Óriási a hangulat, látni innen a temetőt is

2013.08.25. 10:40

Sokan azért esküsznek a college-footballra, mert a hangulat több stadionban simán veri az NFL-es meccsekét, még ha nem is az európai sporteseményeken megszokott szurkolás a jellemző. Rezesbandák, rengeteg jó nő, és félelmetes meccs előtti hangolások. Híres hírhedt arénákból van bőven, mi ötöt választottunk. 

1. Bryant-Denny Stadium (Alabama Crimson Tide)

alabamastadium2.jpg


Az utóbbi évek legjobb egyetemi csapatának stadionjában egyszerűen nem lehet gond a hangulattal, az 1921-ben épült arénába 101,821 ember fér el a rangadókon, csak négy stadion nagyobb ennél az Egyesült Államokban, legutóbb 2010-ben bővítették ki. A Roll Tide-skandálás százezer ember előadásában pedig elég meggyőző tud lenni.

2. Memorial Stadium (Clemson Tigers)

clemsonstadion.jpg

Vagy csak szerényen Death Valley, ahol a South Carolina-i csapat nyolcvanezer ember előtt szokta fogadni az ellenfelet. A Death Valley kifejezés a legenda szerint onnan jött, hogy egy temetőre lehetett rálátni az arénából, mielőtt megépült a felső karéj, meg persze a kaliforniai Death Valley Nemzeti Park is bejátszott.Mindenesetre a Clemsonnak remekül megy otthon, 2007-ben pedig rekordot döntöttek, 133 decibellel üvöltött a közönség.  

3. Michigan Stadium (Michigan Wolverines)

michiganstadium.jpg

A egyetemi futball egyik kultikus helyszíne, melynek Nagy Ház beceneve már csak azért is indokolt, mert 109 ezres befogadóképességével az Egyesült Államok legnagyobb futballmeccsre használt stadionja. Zsúfolódtak már össze itt 114 ezren is, egy Notre Dame elleni meccset néztek meg ennyien, az volt az első éjszakai meccs az arénában. Átlagnézőszámban nehezen verhetők. 

4. Kyle Field (Texas A&M)

aggiestadium.jpg

A tizenkettedik ember otthona több amerikai sportlap szerint is az egyik legfélelmetesebb stadion a college footballban. Nyolcvankétezren férnek el benne, de hamarosan 102 ezresre bővítik, a hangulat viszont már ennyi emberrel is ütős. Már több mint egy évszázada megválasztják a Yell Leadereket, akik irányítják a szurkolást, gyakran már a meccsek előtti éjszaka több tízezren összegyűlnek a stadionban, hogy hangoljanak a meccsre. 

5. Ohio Stadium (Ohio Buckeyes)

ohiostadium.jpg

Papíron 102 ezres az Ohio State Buckeyes otthona, tavaly viszont négyezerrel több embert sikerült bepréselni a Nebraska Cornhuskers elleni mérkőzésre. Legendás történet, hogy az Iowa edzője egyszer arra panaszkodott, túl hangos a helyi közönség, ezért irányítója nem tudta hívni a játékokat, úgyhogy a tréner azt javasolta, a túl hangos közönséggel rendelkező csapatokat büntetni kéne. Az O-H-I-O skandálás gyakran járja körbe az arénát, a négy lelátó egy-egy betűt tesz hozzá. 

Az egyetemi bajnokság csütörtök éjjel kezdődik, addig kiemelten foglalkozunk a témával.