Super Bowlt és NFL-csapatot Londonba!

2013.09.27. 21:06

A világ egyik legnagyobb, legnézettebb sporteseményét, a Super Bowlt a londoni Wembleybe vinnék az angolok, előtte viszont egy helyi csapatot is akarnak.

„Az NFL egy haladó szellemiségű szervezet, ezért hosszabb távon el lehetne gondolkozni azon, hogy egy Super Bowlt a londoni Wembleyben rendezzünk meg. Merész gondolat, de ha egyszer Amerikán kívül lesz a döntő, akkor azt akarjuk, hogy itt legyen, a Wembleyben" – nyilatkozta az amerikaifutball-bajnokság hétvégi londoni meccse előtt Roger Maslin, a stadion igazgatója.

Az NFL döntője évről-évre az egyik legnézettebb esemény világszerte, Amerikában kisebb nemzeti ünnep, a legnagyobb cégek dollármilliókat fizetnek ki a szünetekben sugárzott reklámhelyekért.

A liga egyre nagyobb tervekkel építkezik az angol fővárosban, az idén már két mérkőzést is rendeznek a Wembleyben, de tárgyalnak arról, hogy idényenként három meccset hozzanak át Európába.

Korábban már az NFL-vezér Roger Goodell is felvetette, hogy saját csapatot kaphat London, a helyiek szerint ez az évtized végére valósulhat meg. Ehhez a klubtulajdonosok többségének jóváhagyása kellene, de sokat nyomhatna a latba, hogy a sportág egyre népszerűbb Angliában.

Az amerikai szurkolók többsége nem támogatja az európai terjeszkedést, sokak szerint előbb Los Angelesbe vagy San Antonióba kellene egy helyi csapat, ráadásul az időletolódás is gond lehet.

Angliában 2007 óta rendeznek meccseket, azóta megduplázódott az NFL-rajongók száma, ma már több mint kétmillió embert vonz a sportág, a liga angliai ügyeit igazgató Chris Parsons szerint ez éveken belül milliókkal nőhet.

A Jacksonville Jaguars ugyan nem számít élcsapatnak, viszont nemrég négy szezonra érvényes szerződést kötöttek, évente egy meccset biztosan a Wembleyben játszanak majd, elsőként október végén a legutóbb döntős San Francisco 49ersszel.

A klub milliárdos tulajdonosa, Shadid Khan a nyáron megvásárolta az angol Premier League-ben szereplő Fulhamet, a terve az, hogy a futballklubot felhasználva népszerűsíti majd az amerikaifutballt, Amerikában pedig a Fulhamet nyomja.

Az idény első európai meccsét vasárnap hét órától játssza a Minnesota Vikings és a magyar származású Meskó Zoltán csapata, a Pittsburgh Steelers, előtte szombaton nagyszabású NFL-es rendezvényt rendeznek London belvárosában, ahova a játékosok és cheerleaderek is hivatalosak.