A Ravens nyert az egyik legjobb Super Bowlon

2013.02.04. 05:11

A San Francisco 49ers 22 pontos hátrányból jött vissza a 40 percre megszakított döntőben, de a Ravens győzelemmel búcsúztatta el Lewist, és megnyerte története második Super Bowlját. Megdőlt a leghosszabb touchdown rekordja is.

A meccs elején a Baltimore Ravensnek sikerült az, ami a San Francisco 49ersnek nem, első támadásukból villámgyorsan előnybe kerültek. Az irányító Joe Flacco egyik kedvenc célpontját, Boldint találta meg. Válaszként Kaepernick futásokkal nyitott, Gore is egymás után nyerte a yardokat, de a Ravens endzone-ja előtt megtorpant a támadás. Előbb Crabtree kapott túl magas átadást, majd a következő próbálkozásnál Kruger döngölte földbe a 49ers irányítóját. Maradt a mezőnygól, ezzel lett 7-3.

A folytatásban Flacco nagy formában játszott, szorongatott helyzetből is pontosan osztogatta a labdákat. Kezdett viszont összeállni a 49ers támadójátéka is. Kaepernick bemelegedett, az utolsó meccsét játszó Ray Lewist többször is megverte Davis, de a mintaszerű támadás labdavesztéssel ért véget, James kezéből kiverték a labdát, így támadhatott a Ravens.

A baltimore-iak Pitta és DIckson vezetésével rögtön a 49ers endzone-ja elé kerültek, majd Flacco zavartalanul dobhatott a teljesen üresen maradt Pittához, 14-3-ra vezetett a Ravens. A 49ers védelme nagyon nem találta a ritmust, Kaepernick pedig egyre idegesebben dobálta a labdákat.

Ennek meg is lett az eredménye, a fiatal irányító hét yarddal dobta túl elkapóját a következő támadásban, a ravenses Reed pedig lecsapott a labdára. A 49ers rövid időn belül másodjára vesztette el a támadás jogát.

A következő lehetőségből még nem, de a 49ers punt után már újabb touchdownt szerzett a Ravens. Flacco 56 yardos passzát Jones zseniálisan kapta el, majd felállt, becsapott két védőt, és berohant az endzone-ba, már 21-3 volt az állás.

A hátralévő időben hiába tört utat a 49ers, csak egy mezőnygólig jutottak a szünetig, 21-6-ra szépítettek. A 49ersnek minden téren javulnia kellett volna, a Ravensnek viszont semmi oka nem volt arra, hogy változtasson.

A második félidő sokáig emlékezetes jelenettel indult. A ravenses Jacoby Jones az alapvonaltól két yardra elkapta a kezdőrúgást, majd akkorát sprintelt a labdával, mint még soha senki a Super Bowlban, 108 yardot futott az endzone-ig, ezzel rekordot döntött.

A 49ers támadhatott volna ezután, de ekkor kialudtak a stadion reflektorai, és éjszakai sötétségbe borult a Superdome.

A tanácstalan játékosok melegítettek, nyújtottak. Harminchat percet állt a játék, mire a világítás részben visszatért, így folytatni tudták a meccset. Nem az áramszolgáltatónál, hanem a stadionban volt a probléma.

A kényszerszünet után nehezen rázódtak vissza a csapatok, aztán a 49ers megszerezte az első touchdownját a döntőben. A San Francisco-iak előbb Davis elkapásával kerültek jó helyzetbe, majd Kaepernick passza után Crabtree rázott le magáról két Ravens-védőt, és 28-13-ra hozta fel csapatát. Ezután is lendületben maradt a 49ers, megállították a Ravens támadását. Az újabb 49ers-helyzetnél Gore-nak kiválóan blokkoltak a Ravens endzone-ja előtt, ő pedig berohant, 28-20-ra kapaszkodtak fel. A 49ers egyre jobban védekezett, a futásokat kíméletlenül blokkolták, és a Ravens passzjátékát is fogták.

A baltimore-iak számára rémálomszerűen folytatódott a meccs, Ray Rice elvesztette a labdát, újra a 49ers jöhetett. Mezőnygólt rúghattak, Akers elsőre kihagyta, de szabálytalanság miatt próbálkozhatott még egyszer, a második már bement, 28-23 volt az állás. A Ravens is eljutott a 49ers endzone-ja elé, mezőnygólt szereztek, 31-23-as állásnál jött az utolsó negyed.

A San Francisco-iak hamar átjátszották a Ravens védelmét, előbb Moss kapott nagy átadást, aztán Gore futott 20 yardot. A támadást Kaepernick fejezte be, 15 yardos sprintje után szerzett touchdownt. A 49ers ráment a kétpontos próbálkozásra az extra pont helyett, de ez nem jött be, viszont 31-29-re jöttek fel, huszonkétpontos hátrányból.

A Ravens keservesen, de jött előre, öt perccel a meccs vége előtt, mezőnygólt tudtak kierőszakolni, Tucker 38 yardról vágta be, 34-29-re növelve csapata előnyét. A 49ers négy perccel a vége előtt támadhatott, hogy tizennyolc év után újra Super Bowlt nyerjen a klub.

Megint Kaepernick és Gore voltak a kulcsfigurák, futásaikkal két perccel a vége előtt nyerő helyzetbe hozták a csapatukat, azok után, óriási fordítás küszöbén voltak. Mind a négy lehetőségüket kihasználták öt yardra az endzone-tól, de nem sikerült TD-t szerezni, ezért támadhatott a Ravens, 1.45 maradt az órán. A baltimore-i csapat jól ölte az időt, tizenegy másodperccel a vége előtt puntolhattak az endzone-jukból, de inkább őrizték a labdát, jó húzás volt, a safetyvel 34-31-re jött fel a 49ers, de csak négy másodperc volt hátra. A kickoff után könnyen megállították a visszahordást a Ravens-játékosok, ez pedig az ő győzelmüket jelentette.

A Baltimore Ravens története második döntőjét nyerte, Ray Lewis pedig Super Bowl-győzelemmel vonulhat vissza tizenhat év NFL-es pályafutás után. A döntő legértékesebb játékosának a Ravens-irányító Joe Flaccót választották, aki fantasztikusan játszott, és három touchdown-passzt is kiosztott.