Szélesebbek lesznek a pályák?

2013.02.11. 17:24

cflfield.jpg

Hétfő reggel óta arról cikkeznek az amerikai blogok és szaklapok, hogy a jövőben szélesebbek lehetnek az NFL-es stadionok pályái, mindez a játékosok biztonsága érdekében történne, hiszen ha nagyobb a tér, kevesebb az ütközés, és a sérülés is. 

Mintául a kanadai futball liga, a CFL szolgálna, ahol 11 yarddal szélesebb a pálya, igaz az endzone-is hosszabb. A dolog több szempontból is problémás lehet. A legkézenfekvőbb: sok stadionban nem lenne elég hely, hogy kényelmesen meg lehessen oldani a dolgot. Másrészt a szerződések, ahol yardra mennek a bónuszok, egy szélesebb pályán egészen más értelmet nyernének. Aztán ott van az NCAA és az iskolai bajnokságok, ahol szintén nem ártana bevezetni a változtatásokat, hogy ne érjék váratlan helyzetek a játékosokat a profik között. Arról nem is beszélve, hogy a futballisták, főleg a védők mit szólnának ehhez az egészhez. 

A korábban több klubnál irányító Bill Poliant is megszólaltatták az ügyben. „Radikális gondolat, de nem biztos, hogy azonnal el kell vetnünk. Több lenne a hely, és valószínűleg kevesebb lenne a sérülés. A CFL-ben például nincs annyi sérülés, mint az NFL-ben" - mondta. 

A Texans igazgatója erre kapásból azzal kontrázott, hogy a nagyobb pályán még jobban felgyorsulnának a játékosok, ezért nagyobb sebességgel csapódnának egymásnak.