Őrült kavalkádot hoz magával az NFL a Wembley-be

2013.10.28. 11:00
Vasárnap rendezték a második idei NFL-mérkőzést a londoni Wembley-ben. Ez volt az első alkalom, hogy két alapszakaszmeccset is Angliába hozott a profi amerikaifutball-liga. A nézőszám alapján megérte. Élőben láttuk, ahogy a papíron rendezőként pályára lépő Jacksonville Jaguars vizsgázott a londoni meccsen. A 49ers elleni mérkőzés alapján a következő három évben sem lehet gond a flordiai csapattal.

A németek morgolódnak, hogy náluk is legyen NFL-meccs, mint Angliában, az amerikai profi liga azonban egyelőre csak Londonban gondolkodik, ahova vasárnap a San Francisco 49ers szurkolói érkeztek tömegével. A Wembley-ben azonban ellenfelük, a Jaguars rajongói kisebbségben is kitettek magukért. Akik egy eddig nyeretlen csapatnak is így tudnak szurkolni, azok csak még jobb show-t csinálnak majd a következő években.

Papíron a Jacksonville Jaguars volt a hazai csapat, ám az már a legendás stadion felé metrózva kiderült, hogy leginkább egy idegenbeli mérkőzés hangulatára készülhetnek a floridaiak. A végeredmény is ezt tükrözte, ennek ellenére mindenki hatalmas mosollyal az arcán távozhatott a stadionból, a nemzetközi NFL-meccsek ugyanis egyelőre csak a csapatoknak szólnak a győzelemről.

A városban mindenhol özönlöttek a 49ers színeibe, vagyis vörös-arany ruhákba öltözött szurkolók. Nemcsak a Wembley körül kialakított szurkolói zónában és a stadionban, hanem már a városban is elképesztő túlsúlyban voltak a San Francisco rajongói. Ez persze valahol érthető is, hiszen a 49ers öt Super Bowlt nyert eddig, mindet el is hozták Londonba, amikor 2010-ben a Broncos ellen játszottak.

A viszonylag kevés Jaguars-szurkoló kitett magáért annak ellenére, hogy még a semleges rajongók is többen voltak, mint ők, és csapatuk minden pozitív megmozdulását kitörő éljenzéssel fogadták, kezdve a bemelegítéshez való bevonulástól Mike Brown touchdownjáig, amivel 28-10-re szépítettek a harmadik negyedben.

A jó hangulathoz a Jacksonville is mindent bevetett. Legendásan őrült kabalaállatuk, Jaxson De Ville, a jaguár a stadion tetejéről, kötélen kifeszítve ugrott a pálya közepére még a kezdés előtt, majd a csapat dobosai és cheerleaderei is folyamatosan a nézők szórakoztatásán voltak. Utóbbi kettő közül meglepő módon a tucatnyi dobos, és nem az 50 csinos lány aratott nagyobb sikert, a zenészek egyik performansza közben ugyanis egyikük villámgyorsan átöltözött Michael Jacksonnak, és a popsztár mozdulatait lemásolva perdült táncra a Jaguars end zone-jában.

Jaxson később még egyszer feltűnt a pályán, a kabalaruháitól megszabadulva, Jimmy Jumpként rohant végig a gyepen, és csak nagy erőfeszítések után tudták megállítani az álbiztonságiak.

A negyedik negyedben azonban az igazi biztonságiak igazi munkát kaptak, ugyanis egy, az első sorokban ülő szurkoló úgy döntött, még közelebbről szeretné élvezni a mérkőzés hangulatát, és berohant a pályára.

A Jaguars játékosaitól azt is megtudtuk a kivetítőn, hogy jobban szeretik Emma Buntont a Spice Girlsből, mint David Beckham feleségét, Victoriát, illetve szerintük Naomi Campbell szebb brit topmodell, mint Kate Moss. Az angol akcentus pedig szerintük csak annyiból áll, hogy az ember elhagyja a H-t a helló elejéről, és minden mondatába megpróbálja belecsempészni a fabulous (mesés) szót.

Amikor azt írtam, hogy az Angliába hozott NFL-mérkőzések elsősorban csak a csapatoknak szól a végeredményről, természetesen nem úgy értettem, hogy a 49ers szurkolói bánták volna, hogy csapatuk Colin Kaepernick remek játékával 42-10-re nyert, vagy a Jaguars rajongóit egyáltalán nem zavarta, hogy csapatuk idén már nyolcadik vereségét könyvelhette el.

Még a mérkőzés előtt egy apuka a kislányával, tetőtől talpig 49erses ruhákba öltözve fotózkodott egész közel a pályához, ezt pedig kiszúrta egy, a vendégcsapat oldalán mászkáló öltönyös férfi, és hevesen kezdett mutogatni a pár felé. Az apuka és kislánya, egyébként magyarok, megilletődve kérdezték a férfit, mi bajt csináltak, de mondta nekik, hogy semmit, és átadott nekik egy-egy, a pálya mellé is belépést garantáló karszalagot.

De az az ötévesforma, Jaguars mezben ülő kisfiú is valószínűleg felejthetetlen élménnyel távozhatott, aki amellett, hogy az első sorból, jaguárnak festett arccal nézhette végig a mérkőzést, még egy, a lelátóra pólóágyúval fellőtt trikót is megkapott, amit néhány sorral fölötte egy német srác húzott le a levegőből.

Mindegy, hogy angolok ülnek a sorokban, akik húszpercenként mennek ki egy újabb sörért a folyosóra, vagy hollandok, akiknél láthatóan a család legfiatalabb tagja magyarázta a többieknek a szabályokat, esetleg koreaiak, akik minden létező ajándéktárgyat megvettek és magukra aggattak. Az NFL azzal, hogy Európába hoz egy-egy, illetve most már kettő, jövőre pedig három mérkőzést, egyedülálló lehetőséget ad a kontinens szurkolóinak.

A jövőben ebben fontos szerepe lesz a Jacksonville Jaguarsnak, amely 2016-ig minden évben a Wembley-ben rendez majd egy hazai mérkőzést. A mellettünk ülő németek szerint persze Németország is megérett már erre, sőt, korábban már bizonyítottak is, hiszen náluk volt a központja az évekkel ezelőtt futó NFL Europe sorozatnak. Részben ennek is köszönhetően minden londoni NFL-meccsen rengeteg a német, akik talán valóban el tudnának tartani évi 1-1 mérkőzést otthonukban.

A Jaguars tulajdonosa az a Shahid Khan, aki megvette az angol futballbajnokságban szereplő Fulham csapatát is, innen a londoni kapcsolat. Az is biztató jel, hogy az idén még nyeretlen Jaguars mérkőzését is 83 559-en nézték meg – ez az eddigi nyolc meccsből a negyedik legmagasabb nézőszám, de valószínű, hogy ebben nagy szerepe volt a San Francisco 49ers-nek is, amelynek láthatóan hatalmas a támogatottsága Európában.

A sikert Roger Goodell, az NFL főtitkára is látja, aki a mérkőzés előtti szurkolói fórumon azt mondta, szeretné, ha Los Angelesnek és Londonnak is lenne csapata a jövőben, hiszen rendkívül ritka, hogy egy mérkőzés előtt félmillió szurkoló jelenjen meg egy eseményen.

Attól még messze vagyunk, hogy bármely csapat az angol fővárosba költözzön, attól pedig pláne, hogy Amerika átengedje a legnagyobb sport- és médiaeseményét, a Super Bowlt Angliának, egyéb téren azonban nem fukarkodnak, és valódi mini-Super Bowlt csinálnak minden évben a Wembley-ben. Pedig láthatóan ismeretlen terep ez még annak a sportnak, ahol a bemelegítésnek és az öltözőből sugárzott élőképnek is külön szponzora van, mert évről évre fejlődik és bővül a londoni meccsélmény, hogy egyre kevésbé legyen zsúfolt a szurkolói zóna, és egyre több mindent láthassanak azok a szerencsések, akiknek sikerül a sokszoros érdeklődés mellett jegyet szerezniük.

Jövőre Detroit Lions–Atlanta Falcons, Miami Dolphins–Oakland Raiders és Dallas Cowboys–Jacksonville Jaguars mérkőzéseket rendeznek a Wembley-ben.