Az amerikai álom ideje lejárt

2013.09.05. 23:39

Péntek hajnalban a Super Bowl-győztes Baltimore Ravens és a Denver Broncos mérkőzésével elkezdődik a 2013-as NFL-szezon, nagy hiányzókkal, és az elmúlt évek legnagyobb botrányával.

Az új O.J. Simspon-ügy

A Magyarországon is népszerű New England Patriotsnál szörnyen indult a nyár. Június közepén egyik játékosuk, Aaron Hernandez gyilkossági ügybe keveredett, a vád szerint ő ölte meg a félprofi amerikaifutballistát, Odin Lloydot.

Lloyd holttestét Hernandez otthonának közelében találták meg, a játékos a gyilkosság éjszakáján összetörte telefonját, háza biztonsági rendszerét is meg akarta semmisíteni, sikertelenül. Sok a közvetett bizonyíték ellene, igaz a gyilkos fegyver még mindig nincs meg.

A pályán tight end pozícióban bevethető Hernandezt azóta egy tavalyi kettős gyilkossággal is kapcsolatba hozták. Bírósági tárgyalása hamarosan megkezdődik, életfogytiglani börtönbüntetést kaphat, ha bebizonyosodik, hogy bűnös.

A Patriots igyekezett oltani a tüzet, miután kiderült, hogy Hernandez mibe keveredett, rögtön kirúgták, a klubelnök pedig azt mondta, átverték őt. A New England azért is került nehéz helyzetbe, mert másik tight endje, Rob Gronkowski folyamatos sérülések miatt még nem bevethető, de lesz Tom Bradynek egy Danny Amendolája, az új elkapó, akit passzaival tömhet.

Az amerikai álom vége

Aztán ott volt a múlt hónapokban a New Englandnél az elmúlt évek legellentmondásosabb játékosa, Tim Tebow, akit még a nyár elején igazoltak le, miután az NFL-sztártól megvált a New York Jets a draft után.

Az egyértelmű volt, hogy a vallásosságáról is híres irányítónak (quarterbacknek) nincs sok esélye, hogy bekerüljön a végleges keretbe, mert alig játszott az előző idényben. A klubvezetők így is bíztak benne, dicsérték a hozzáállását küzdeni tudását. A huszonhat éves, tökéletes felépítésű játékosnak sosem volt gond a munkavégzésével, passzainak pontosságával és dobótechnikájával már annál inkább, végül a Patriotsnál sem tudta kiharcolni, hogy megtartsák, másfél éven belül harmadik klubjától küldték el.

Tebow kirúgásával véget ért az elmúlt évek egyik nagy amerikai sporttörténete. A játékost lehetett utálni, röhögni rajta és a mémeken, amiket híres imádkozó mozdulata ihletett, vallásosságát cikizni, küzdeni tudásával, akarásával mégis sokakat megvett, jelenség volt. Több sportoló tisztelte, tavaly még a Time is beválasztotta a világ száz legbefolyásosabb embere közé.

NFL-es karrierjének valószínűleg vége, pedig most jöhetnének a legjobb évei, ehelyett maximum Kanadába sunnyoghat át, hogy az ottani CFL-ben játsszon, bár vannak olyan szakértők, akik szerint ott sem állná meg a helyét. Tebow sincs oda az ötletért.

De elkeseredve sincs.

Áldott vagyok, mert a hitem miatt nem kell aggódnom a jövőm miatt, tudom kinek a kezében van a sorsom. Ez hatalmas megnyugvást ad, bármilyen helyzetbe kerülök.

– indokolt a napokban. Ugyan azt mondta, továbbra is NFL-es quarteback akar lenni, de elég valószínű, hogy tévés szakértőként bontakozhat majd ki valamelyik amerikai sportcsatornánál. Az sincs kizárva, hogy politikai pályára lép, ezt korábban ő is felvetette, azt mondta, meg fogja fontolni, ha eljön az ideje. Jövőre eljöhet az ideje, a választásokon harcba szállhatna a képviselőházért.

Tebow NFL-es pályájának vége lehet
Tebow NFL-es pályájának vége lehet

A Patriots egyébként Tebow-val együtt a magyar származású Meskó Zoltán is megvált. A Temesváron született, New Englandnél közönségkedvenc rúgót (puntert) leginkább azért tették ki, hogy spóroljanak. Három évet töltött a klubnál, remek képességeit jól ismerik a ligában, úgyhogy csak két napig volt csapat nélkül, az NFL legsikeresebb klubja, a Pittsburgh Steelers csapott le rá, amely hatszoros Super Bowl-győztes, legutóbb 2010-ben voltak bajnokok.

Washington térde

A múlt évben három újonc irányító is berobbant a ligába. Az elsőként draftolt Andrew Luck bemutatkozó idényében a rájátszásba vezette az Indianapolis Coltsot, azok után, hogy előző szezonban a klub története egyik legrosszabb idényét szenvedte össze még nélküle.

A legnagyobb őrületet a másodikként draftolt Robert Griffin III váltotta ki, sokszor rögtönzéshez hasonló játéka (futásai legalább annyira veszélyesek voltak, mint passzai) és karaktere hamar az egyik legnépszerűbb játékossá tette. Az NFL-es irányítók egy része egyáltalán nem, vagy csak kényszerből kezd el futni egy-egy támadásnál, inkább a passzaival próbálja megtalálni célpontjait a pályán, miközben falemberei igyekeznek megvédeni, távol tartani tőle az ellenfél védőit.

Az újoncirányító meze volt a legkeresettebb a boltokban, a régóta szenvedő washingtoni futball pedig eladható lett. RG III szárnyalása a rájátszásban ért véget, rásérült a térdére, elszakadtak szalagjai. Bizonytalan volt, mennyit kell kihagynia, üdítő stílusa miatt sokan féltették a karrierjét, ő maga sem akart kockáztatni, ám napokkal a szezonrajt előtt úgy néz ki, ott lesz a nyitófordulóban.

Kérdés, tudja-e hozni tavalyi formáját, és mennyire akadályozza majd a térde. Ha nem vállal annyi futást, mint múlt szezonban, akkor is remek munkát tud végezni, passzjátéka is pontos.

A legnagyobb meglepetést a Seattle Seahawks harmadik körös újonc quarterbackje Russell Wilson okozta a 2012-es idényben. Sokan kételkedtek benne, amikor a Seahawks-edző Pete Carroll kezdőként rakta be. Aztán a posztjához képest alacsony Russell bizonytalanságot nem ismerő játékával a rájátszásba vitte csapatát, most pedig ott tart, hogy őt és csapatát a Super Bowl egyik esélyesének tartják.

A Seattle másik fegyvere a kőkemény futó, Marshawn Lynch lehet az idén is, a Minnesota Vikingstől szerződtetett Percy Harvin elkapó bevetésére viszont várni kell, nemrég műtötték, novemberig aligha vethetik be.

A Seahawksra nagy meccsek várnak a csoporton belül is, hiszen a legutóbb Super Bowlig jutott San Francisco 49ersszel is megküzdenek majd, nagy derbik lesznek.

A remek bemutatkozó szezon után a legtöbb újonc hajlamos látványosan visszaesni a második idényére, a szakértők szerint ez a Luck, Griffin, Wilson hármasra nem lesz igaz.

Fogd a labdát és fuss

Yardokon, azaz métereken múlt, hogy a Minnesota Vikings futójátékosa (running back), Adrian Peterson a múlt idényben ne döntsön meg egy legendás csúcsot. Egy szezonban annyi yardot (2105-öt) futhatott volna össze labdával a kezében, amennyivel a huszonnyolc éves rekordot megdönthette volna.

Petersontól azért is volt ez fantasztikus teljesítményt, mert két éve szétment a térde. Két szalagja is elszakadt, de visszatért, és azon a poszton játszott óriásit, ami az egyik legtöbb ütközéssel jár, hiszen ha elindul egy támadás, ő labdát szorítva próbál utat találni magának az ellenfél védői között, hogy minél több területet nyerjen csapatának.

Petersont nem lehetett megállítani tavaly
Petersont nem lehetett megállítani tavaly

A Vikings-játékos a nyáron többször elmondta, mindenki készüljön fel, ebben az idényben jön majd az igazi varázslat, kétezer-ötszáz futott yardot ígér, ezzel négyszázat verne a mostani rekordra. Ez nagyjából olyan, mintha Cristiano Ronaldo azt mondaná, a következő szezonban nyolcvan bajnoki gólig meg sem áll.

Az emberek meghallják azt a számot, hogy kétezer-ötszáz, és egyből arra gondolnak, ennek az embernek mi baja lehet. Ha nem mondják folyton a fülemre, hogy hány yardnál járok, minden rendben lesz. Mindenki számokban gondolkozik, én nem.

Peterson tényleg nem az a játékos, akinek a meccsek után az az első dolga, hogy a statisztikát bújja, a legutóbbi alapszakasz utolsó meccse után például nem értette, hogy az egyik amerikai sportcsatorna riportere miért kérdezte tőle, milyen érzés, hogy nyolc yardon múlt a rekorddöntés.

Nem emberi Peterson felépülése

Kisebb orvosi csoda, hogy a játékos egy év alatt tökéletes állapotba került, és 2000 yard fölött futott, miközben nem sérült meg újra. Nem túlzás, a Vikings egyszemélyes hadserege volt. „Adrian Peterson egyszerűen nem emberi. Négy hónappal a térdszalag-szakadása után már edzett, ez egyszerűen nem volt reális. Ha valaki vissza akarja nyerni az erejét, akkor egy teljes évig is eltarthat a felépülés, ezt bárki megerősíti" - mondta a Yahoo-nak a floridai specialista, Michael Jablonski, aki kezelte a játékost. Orvostársai között azóta csak Peterson-hatásként emlegetik a felépülést.

Ahol tippelni is felesleges

Peterson yardjainál is nehezebb azt megjósolni, ki lehet az idei szezon bajnoka. Az NFL-ben tényleg áll az a közhely, hogy bármi megtörténhet. Az alapszakasz után gyakorlatilag egy új szezon kezdődik az egyenes kieséses rájátszásban, ahol már senki nem mehet biztosra.

Sok szakértő szerint az élő legenda Peyton Manning a Denver Broncosszal végre odaérhet a Super Bowlba, ahonnan tavaly egy drámai playoff-meccsen a később győztes Baltimore Ravens ütötte ki őket. A 37 éves Manning tapasztalata és játéktudása óriási fegyver, csak két ember passzolt nála több yardot az NFL-történetében ráadásul a Patriotsból megszerezték Wes Welker elkapót is, draftoltak egy nagyszerű futót, Montee Ballt, a védelmükben viszont lehetnek problémák.

A három évvel ezelőtt győztes Green Bay Packersnél Aaron Rodgers quarterback személye jelenti a garanciát a rájátszásra, onnan pedig már bármi lehet. Rodgerst viszont meg kell védenie a támadófalnak, ezen a téren kell javulnia a csapatnak. Erősödhet a futójáték is, a legendás egyetemi csapattól, az Alabama Crimson Tide-tól draftolt Eddie Lacy személyében egy olyan bikaként küzdő running backet nyertek, aki fontos yardokat harcolhat ki.

Az újoncok

A tavalyi draft sztárjai az irányítók voltak. Az idén a támadóembereket és a védőjátékosokat kapkodták el az éves játékosbörzén, melyre az egyetemi játékosok nevezhetnek. A Kansas City Chiefs első helyen vitte el azt az Eric Fishert, aki a gyengének számító egyetemi MAC-konferencia valaha legjobb helyen draftolt amerikaifutballistája. A Jacksonville Jaguars által második helyen draftolt Luke Joeckelt pedig az elmúlt évek legnagyobb tehetségének tartják offensive tackle poszton.

Draftoltak azért irányítókat is, az első körben elvitt E.J. Manuelre a Bufallo Billsnél várnak nagy feladatok kezdőként, Geno Smith második körös választás pedig a New York Jetsnél száll be az irányítókomédiába. Talált magának csapatot az a Manti Te'o, akinek januárban a sajtó magánéleti botrányával volt tele.  Kiderült, kamu volt a sztori, hogy egy napon halt meg nagyanyja és barátnője tavaly ősszel, barátnője nem is létezett. Te'o a San Diego Chargers játékosa lett.

A San Francisco 49ers az edzőzseni Jim Harbaugh-val és Colin Kaepernickkel, a csapat remek védelmével, na meg draftjaival és erősítésivel az egyik legnagyobb esélyes. A másik Harbaugh, John, pedig a Baltimore Ravenst vezette győzelemre a Super Bowlban legutóbb, pont testvére ellen.

Lesz-e idén is edzők testvéharca a döntőben?

Valószínűleg nem. Bár Flacco bizonyította klasszisát, de passzainak legfontosabb célpontja, Anquan Boldin elkapó elhagyta a klubot, és a 49ershez ment, továbbá a védelemben túl sok változás történt (nincs már a fanatikus Ray Lewis sem, visszavonult). Ráadásul a címvédés talán az NFL-ben az egyik legnehezebb, a Super Bowl-átokról nem is beszélve.

És akkor ott van még a tavaly konferenciadöntős Atlanta Falcons is, mint esélyes, valamint a fejdvadászbotrányból feltámadó New Orleans Saintset sem szabad leírni.

A szezont tehát a baltimore-iak kezdik péntek hajnalban, pont egy másik nagy esélyes, a Denver Broncos ellen, aztán vasárnap már meccsdömping lesz, pályára lép az összes csapat.

A mérkőzéseket idén is a Sport TV-n lehet majd követni.