33 éves, de már agyrázkódásai miatt szenved a running back

2013.03.19. 09:39

westbrook.jpg

Brian Westbrook csak harmincegy éves volt, amikor visszavonult, futójátékosként sorozatos sérülések miatt nem tudott játszani. Nyolc évet húzott le a Philadelphia Eaglesben, egyet a San Francisco 49ersben, kétszer a Pro Bowlon is játszott.

A harminchárom éves Westbrook most azt nyilatkozta az AP-nek, hogy emlékezetkiesései vannak és feledékeny a futballpályán összeszedett agyrázkódások miatt. Az egykori running back nem akart hibáztatni senkit, inkább megköszönte az Eagles orvosainak, hogy figyeltek rá, amikor baj volt. 

A legnagyobb problémája, hogy nem emlékszik nevekre, adatokra, időnként az új információkat sem tudja megfelelően feldolgozni. „Csak azt remélem, hogy nem romlik az állapotom" - mondta a Villanova Universityn, ahol több korábbi sportolóval tartott előadást az agyrázkódások veszélyeiről. 

A játékos 2009-ben egy Redskins elleni meccsen olyan komoly ütést kapott a fejére, hogy elájult. Két hetet pihent, de amikor visszatért, újra agyrázkódást szenvedett. A történtekről azt mondta, akkor úgy érezte, hogy sikerült kihevernie az agyrázkódást, de amikor újabb ütést kapott, még rosszabb volt a helyzet.

Az agyrázkódások és a maradandó sérülések Junior Seau öngyilkossága óta napi téma az amerikaifutballban, Barack Obama elnök is felszólalt már az ügyben, a következő pedig szezontól iPadek és neurológusok is vizsgálják majd az agyrázkódás-gyanús eseteket. A ligát több ezer korábbi játékos perelte be az utóbbi években a maradandó károsodások miatt, ezért az NFL is kényszerpályán van, igyekeznek minél többet megtenni a játékosok testi épsége érdekében, még ha több rendelkezés nem is nyerő a szurkolók és a futballisták körében.