenvedett el a  2005-ös szezonjában, és ugyan felépülése után még néhány évig sodródott különböző NFL-csapatok közt, korábbi formáját sohasem tudta visszanyerni.

Rashard Mendenhall, a Pittsburgh Steelers running backje is hasonló sérüléssel dőlt ki a tavalyi rájátszások előtt, az idei szezont kimondottan gyenge formában játszotta végig, már amikor nem ült épp a kispadon. A Minnesota Vikings running backje, Adrian Peterson viszont, aki tavaly szenvedett hasonló balesetet, idén csúcsformában játszott.