Itt tényleg felszántották a pályát

2013.11.07. 13:14

Míg az NFL millió dolláros szerződésekről és húszévesen már elavult stadionokról szól, addig a liga utánpótlását biztosító főiskolai amerikaifutballban nem zöldül minden annyira. Pontosabban zöldül, de nem a fű, hanem a veteményes a dallasi Paul Quinn College régi futballpályáján.

krumplifold.jpg

A főiskola vezetése ugyanis úgy döntött, hogy az intézménynek nincs 2 millió dollárja a futball programjára, ezért azt szüneteltetik. És hogy valami haszna is legyen az üres pályának, biofarmot csináltak belőle, ahol burgonyát, kelt és gyógynövényeket termesztenek. Míg a foci enné a pénzt a pálya fenntartásával, edzői fizetésekkel, addig a kert ehető, értékesíthető dolgokat, ezáltal profitot termel a iskolának. A termés pedig nem is akárhova kerül: a Cowboys stadionjának étkezdéit üzemeltető cég vásárolja fel, a diákok pedig a yardok hajszolása helyett óránkért 10 dollárért kapálhatnak, és ezt is egyfajta testedzésnek tekintik, mint a futballt. 

A lelátók, az eredményjelzők és a kapuk egyébként a mai napig állnak. 

krumplifold2.jpg

A mindössze 250 hallgatót oktató kis főiskola lépése szokatlan volt ugyan, de a főiskolai foci viszonyait ismerve nem egészen meglepő. Az olyan nagyobb költségvetésű, híresebb intézmények, mint a University of Tennesse is kemény pénzeket áldoz a sportágra, ők például 200 millió dolláros adósságot is felhalmoztak a SEC-ben játszó csapatuk miatt.

Más, kisebb főiskolák pedig a volt diákoktól, az alumni szervezetek révén remélnek némi támogatást a foci program fenntartásához (ez a módszer jól működik például a Notre Dame és az Alabama esetében). A Grambling State csapatánál pedig már lázadoznak is a játékosok a rossz állapotú létesítmények miatt. Már az egészségüket féltik, olyan retkesek az öltözők, de közben tarthatnak attól is, hogyha túl nagy a szájuk, megvonják tőlük a sportösztöndíjat.