Már Obama is a fejsérülések miatt aggódik

2013.01.27. 14:28

obamafoci.jpg

Nemrég kiderült, hogy a tavaly öngyilkos lett Junior Seau is olyan degeneratív betegségben szenvedett, amit az utóbbi években számos korábbi futballistánál megállapítottak. A fejsérülések ügyében, most Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is felszólalt. 

„Nagy futballőrült vagyok, de azt kell, hogy mondjam, ha lenne egy fiam, aki játszani akar, akkor sokáig gondolkodnék azon, hogy megengedjem-e neki. Mi, sportkedvelők valószínűleg hosszasan vitatkoznánk azon, hogy szükséges-e csökkenteni az erőszakot a játékban. Lehet, hogy a játék kevésbé lenne izgalmas, de a sportolók szempontjából sokkal jobb lenne" - idézi a novemberben újraválasztott elnököt a New Republic. 

Obama az NFL-es játékosoknál is jobban aggódik az egyetemista futballistákért. „A profiknak van szakszervezetük, felnőtt emberek, felelősségteljes döntéseket tudnak hozni, és kompenzálják őket a sérülésekért. Viszont gyakran hallani, hogy az egyetemista játékosok ugyanolyan sérüléseket szenvednek el, de nem áll mögöttük senki. Azt szeretném, ha az NCAA foglalkozna ezzel a problémával" - üzent Obama.

Roger Goodell NFL-komisszár és a liga vezetése az elmúlt években több olyan szabálymódosítást hozott, amely a játékosok testi épségét igyekszik védeni, de a rajongók és a futballisták sem fogadták ezeket örömmel. Könnyen lehet azonban, hogy a jövőben újabb változtatások is születhetnek, ha a politikai nyomás növekszik.