Első helyen draftolták, erre visszavonult

2013.04.25. 12:21

A legelső draft első választottja, egyben a legelső Heisman-trófea győztese sosem játszott profi futballt. Az Alabama Crimson Tide idén rekordot dönthet, a nagy kérdés pedig az, hogy draftolnak-e idén futót az első körben. Régi és kevésbé régi érdekességek az NFL-draftról. 

Hetvenhét éves a draft

Az első NFL draftot 1936 február 8-án tartották a philadelphiai Ritz-Carlton Hotelben, kilenc csapat részvételével. Az első választás joga a házigazda Eaglest illette meg, akik Jay Berwangert, az University Of Chicago Heisman-győztes halfbackjét igazolták le, aki viszont nem sokkal később meggondolta magát, és közölte, hogy mégse szeretne profi futballista lenni. A történelem első draftján az Eagles alaposan ráragadt a szopórollerre: egyetlenegy kiválasztott játékosuk sem játszott egy meccsükön sem. A draftot 1967 óta rendezik New Yorkban, a Radio City Music Hall pedig nyolc éve ad otthont a ceremóniának.

 

Az Alabama játékosai a legkelendőbbek

Az Alabama Crimson Tide és az USC Trojans az a két egyetemi csapat, ahonnan öt egymást követő alkalommal kelt el játékos az első tíz választás valamelyikében. A négy év alatt három BCS National Championship-győzelmet szerző Alabama sikersorozata ráadásul még most is tart, és a szakértők szerint nem is fog megszakadni, hiszen több olyan játékosuk van, aki esélyes arra, hogy a top10-ben keljen el, köztük a legnagyobb tehetség, Dee Millner cornerback.


Joeckel vagy Fisher?

A szakértők szerint az idén elsőként választó, a korábbi Frisco-irányítót, Alex Smitht néhány hete leigazoló Kansas City Chiefs idén mindenképp offensive tackle-t fog választani. Faragó Ricsi bácsi kedvenc csapata jó eséllyel vagy az Aggies egykori játékosát, Luke Joeckelt, vagy a Central Michiganről érkező Eric Fishert húzza majd be. Viszonylag ritka, hogy legelsőként offensive tackle keljen el: eddig mindössze háromszor volt ilyen. 1967-ben a Minnesota Vikings Ron Yaryt, 1997-ben a St. Louis Rams Orlando Pace-t, míg 2008-ban a Miami Dolphins Jake Longot választotta erre a posztra az első helyen.


Leáldozott a futóknak?

Egy korábbi, nagyon hosszú sorozat viszont megdőlhet 2013-ban. 1967 óta ugyanis minden egyes alkalommal elkelt legalább egy futó is a draft első körében. Ez a hagyomány idén megszakadhat: egyrészt azért, mert a futójátékosoknak a passzorientált modern amerikai futballban jóval kevesebb szerepük van, mint korábban, másrészt pedig a szakértők egyöntetűen vallják: az idei draftévfolyam különösen szegény jó futójátékosokból. Még a legnagyobb tehetségnek tartott Eddie Lacyt, az Alabama Crimson Tide játékosát is szinte mindenki a második körbe jósolja.


Idén nincs Andrew Luck

A tavalyi drafton az első körben négy quarterback – Andrew Luck, Robert Griffin III, Ryan Tannehill és Brandon Weeden – is elkelt. Idén viszont jóval szerényebb a felhozatal: a legtöbben azt jósolják, hogy a legnagyobb tehetségnek tartott Geno Smith, a West Virginia Mountaineers játékosa kicsúszik a top 10 ből, de sokak szerint az sem kizárt, hogy az első körben egyetlen irányítót sem fognak kiválasztani. Utoljára ilyen 1996-ban fordult elő: akkor sorrendben a negyvenkettedikként választották ki Tony Bankset, 1988-ban pedig egyenesen a 76. helyen kelt el először irányító, mégpedig Chris Chandler. Az 1997-es draftévfolyam szintén nem a quarterbackekről szólt: Jim Druckenmiller csak épphogy nem csúszott ki az első körből, hiszen huszonhatodikként választotta ki későbbi csapata, a San Francisco 49ers.