Bombáival tűnt ki a magyar NFL-es rúgó

2013.01.14. 10:11

Az NFL vasárnap éjszakai elődöntőjében a New England Patriots az alapszakaszban remeklő Houston Texanst fogadta. A hazaiknál a magyar származású Meskó Zoltán teljesítményére is felfigyeltek.

Nagy jelenettel indult az NFL-elődöntő, a kirúgás után a vendég Texans visszahordója, Daniel Manning 94 yardot rohant a labdával az ellenfél endzone-jáig, a támadást mezőnygóllal fejezte be a houstoni csapat. A folytatásban azonban Tom Brady által vezetett Patriots uralta a pályát, két touchdownnal és egy mezőnygóllal 17-3-ra elhúztak.

A Patriotsban a romániai magyar rúgó, Meskó Zoltán is alaposan kivette a részét a munkából, az első félidőben két óriási puntja is volt. Meskót akkor szokták bevetni, ha a csapata már nem tudja továbbvinni a támadást, feladata az, hogy minél távolabb bombázza a labdát, hogy területet nyerjen. Rúgás közben arra is ügyelnie kell, hogy a labda a lehető legtöbb időt legyen a levegőben, így csapattársainak van idejük rá, hogy odaérjenek az ellenfél visszahordójához, és hatástalanítsák. Ez annyira jól sikerült az Erdélyből származó játékosnak, hogy az első rúgása 61 yardos volt, ezzel megközelítette eddigi legjobbját, ami 65 yard volt.

A rúgás azért is volt szenzációs, mert túl alacsonyan adták neki hátra a labdát, így le kellett hajolnia, aztán bombázta előre a labdát, amit az ellenfél célzónája előtt kapott el a Texans visszahordója, akit rögtön szereltek. A Patriots twittere szerint ez volt a klub történetének harmadik legnagyobb puntja a rájátszásban. Második rúgása rövidebb, de ugyanilyen eredményes volt, a harmadiknál túl korán került hozzá az ellenfél, ezért ez nem sikerült túl jól.

Meskó Zoltán munkában
Meskó Zoltán munkában

A félidő végére a Texans futójátékaival összeszedte magát, 17-13-ra jöttek fel. A szünet után ismét bekezdett a Patriots, növelték az előnyt. A Patriots a harmadik negyed végén már 31-13-ra vezetett, az utolsó negyedben pedig a Houston hiányosságait kíméletlenül kihasználták, Tom Brady harmadik TD-passzát is kiosztotta. Később hiába javult, és jött fel 38-28-ra a Texans, a hátrány már túl nagy volt.

A meccs végén Meskó puntja a korábbiaknál is nagyobb lett, 64 yardos rúgást eresztett el, igaz sokat pattogott a labda a földön, de a rúgással így is feljött a Patriots-örökranglista második helyére. Végül 262 rúgott yardnál zárt, a Patriots honlapja is külön kiemelte teljesítményét.

Volt nagy veszteségük is, egyik legjobbjuk, a tight end Gronkowski keze ismét eltört, vége a szezonjának. A New England-iek 41-28-as győzelmükkel jutottak a konferenciadöntőbe, ahol a Baltimore Ravens lesz az ellenfelük. Tavaly ugyanígy kerültek össze, akkor egy elrontott Ravens-mezőnygól után a Patriots jutott be a Super Bowlba.