Első helyen draftolták, erre visszavonult

2013.04.25. 12:21

A legelső draft első választottja, egyben a legelső Heisman-trófea győztese sosem játszott profi futballt. Az Alabama Crimson Tide idén rekordot dönthet, a nagy kérdés pedig az, hogy draftolnak-e idén futót az első körben. Régi és kevésbé régi érdekességek az NFL-draftról. 

Hetvenhét éves a draft

Az első NFL draftot 1936 február 8-án tartották a philadelphiai Ritz-Carlton Hotelben, kilenc csapat részvételével. Az első választás joga a házigazda Eaglest illette meg, akik Jay Berwangert, az University Of Chicago Heisman-győztes halfbackjét igazolták le, aki viszont nem sokkal később meggondolta magát, és közölte, hogy mégse szeretne profi futballista lenni. A történelem első draftján az Eagles alaposan ráragadt a szopórollerre: egyetlenegy kiválasztott játékosuk sem játszott egy meccsükön sem. A draftot 1967 óta rendezik New Yorkban, a Radio City Music Hall pedig nyolc éve ad otthont a ceremóniának.

 

Az Alabama játékosai a legkelendőbbek

Az Alabama Crimson Tide és az USC Trojans az a két egyetemi csapat, ahonnan öt egymást követő alkalommal kelt el játékos az első tíz választás valamelyikében. A négy év alatt három BCS National Championship-győzelmet szerző Alabama sikersorozata ráadásul még most is tart, és a szakértők szerint nem is fog megszakadni, hiszen több olyan játékosuk van, aki esélyes arra, hogy a top10-ben keljen el, köztük a legnagyobb tehetség, Dee Millner cornerback.


Joeckel vagy Fisher?

A szakértők szerint az idén elsőként választó, a korábbi Frisco-irányítót, Alex Smitht néhány hete leigazoló Kansas City Chiefs idén mindenképp offensive tackle-t fog választani. Faragó Ricsi bácsi kedvenc csapata jó eséllyel vagy az Aggies egykori játékosát, Luke Joeckelt, vagy a Central Michiganről érkező Eric Fishert húzza majd be. Viszonylag ritka, hogy legelsőként offensive tackle keljen el: eddig mindössze háromszor volt ilyen. 1967-ben a Minnesota Vikings Ron Yaryt, 1997-ben a St. Louis Rams Orlando Pace-t, míg 2008-ban a Miami Dolphins Jake Longot választotta erre a posztra az első helyen.


Leáldozott a futóknak?

Egy korábbi, nagyon hosszú sorozat viszont megdőlhet 2013-ban. 1967 óta ugyanis minden egyes alkalommal elkelt legalább egy futó is a draft első körében. Ez a hagyomány idén megszakadhat: egyrészt azért, mert a futójátékosoknak a passzorientált modern amerikai futballban jóval kevesebb szerepük van, mint korábban, másrészt pedig a szakértők egyöntetűen vallják: az idei draftévfolyam különösen szegény jó futójátékosokból. Még a legnagyobb tehetségnek tartott Eddie Lacyt, az Alabama Crimson Tide játékosát is szinte mindenki a második körbe jósolja.


Idén nincs Andrew Luck

A tavalyi drafton az első körben négy quarterback – Andrew Luck, Robert Griffin III, Ryan Tannehill és Brandon Weeden – is elkelt. Idén viszont jóval szerényebb a felhozatal: a legtöbben azt jósolják, hogy a legnagyobb tehetségnek tartott Geno Smith, a West Virginia Mountaineers játékosa kicsúszik a top 10 ből, de sokak szerint az sem kizárt, hogy az első körben egyetlen irányítót sem fognak kiválasztani. Utoljára ilyen 1996-ban fordult elő: akkor sorrendben a negyvenkettedikként választották ki Tony Bankset, 1988-ban pedig egyenesen a 76. helyen kelt el először irányító, mégpedig Chris Chandler. Az 1997-es draftévfolyam szintén nem a quarterbackekről szólt: Jim Druckenmiller csak épphogy nem csúszott ki az első körből, hiszen huszonhatodikként választotta ki későbbi csapata, a San Francisco 49ers.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?