Gyűlölet: az amerikaifutball Fradi-Újpestje

2013.11.28. 16:32

ironbowl2.jpg


Hiába léteznek az NFL-en belül is olyan gyűlöletteli rivalizálások, mint amilyen például a Pittsburgh Steelers és a Baltimore Ravens közt folyik, gyakorlatilag azóta, amióta a Ravens 1996-ban elindult, az egyetemi futballcsapatok akár évszázados múlttal bíró ellentéteit nem nagyon übereli semmi Amerikában. A legvérmesebb, leggonoszabb, leghevesebb rivalizálás pedig, amit az amerikai média "good, old fashioned hate"-ként, vagyis jó kis ódivatú gyűlöletként emleget, az nem más, mint az Alabama-Auburn-ellentét, amit az egyetemi futballban az Iron Bowl nevű, évente megrendezendő meccsen játszanak le.

Belegondolni is ijesztő, hogy az első Iron Bowlt, amit az Auburn nyert 32-22-re, pontosan 120 éve, 1893-ban játszották le. Az Alabama államban található két egyetem, az Auburn University és a University Of Alabama rivalizálását a futball tekintetében azonban néhány év után jó sokáig jegelték: az 1907-es, 6-6-os döntetlennel végződő Iron Bowl után a következőt a második világháború után néhány évvel, 1948-ban rendezték meg, mégpedig egészen szokatlan előzménnyel, hiszen Alabama állam kormányzatának konkrétan egy határozatot kellett hoznia, miszerint az állam két egyetemének évről évre meg kell rendeznie az Iron Bowlt. Az azóta elmúlt 65 évben azonban évente megütközik egymással a két egyetemi csapat, értelemszerűen váltakozó sikerrel: az összes meccs mérlege 42-32 az Alabama Crimson Tide javára, valamint egyetlen döntetlen: a már említett 1907-es 6-6-os mérkőzés.

Hogy pedig miért a legdurvább rivalizálás egész Amerikában az Alabama-Auburn, az a meccsek körüli balhékból derül ki legjobban. Napirenden vannak a verekedések, történt már késelés - 2005-ben például egy Alabama-drukker hét Auburn-szimpatizánst sebesített meg, miközben őrjöngve döfködött a késével és az alabamaiak híres csatakiáltását, a Roll tide!-ot ordítozta - de a leggonoszabb dolog talán az Auburn University közelében álló, 130 éves tölgyfák pár évvel ezelőtti elpusztítása volt. A fákat, amiket egy-egy Auburn-győzelem után feldíszítenek a drukkerek, egy Harvey Almorn Updyke Jr. nevű egykori katona mérgezte meg, aki annyira elborult Bama-drukker volt, hogy a fiát Bearnek nevezte el, Paul "Bear" Bryant, legendás egykori Bama-edző után, a lánya pedig a Crimson keresztnevet kapta. Updyke a tettéért három év börtönt kapott, miközben a dühös Auburn-drukkerek szabályos hajtóvadászatot indítottak utána: a képével feldíszített körözési plakátot nyomtattak ki államszerte, megrongálták az autóját, és a két iskoláskorú gyermekét is halálosan megfenyegették.

oaktree.jpg

Ha Európából nézzük ezt a vetélkedést, és képesek vagyunk elvonatkoztatni a diehard drukkerek szélsőségeitől, egy-egy Iron Bowl mindig óriási élmény. A mérkőzést 2000 óta páros években Tuscalosában, az Alabama Crimson Tide otthonában rendezik meg, páratlanokban pedig az Auburn Tigers Jordan Hare-ről elnevezett stadionjában. A sorozatot az elmúlt két évben a Nick Saban vezetése alatt három nemzeti bajnokságot is nyerő  Alabama dominálta: tavaly például elképesztő fölénnyel, 49-0 arányban söpörték el az Auburnt, akik legutóbb 2010-ben, a mostani Carolina Panthers-irányító, Cam Newton vezetésével tudtak nyerni. Idén viszont megint izgalmas meccs várható, hiszen az Auburn Tigers eddig szinte mindenkit megvert, akit tudott, még a Johnny Manziel vezette Texas A&M Aggiest is sikerült két vállra fektetniük (egyedül az LSU-val nem bírtak), így az NCAAF-rangsorban a negyedik helyen állnak a szintén komoly rangadókat (Aggies, LSU, Ole Miss, Tennessee) játszó Alabama Crimson Tide pedig veretlenül vezeti a rangsort. Ráadásul, mivel páratlan év van, ezért az Iron Bowlt Auburnban játsszák, ami még pikánsabbá teszi a mérkőzést. A 2013-as Iron Bowl szombaton, magyar idő szerint este fél tízkor kezdődik.