A read optiontől paráznak az NFL edzői

2013.04.13. 16:21

Sokan azért szeretik a college footballt, mert változatosabb és kísérletezőbb, mint az NFL. Nemcsak remek játékosok kerülnek ki onnan, de olyan taktikai újítások is, amik idővel felszivárognak a profi ligába is. Így van ez a read optionnel is, amire sokáig csak legyintettek, aztán az elmúlt szezonban alaposan felkavarta az állóvizet olyan, nagyon jól passzoló, ugyanakkor jól is futó irányítóknak köszönhetően, mint Colin Kapernick, Russel Wilson vagy a most épp gyógyulgató Robert Griffin III.

Úgy tűnik, az offseasonban mindenki az ellenszer után kutat, hiszen nem járja, hogy egy több millió dolláros irányító csak úgy rohangáljon, passzjátékra készülve, majd a defense által valahol üresen hagyott területen csak úgy átsétáljon. Egyáltalán, sokak szeirnt egy irányító, aki nagyon jól tud passzolni, ne fusson, kockáztatva a sérülés veszélyét. És lám, egyesek mégis megteszik és a defense-ek tehetetlenül állnak előtte, hiszen a read option megjelenése miatt még több variációval kell számolniuk akkor is, ha nem mindenki kockáztatja meg. 

nicksaban.jpg

Ezért az NFL-ből több edző is most szépen fogja magát és elzarándokolt a már-már kultikusan jó védelmű Alabama taktikai vezéréhez, Nick Sabanhoz, hogy mint az orákulum, adjon tanácsot a fenyegető read option veszéllyel szemben, hiszen ha más nem is, hát ő biztos tudja, hogy miként kell kikeverni a varázsitalt a védelemnek. Muszáj, hiszen ha máshol nem is, az NFC Westben szükség lehet erre a tudásra, különben a Frisco megint Super Bowlba masírozik. Ha a college-ből ered a "ragály", ott is lehet az ellenszer. 

„Jöttek az NFL-edzők, és sorra kérdezősködtek, hogyan lehet megállítani ezeket a srácokat? A legjobban amúgy szerintem a 49ers csinálja a read optio" - mondta Saban az ESPN-nek. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!