Mennyibe kerül elmenni a Super Bowlra?

2013.02.03. 09:56
A Super Bowlt élőben, a helyszínen nézni egy amerikaifoci-rajongónak olyan élmény, aminek az értékét nem igazán lehet pénzben kifejezni. Mi azért megpróbáljuk kiszámolni, mennyit kéne az összetört malacpersely romjaiból kihalásznia annak, akinek most, az utolsó pillanatban jut eszébe, hogy csak ott kéne lenni a New Orleans-i Mercedes-Benz Superdome 76 486 drukkere között. Gondolatkísérlet az online jegyfoglaló szolgáltatások dzsungelében.

Belépő - 258 ezer forint

A Google a "super bowl tickets" keresőkifejezésre tucatnyi oldalt ajánl, amelyek sporteseményekre árulnak jegyeket. A legmegbízhatóbbnak tartott jegyüzéroldal, a Stubhub 1200 dollárért adja a legolcsóbb belépőt (16. sor a stadion legfelső szintjén, a pályától a lehető legmesszebb levő, annak éppen a sarkára néző szektorban), a legdrágábbat pedig 13 250-ért, ez a harmadik sorban van, közvetlenül a pálya mellett, a 49ers oldalán, nagyjából középen. A Tiqiq-n 1300 és 11500 között ajánlanak jegyet, és hasonló árakat hoz a Gotickets is. Az Ebayt, Craigslistet inkább nagy ívben elkerültük, nehogy úgy járjunk, mint az idei szezon legpechesebb 49ers-rajongója, aki az apróhirdetési oldalon vett 5900 dollárért jegyet, de csak egy "hajrá Ravens" feliratú cetlit kapott. A jegy tehát 258 ezer és 2,85 millió forint között elérhető, bár szakértők az ajánlják, ha van idegzetünk várni az utolsó pillanatig, komoly árengedményeket kaphatunk el.

Utazás - 313 ezer forint

Valahogy el is kéne jutni a meccs helyszínére, amire az amerikai rajongóknak olcsó belföldi járatok, távolsági buszok, vagy akár pár napos autós kirándulás kínálkozik megoldásként, mi azonban kénytelenek leszünk átrepülni az óceánt. Pénteki indulással, hétfői hazaúttal kerestünk Budapest - New Orleans járatokat a neten. A Cheapoair tűnt a legjobbnak, a kayak.com 2000, az Expedia 1500 dollár alatt hozzánk se szólt. Végül 1332 dollárért találtuk meg a legolcsóbb jegyet, a KLM gépével, két átszállással, Párizsban és Atlantában - de az utóbbira sajnos csak 40 percet hagyott, ami alatt a bevándorlási hivatal ellenőrzésén képtelenség átjutni, ezért ezt passzolnunk kellett.

Így egy Air France-járatot választottunk, tokkal-vonóval 1455-ért, szintén két megálló, Párizs és New York, utóbbi három és fél óra, ami határeset, de kis szerencsével megoldható. Mondjuk a visszaúton Amszterdamban lesz egy laza 9 órás átszállásunk, de hát valamit valamiért. A tréfa kedvéért néztünk business osztályra is jegyet, a United és az ír Aer Lingus 8930-ért adott is volna München, Chicago és Dublin érintésével. Ez forintban 1,9 millió, de inkább maradjunk közelebb a realitáshoz, és válasszuk a legolcsóbb jegyet, az 313 ezer lesz.

Szállás - 517 ezer forint

Mivel fiktív kirándulásunkat a lehető legrövidebbre próbáltuk venni, péntek esti érkezéssel és hétfői indulással, három napra kell hotelszobát találnunk New Orleansban, lehetőleg a Superdome-hoz közeli negyedben, hogy ne kelljen még autóbérléssel és parkolással is bajlódnunk (utóbbi alsó hangon egy százas, de akár 850 dollárt is elkérhetnek érte a meccs idejére a stadion szomszédságában). Sejtettük, hogy közvetlenül a meccs hétvégéje előtt sok helyen csak a "megtelt" feliratú táblát fogjuk bámulni, de az ezzel együtt is meglepő volt, hogy a hotels.com az adatbázisában szereplő 67 hotelből csak egyetlenegyben talált szabad szobát a hétvégére, azt is napi 2500 dollárért. A szálloda mondjuk szép, de hát 1,6 millióért három napra legyen is az. A booking.com-on is bepróbálkoztunk, ott 82 hotelből egyben volt szabad szoba, viszont azt a három napra 2400-ért megkaphattuk. Három csillagos szállás a hosszú hétvégére 517 ezer forintért, összességében túl is vagyunk az egymillión a legspórolósabb tervünkkel.

Városnézés - 32 ezer forint

Péntek este érkezünk, hétfő reggel indulunk, vagyis a meccs napja mellett van még egy teljes napunk akklimatizálódni és szétnézni a városban. Az autóbérlést már kilőttük, New Orleans tömegközlekedése egész jó, és egy három napos buszbérletet rongyos 9 dollárért utánunk dobnak (ha mégis ragaszkodunk az autóhoz, az napi 70-80 dollárunkba fog fájni). Egy nap alatt persze nem fogjuk végignézni a város összes nevezetességét, és végigenni a világhírű kreol konyha összes csodáját, a teljes hétvége turistáskodására, plusz egy-két emberes adag gumbo és jambalaya belapátolására számoljunk fel mondjuk 150 dollárt.

A meccs - 43 ezer forint

Odautaztunk, aludtunk, várost néztünk, bejutottunk a Superdome-ba, most már csak három dolgunk van amellett, hogy élvezzük a meccset. Egy: enni kell valamit, hiszen nem is igazi az az amerikaifoci-meccs, ahol az ember nem küld be legalább hatezer kalóriát a szervezetbe. Kettő: vásárolnunk kell valami szuvenírt. Három: a létező összes kommunikációs csatornán halálra kell idegesítenünk az otthon maradt ismerőseinket azzal, hogy éppen hol vagyunk, és mennyire jó nekünk. December óta van ingyenes wifi a stadionban, direkt a Super Bowl miatt építették ki, azzal a céllal, hogy egyszerre 20-30 ezer csatlakozást is képes legyen kiszolgálni - így erre nem kell pénzt félretennünk.

Kajára viszont mindenképpen. A Super Bowl hivatalos büféit és éttermeit a Centerplate fogja üzemeltetni, a menün szerepel többek között csili aligátorhússal és rákos-zöldséges lepény. Pontos árlistánk nincs, annyit tudni, hogy a legolcsóbb tétel a kis adag nacho 8 dollárért, a legdrágább a 30 dolláros rákkoktél. A szájhagyomány szerint a lelátókon az árusoknál egy sör tíz, egy hot dog 8 dollár körül van, ha egy ötvenest számolunk kajára, nem fogunk éhezni, ha egy százast, gyakorlatilag végigzabálhatjuk az egész meccset. Szuvenírben persze nagyon el lehet szállni, minimáltervként maradjunk annyiban, hogy lesz egy Superbowl-mez, egy baseballsapka és egy kulcstartó a hivatalos NFL ajándékbolt listaárai szerint 150 dollárért, és az önmagában ugyanennyibe kerülő tojáslabdáról fájó szívvel lemondunk.

Az összesen annyi mint

Egy emberre egymillió-százhatvanháromezer forint jött ki az online utazástervezés végén, minden kiadást a lehető legkisebbre véve a lehetőségekhez képest. Persze ha ketten megyünk, az egy főre eső költség meredeken csökken, a hotelszoba például ugyanannyi két emberre, mint egyre (az amerikai szállodák nem ismerik az egyszemélyes szoba fogalmát, az egyedüli vendégeket is kétszemélyes, duplaágyasban helyezik el), így már fejenként 900 ezerre levihető az ár.

Vagy vehetünk egy vödör csirkeszárnyat meg egy hatos pakk sört, és nézhetjük otthon, a tévében az egészet. És a feltörő irigységet is elnyomva, jóhat röhöghetünk azokon, akikhez képest bő egymilliót spórolunk, ráadásul a szuperközeli felvételeknek, visszajátszásoknak és lassításoknak köszönhetően összehasonlíthatatlanul többet is látunk a játékból mint ők.