Íme a világ egyetlen futbaseballstadionja

2013.10.08. 18:36

Az oaklandi O.co Coliseum az utolsó olyan sportstadion amerikában, amit profi baseball- és amerikai futball csapat közösen használ, így a szombatról vasárnapra történt hatalmas és igen látványos átalakítás igazi ritkaságnak számít.

Az Oakland Athletics baseballcsapat szombat este hazai pályán fogadta az MLB rájátszásában a Detroit Tigerst, a mérkőzés helyi idő szerint fél 10-kor ért véget. Másnap este fél 9-kor viszont az Oakland Raiders játszott a San Diego Chargers ellen az NFL-ben, így az O.co Coliseum munkásainak alig 23 órájuk volt arra, hogy a pályát amerikaifoci-stadionná alakítsák.

O.co Coliseum Conversion Time Lapse Video Athletics to Raiders 10.5.13 - 10.6.13 Oakland, CA

A munkások szombat este azt sem várták meg, hogy az összes szurkoló elhagyja a tribünt, máris nekiláttak a melónak. A leglátványosabb részt a két daru végzi, amelyek majdnem teljesen átrendezik a lelátók legalsó részeit, 6000 ütlőhelyet eltávolítva, ám a munkások számára a legnehezebb feladat mégis a dobójátékosnak fenntartott domb felásása és eltávolítása. A teljes átrendezés összköltsége 250 ezer dollár (54,5 millió forint) minden egyes alkalommal, csak az idei szezonban, augusztus óta 8-szor varázsolták át, legalább 4 millió dollárba (870 millió forint) kerül az összes átalakítás egy idényben. Ha az Athletics és a Tigers közötti párharc 5 mérkőzésre nyúlik, illetve ha továbbjut az oaklandi baseballcsapat a rájátszásban, ez az összeg természetesen tovább nő. Az O.co Coliseum üzemeltetői mindenesetre megvárják az újabb visszaalakítással az Athletics eredményeit.

A feszített tempójú építkezés nem volt hiába, az Athletics és a Raiders is nyert a hétvégén. Legutóbb szeptember 15-én kellett hasonló tempóban dolgoznia a stadion stábjának, ám akkor amerikai futballról kellett baseballra alakítaniuk, ami valamivel gyorsabban megy, azzal akár 15 óra alatt is készen vannak. Az elmtúl 15 évben összesen 12-szer kellett ilyen rohamtempóban dolgozniuk.

A 2000-es években öt másik stadiont használt közösen MLB és NFL csapat, a minneapolisi Metrodome-ot 2009-ig bérelte a Minnesota Twins és Vikings, San Diegóban a Padres és a Chargers osztozott a Qualcomm Stadiumon 2003-ig. A 2004-ben lerombolt Veterans Stadiumot a Phillies és az Eagles birtokolta Philadelphiában, míg Miamiban 2011-ig adott otthont a Sun Life Stadium a Miami Dolphinsnak és a Florida Marlisnak.