Amit a Super Bowlról érdemes tudni

2013.02.03. 18:04

Miről szól ez az egész?

Az amerikaifutball bajnokság, az NFL döntője, évente egy van belőle. Két főcsoport, az NFC és az AFC bajnoka találkozik a Super Bowlban, melynek helyszíne évről-évre változik, a rendezésre pályázni kell. Amerikában gyakorlatilag nemzeti ünnep a Super Bowl vasárnapja, megáll az élet ilyenkor. Évről-évre ez a legnézettebb tévés műsor odaát, a cégek dollármilliókat költenek, hogy egy rövid reklámszpotot vásárolhassanak a döntő szüneteiben.

Fotó: Ronald Martinez

Kik játszanak az idén?

Az egyik résztvevő a San Francisco 49ers, az NFL egyik legnagyobb múltú csapata. Eddig ötször nyertek Super Bowlt, ahányszor bejutottak, mindig ők voltak a győztesek. A 49ers-szurkolók tizennyolc éve vártak az újabb döntőre, a nyugati parti városban ezért is nagy az őrület. Az ellenfél a Baltimore Ravens lesz, ami 2001 nyerte egyetlen döntőjét. Papíron ők az esélytelenebbek, de a szakértők nagyon szoros meccset várnak.

Miért olyan érdekes az idei Super Bowl?

Olyan még nem volt, mint a vasárnapi Super Bowlon, ez lesz az első döntő, amin testvérek irányítják a két csapatot. A 49erst irányító Jim Harbaugh ismert NFL-es játékos volt, pályafutása befejezése után lett edző. Bátyja, a Ravens-edző John Harbaugh viszont sosem volt profi, ő húsz évig dolgozott segédedzőként, mire megkapta első NFL-es munkáját.  A fivérek apja, Jack Harbaugh az egyetemi bajnokságban edzősködött negyven évig, innen indult a tradíció. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Jim legidősebb fia, Jay nagybátyjánál, John Harbaugh-nál gyakornok edzőként dolgozik, így vasárnap éjjel apjának tehet keresztbe.

John és JimFotó: Joe Robbins

Mennyi ideig tart egy meccs?

Tizenötperces negyedeket játszanak, és a végén mindig az amerikaiak nyernek. Mivel az óra gyakran áll az egyes játékok között, vagy éppen a büntetések miatt, ennél jóval több ideig tart egy amerikaifutball-mérkőzés, általában három óra alatt zavarnak le egy meccset. A Super Bowl esetében ennél is több idővel kell számolni, mert a félidőben rendezik a Halftime show-t.

Az meg mi?

A döntő szünetében minden évben egy híresség ad rövid látványkoncertet, idén ez Beyoncé lesz. Madonna, a Black Eyed Peas, a The Who, a Rolling Stones és Michael Jackson is lépett már fel a Super Bowl két félideje között. Sokan csak a koncert miatt kapcsolnak a döntőre, Madonnát tavaly 114 millió amerikai nézte meg a tévében.

Fotó: Jim Young

Hányan vannak egy csapatban?

Hiába áll egy századnyi ember a pálya szélén, itt is, mint az európai fociban kétszer tizenegy játékos küzd egymás ellen. Azért dolgoznak ekkora kerettel a klubok, mert külön csapatot küldenek a pályára, amikor támadnak és védekeznek. Cserélni bármikor lehet, így az az amerikaifutballista, amelyik a pályán volt egy akciónál, a következőnél már akár már a pálya szélén pihenhet. Külön csapatrész az úgynevezett speciális egység is, ami rúgásoknál, visszahordásoknál van a pályán.

Kik lehetnek a hősök?

Az irányítók mindig nagy szerepet kapnak, ők a csapat mozgatórúgói. A 49ersnél a szezon felénél kényszerből tették be Colin Kaepernicket, mert megsérült a kezdő quarterback. A 25 éves, tetovált Kaepernick olyan jól teljesített, hogy bentragadt, és kvázi újoncként egyből a döntőig vitte a csapatát. A San Francisco-iak támadócsapatában az elkapó Crabtree és a masszív futó Gore is. kulcsjátékos lehet.  A 49ersnél a liga egyik legjobb védője, Justin Smith sérülten játszik, ha nem tudja hozni a formáját, annak a Ravens örülhet.

A másik oldalon az irányító Joe Flacco már jóval tapasztaltabb riválisánál, a rájátszásban bombaformában volt. Ott lesz a pályán az a Ray Lewis is, aki tizenhat év után visszavonul, az 52-esben játszó legendás védő Super Bowl-győzelemmel búcsúzna. A baltimore-i támadófal bal oldaláról a jobb oldalra került át Micahel Oher, a rájátszás első meccsén fantasztikus volt, utána viszont visszaesett, a 49ers ellen javulnia kell. Oher életéről film is készült a Szív bajnokai címmel, de neki már elege van az egészből.

Colin KaepernickFotó: Harry How

Játszik magyar a döntőben?

Bár játszott már magyar származású játékos Super Bowlt, és erre idén is megvolt az esély, de a 2013-as döntőnek nem lesz magyar vonatkozása. Tavaly a New England Patriots rúgója, Meskó Zoltán ott volt a döntőben. Meskó magyar származású, beszéli is a nyelvet, de csapata két hete a főcsoportdöntőben kikapott a Baltimore Ravenstől. A leghíresebb magyar gyökerekkel rendelkező amerikaifutballista Joe Namath, aki 1967-ben a New York Jets irányítójaként nyert döntőt.